Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

LIDL cere daune Primăriei Ocna Mureș și Societății Naționale a Sării pentru prăbușirea magazinului PLUS în surparea din iarna lui 2010

Publicat

LIDL IMOBILIARE MANAGEMENT SCS și LIDL DISCOUNT SRL companiile care au preluat rețeaua de magazine a retailerului PLUS au dat în judecată SOCIETATEA NAȚIONALĂ A SĂRII și ORAȘUL OCNA MUREȘ PRIN PRIMAR pentru prejudicii cauzate de incidentul care s-a soldat cu prabușirea magazinului PLUS din Ocna Mureș. Dosarul  care are nr. 2713/3/2012 s-a aflat aflat pe rol la Tribunalul Bucuresti.

In data de 26.02.2013 instanța a dat urmatoarea solutie :

‘Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Oraşul Ocna Mureş prin Primar, ca neîntemeiată. Respinge excepţia inadmisibilităţii acţiunii, formulată de a pârâtului Oraşul Ocna Mureş prin Primar, ca neîntemeiată. Admite excepţia de nelegalitate privind autorizaţia de construire nr. 26/7067/05.06.2009, invocată de reclamante şi de pârâta Societatea Naţională a Sării. Sesizează Secţia a IX –a de Contencios Administrativ şi Fiscal, Suspendă judecata acţiunii, până la soluţionarea excepţiei de nelegalitate. Respinge în rest excepţia de nelegalitate, invocată de pârâta Societatea Naţională a Sării. Fără cale de atac, privind excepţia de nelegalitate. Cu apel o dată cu fondul privind celelalte excepţii. Pronunţată în şedinţă publică azi, 26.02.2013.’

Pentru cei care nu stiu, reamintim ca societatea Lidl a preluat societatea PLUS, proprietara magazinului de la Ocna Mures, prăbușit in haul unei mine mai vechi. Societatea Lidl invinuieste Primaria si Salina, solicitandu-le asumarea raspunderii delictuale pentru modul in care au intocmit si aprobat actele de constructie, cerând daune de miliarde de lei.

Prin Hotararea nr. 104,  din data de 30.07.2012 Consiliului local al orasului Ocna Mures a aprobat angajarea unui avocat care sa reprezinte Orasul Ocna Mures in litigiu care face obiectul Dosarului nr. 2713/3/2012 la Tribunalul Bucuresti.

Iată o discutie dintr-un proces verbal al Consiliului local Ocna Mures din data de 30.07.2012 :
‘Domnul presedinte de sedintă dă cuvântul domnului primar pentru a prezenta proiectul de hotarare nr. 20 de pe ordinea de zi.
-Domnul primar prezintă proiectul de hotarare nr. 20 de pe Ordinea de zi.
-Domnul Dragut Augustin Iosif: de ce trebuie angajat un avocat? De vina este SALINA Ocna Mures, trebuie să fim conştienţi că greutatea judecăţii cade clar şi răspicat pe Salina, aşa a spus şi profesorul Zamfirescu.
-Domnul viceprimar Podariu Pavel Gligor: domnule Drăguţ, dvs. şi acum luati in şagă acest proces, la fel aţi procedat şi când ne-aţi ascuns existenţa procesului. Noi avem nevoie de un aparator, trebuie luate toate masurile de siguranta, dacă pierdem procesul şi trebuie să dăm 100 miliarde, inclusiv cheltuielile de judecată, putem pune lacăt primăriei şi plecăm acasă.Dacă profesorul Zamfirescu a dat ceva în scris să ne prezentaţi şi nouă, altfel rămân numai vorbe.
Comisia 1 – aviz favorabil.
Comisia 2 – aviz favorabil .
Domnul presedinte de sedinta supune la vot proiectul de hotarare nr. 20 de pe ordinea de
zi, 17 consilieri voteaza “ PENTRU “

În 22.12.2010 surparea unei galerii vechi a minei de sare a înghițit magazinul PLUS din Ocna Mureș și a provocat distrugeri pe o suprafață de peste 10000 mp. Iată, pe scurt, filmul dezastrului:

Un con de surpare plin cu apă a fost observat în “Câmpul de sonde” al S.C. “Salina”, la ora 5.30, la o distanţă de 10 metri de Magazinul “Plus”, având un diametru de 7 – 8 metri. Au fost observate fisuri la structura de rezistenţă a Magazinului “Plus”, în parcarea magazinului şi la structura de rezistenţă a Casei parohiale a Bisericii Ortodoxe.
Din craterul cu diametrul amintit ieşea apă cu presiune, ce spăla marginile acestuia şi îl mărea. La ora 09.00, craterul a ajuns la o suprafaţă de aproximativ 200 mp, cu tendinţă vizibilă de mărire. Au apărut fisuri în structura de rezistenţă la două case parohiale, clădirea Administraţiei Financiare Ocna Mureş şi pe străzile Mihai Eminescu şi Nicolae Iorga. La ora 14.30, suprafaţa craterului a fost de aproximativ 1.800 mp. Magazinul “Plus” a fost surpat în proporţie de 80% şi parcarea – pe aproximativ 50%, tendinţa de mărire a craterului fiind observată, în principal, spre Sonda 123. La ora 17.00, suprafaţa craterului a fost de aproximativ 10.500 mp, fiind afectate obiectivele menţionate. Începând cu ora 18.00, la martorii instalaţi pentru monitorizarea fenomenului nu s-au mai observat modificări.

sursa foto: OcnamuresOnline

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Cum i-a salvat un polițist din Cluj-Napoca ziua unui bărbat din Alba

Publicat

Un bărbat din județul Alba care a mers cu mașina la Cluj-Napoca pentru a-și revedea sora la aeroport a avut parte de un mare ghinion: pe drum și-a pierdut portmoneul cu acte și bani. Ziua a avut însă un final fericit pentru bărbat, datorită unui polițist clujean.

Bărbatul din Alba și-a pierdut portofelul cu bani și documente personale în drum spre aeroport, scrie Cluj24.ro.

Portmoneul a fost găsit de un polițist clujean, aflat în patrulare.

Polițiștul Șter, din cadrul Secției 7 Poliție Cluj-Napoca, l-a găsit și pe șofer și i-a returnat portmoneul pierdut.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OCPI Alba: Lucrările de cadastru general în comuna Lupșa, finalizate. Proprietarii au început să primească noile cărți funciare

Publicat

cadastru

Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Alba a finalizat lucrările de cadastru general în comuna Lupșa, din județul Alba. Proprietarii celor aproape 15.000 de imobile au început să primească noile cărți funciare. Documentele au fost eliberate gratuit pentru cetățeni, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR). Lupșa este cea de-a cincea unitate administrativ-teritorială (UAT) din județul Alba cadastrată integral din bani europeni.

Noile cărți funciare ale celor 14.658 de imobile din cele 23 de sate ale comunei Lupșa (Lupsa, Birdesti, Birzan, Curmatura, Dupa Deal, Geamana , Hadarau, Holobani, Lazuri, Lunca, Manastire, Margaia, Musca, Pitiga, Piriu-Carbunari, Posogani, Sasa, Trifesti, Valea Mohorii, Valea Lupsii, Valea Sesii, Vai, Vinta) au fost înmânate autorităților locale, care au început să le distribuie proprietarilor.

În comuna Lupșa, înregistrarea sistematică a proprietăților în evidențele de cadastru și carte funciară a început în anul 2020 și a vizat o suprafață totală de 11.119,22 de hectare. Lucrările de cadastru general au fost finanțate din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

În prezent, din totalul de 78 de UAT-uri din județul Alba, zece sunt cadastrate integral (Ighiu, Vintu de Jos, Horea, Ciugud, Sântimbru, Spring, Daia Română, Rădești, Lunca Mureșului, Lupșa), iar în alte 66 se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale.

ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020. Proiectul completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 ha din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României.

Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 – cofinanțare de la bugetul de stat.

Mai multe informații despre proiectul „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” sunt disponibile pe site-ul www.ancpi.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Racordare gratuită la apă și canalizare pentru familiile cu venituri reduse din Sebeș. Precizările Primăriei

Publicat

Reprezentanții Primăriei municipiului Sebeș informează că prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se va finanța programul Prima Conectare la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare cu titlu gratuit famililor cu venituri reduse.

În acest sens, familiile cu venituri reduse (sub 2.550 lei net/membru de familie) care dețin în proprietate o gospodărie nebranșată/neracordată la sistemul public de alimentare cu apa/canal, să se prezinte cu dovada proprietății și adeverință de venit la sediul Direcției Generale de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș, situat în cartierul Aleea Lac, nr. 12, Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

CSM Unirea Alba Iulia va reabilita Baza sportivă de la Oarda. Lucrările de reparații propuse

Publicat

Baza sportivă de la Oarda va intra în reparații. Lucrările vizează reparații interioare / montare termosistem la clădirea de vestiare, înlocuirea instalațiilor sanitare/termice și a centralei termice, reparații la tribună și realizarea unui gard.

Clubul Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia achiziționează lucrări de reparații curente la Baza sportivă Oarda.

Lucrări de reparații interioare/termosistem clădire vestiare:

  • reparații tencuieli exterioare
  • placare pereți cu faianță albă
  • pardoseli din plăci de gresie ceramică
  • reparații glafuri uși și ferestre exterioare
  • sistem termoizolant de fațadă, termoizolație din polistire, 10 cm
  • tencuială decorativă

Lucrări de realizare gard și reparație tribună

  • desfacerea împrejmuirilor metalice
  • imprejmuiri din panouri de plasă (330 ml)
  • montare plasă de protecție

Lucrări de înlocuire a instalațiilor termice și sanitare din vestiare și a centralei termice

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax