Connect with us
Advertisement

Actualitate

Legea defăimării a trecut de Comisia Juridică din Camera Deputaţilor. Amenzi până la 100.000 lei şi pentru mesajele pe Facebook

Publicat

parlament Proiectul de lege care pedepsește faptele de defăimare socială, care a fost aprobat anul trecut de Senat, a trecut şi de Comisia Juridică din Camera Deputaţilor. Potrivit actului normativ, defăimarea va putea fi amendată cu până la 100 000 de lei, legea urmând să fie aplicată inclusiv în cazul mesajelor postate pe Facebook.

În varianta adoptată de Senat proiectul iniţiat de Liviu Dragnea prevedea că defăimarea socială s-ar putea sancţiona cu amendă de la 1.000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 la 60.000 de lei, dacă vizează un grup social. Legea a trecut în Comisiile comune din Camera Deputaţilor cu 17 voturi ”pentru” şi 5 ”împotrivă”.

Deputaţii jurişti au decis ca sancţiunile aplicate de acest Departament să fie cele prevăzute în Ordonanţa Guvernului 137/2000, adoptând un amendament depus chiar de Liviu Dragnea. Astfel, faptele sau afirmaţiile sunt sancţionate cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate”, se arată la Articolul 26 al Ordonanţei de Guvern menţionate.

Potrivit proiectului de lege, prin defăimarea socială se înţelege fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la o categorie de persoane „care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, apartenenţă politică, orientare sexuală, origine socială, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA”. AICI, mai multe detalii.

Propunerea vizează și înființarea, în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a Departamentului pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței.

Departamentul are ca atribuții să aplice sancțiunile contravenționale persoanelor fizice și juridice care discriminează social, să elaboreze Ghiduri de bune practici în materie, să verifice implementarea măsurilor de promovarea a demnității umane, dar și să asigure asistență de specialitate.

Deputaţii PNL au votat împotriva acestei legi, argumentând că reprezintă ”un pumn în gură dat ziariştilor din România”.

”Noi considerăm că este vorba despre o reglementare excesivă. Sunt suficiente prevederi în vigoare, mai ales în Codul Civil, care dau posibilitatea celor care se consideră lezaţi în demnitate să genereze o acţiune la o instanţă competentă, nu era necesară o astfel de supra-reglementare. Mai mult decât atât, această lege, dacă va deveni lege, poate fi intitulată (…) o reglementare a cenzurii pe Facebook, de asemenea, un pumn în gură dat ziariştilor din România”, a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, anunţa în octombrie 2015 că va elimina, în Camera Deputaţilor, criteriul defăimării pe criterii de apartenenţă politică şi de avere din Legea defăimării pe care a iniţiat-o, pentru a elimina riscurile de „interpretare greşită”, şi că va diminua cuantumul amenzilor.

Dragnea susţinea atunci că a urmărit cu foarte mare atenţie toate observaţiile care au apărut în spaţiul public şi a precizat că „această lege nu a fost gândită ca un mijloc de cenzură”, ci ca un mijloc legal pentru „demnitatea umană”.

Potrivit legii, oricine adresează comentarii defăimătoare pe reţeaua de socializare Facebook trebuie să fie pedepsit. Mai mult, proiectul de lege prevede amenzi între 1.000-30.000 de lei dacă ţinta defăimarii este o persoană fizică sau 2.000-60.000 lei dacă discriminarea vizează un grup social. Societatea civilă s-a mobilizat, scandalizată de proiectul abuziv al liderului PSD.

Guvernul a avizat pozitiv legea Dragnea. Totuși, în punctul de vedere al Executivului se cere ca noțiunea de „defăimare socială” să fie mai bine definită. Potrivit Guvernului, noțiunea de defăimare socială nu este “consacrată de reglementările comunitare”. În proiectul Dragnea se afirmă că defăimarea socială este „fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate pe temeiul apartanenței sale la un anumit grup social”. Guvernul a cerut eliminarea articolului privind incitarea la ură și discriminarea socială din proiect, care este redundant, deoarece Codul penal prevede sancțiuni pentru aceste fapte.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement