Actualitate
Legea Monumentului Marii Uniri de la Alba Iulia, VOTATĂ în plenul Camerei Deputaților
Legea Monumentului Marii Uniri de la Alba Iulia a fost votată marți, 21 noiembrie, în plenul Camerei Deputaților.
„Eu împart ziua de astăzi cu momente la fel de importante în istoria nației române, cu acea solidaritate și unanimitate a Parlamentului în cazul intrării în NATO și cu un alt eveniment la fel de important, aderarea la Uniunea Europeană. Cred că atunci când există teme majore pentru români și istoria românilor cu toții putem să facem ceea ce trebuie pentru țară.
Anul viitor Alba Iulia va fi cel mai important loc din România. La 1 Decembrie, cu toții ne dorim în unitate să cinstim ceea ce au făcut în urmă cu 100 de ani urmașii noștrii. În urmă cu 10 luni depuneam primele amendamente pentru Monumentul Unirii. […] Am atras atenția încă din primăvară că pentru a realiza acest monument e nevoie de o lege și nu de o alocare la Ministerul Culturii. Am vorbit despre acest lucru timp de 10 luni, am ajuns din păcate și la acea formă extremă de protest pe care mulți au ironizat-o. […]
Mă bucur că astăzi putem vorbi de nașterea monumentului de la Alba Iulia care nu înseamnă o simplă piatră așa cum spun unii, înseamnă un monument sacru pentru memoria eroilor noștrii, 22 de metri înălțime, în fața Catedralei Încoronării”, a declarat deputatul PNL de Alba, Florin Roman.
Proiectul construirii unui monument al Marii Uniri la Alba Iulia este vechi de nouă decenii, însă, din considerente financiare, a fost abandonat și reluat de mai multe ori. În 1993 s-a organizat un concurs pentru realizarea monumentului, care a fost câștigat de sculptorul Mihai Buculei. Concursul a fost reluat în 2008 și a fost câștigat de același artist.
Monumentul Marii Uniri, o sculptură de piatră înaltă de 22 de metri, ar urma să fie amplasat în Parcul Unirii, între fântâna arteziană și Catedrala Reîntregirii Neamului.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News