Câmpeni
Licitație pentru extinderea sistemului de alimentare cu apă potabilă, în comuna Gârda de Sus. Care este valoarea investiției
Sistemul de alimentare cu apă în comuna Gârda de Sus urmează să fie extins printr-o investiție de peste 7,4 milioane de lei.
Primăria Gârda de Sus a lansat miercuri, 1 februarie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de extindere a sistemului de alimentare cu apă în comună.
Valoarea investiției este estimată la 7.429.819 de lei, fără TVA.
Comuna Gârda de Sus are în componenţă localităţile: Gârda de Sus, Biharia, Dealu Frumos, Dealu Ordâncușii, Dobrești, Gârda Seacă, Ghețari, Hănășești, Huzărești, Izvoarele, Munună, Ocoale, Plai, Pliști, Scoarța, Snide și Sucești.
Potrivit documentației, în prezent, localitățile comunei dispun de sisteme de alimentare cu apă după cum urmează:
- Satele Ghețari, Ocoale, Dealu Frumos, Hănășești și Mununa sunt alimentate cu apa dintr-un sistem compus din captări de izvoare (două surse), stații de pompare și conducte de aducțiune a apei, Gospodărie de apă compusă din rezervor metalic suprateran cu capacitatea de 200 mc și stație de clorinare cu hipoclorit de sodiu, precum și dintr-o rețea de distribuție a apei cu lungimea de aproximativ 20 km. La data execuției lucrărilor, cele două izvoare captate (Iapa I și Izbucul Ghețarului) erau capabile să alimenteze întreaga populație precum și turiștii din cele 6 localități deservite (745 locuitori la data execuției sistemului de alimentare cu apă, în anul 2006). Zona dispune de un potențial uriaș de dezvoltare turistică.
Odată cu trecerea timpului au apărut unele variabile în cadrul sistemului existent, ce au dus la existența unor neajunsuri, sistemul nemaifiind în prezent capabil să asigure întregul debit de apă către populație. Principalii facori care au influențat aceste neajunsuri sunt:
- creșterea gradului de ocupare a localităților datorită actractivității zonei și a dezvoltării turismului. Populația de 745 locuitori la nivelul anului 2006 este în prezent evaluată la
aproximativ 1.000 locuitori - diminuarea debitelor captate datorită colmătării parțiale a celor două izvoare
În aceste condiții, edilii comunei caută soluții pentru suplimentarea debitelor captate, fiind studiată posibilitatea alimentării cu apă a rezervorului existent dintr-o sursă subterană cu debit permanent situată la limita de nord a teritoriului administrativ al comunei.
Având în vedere că restul localităților nu dispun de sistem de alimentare cu apă, se are în vedere găsirea unei soluții de alimentare cu apă a localității Gârda de Sus, cu o populație de
aproximativ 400 locuitori, unde există un sistem centralizat de canalizare menajeră.
În vederea remedierii deficienţelor semnalate, autorităţile locale au demarat procedurile legale pentru justificarea necesităţii realizării unui sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă a localității Gârda de Sus și suplimentarea debitelor captate în cadrul sistemului existent de alimentare cu apă a localităților din nordul comunei.
Ca şi soluţie generală, se propun următoarele obiecte componente ale sistemului de alimentare cu apă din comuna Gârda de Sus:
- Captare izvoare zona Călineasa
- Captare cu dren pârâul Dizdițu
- Stație de pompare apă brută izvoare zona Călineasa
- Stație de pompare apă brută dren zona captare pârâul Dizdițu
- Conductă de aducțiune izvoare Călineasa
- Rezervor intermediar aducțiune Călineasa
- Gospodărie de apă pentru localitatea Gârda de Sus
- Rețea de distribuție a apei localitatea Gârda de Sus
- Branșamente individuale în localitatea Gârda de Sus
Perioada de proiectare si execuție a lucrărilor este de 20 luni, de la emiterea ordinului de începere a serviciilor de proiectare.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News