Administrație
LIDL cere daune Primăriei Ocna Mureș și Societății Naționale a Sării pentru prăbușirea magazinului PLUS în surparea din iarna lui 2010
LIDL IMOBILIARE MANAGEMENT SCS și LIDL DISCOUNT SRL companiile care au preluat rețeaua de magazine a retailerului PLUS au dat în judecată SOCIETATEA NAȚIONALĂ A SĂRII și ORAȘUL OCNA MUREȘ PRIN PRIMAR pentru prejudicii cauzate de incidentul care s-a soldat cu prabușirea magazinului PLUS din Ocna Mureș. Dosarul care are nr. 2713/3/2012 s-a aflat aflat pe rol la Tribunalul Bucuresti.
In data de 26.02.2013 instanța a dat urmatoarea solutie :
‘Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Oraşul Ocna Mureş prin Primar, ca neîntemeiată. Respinge excepţia inadmisibilităţii acţiunii, formulată de a pârâtului Oraşul Ocna Mureş prin Primar, ca neîntemeiată. Admite excepţia de nelegalitate privind autorizaţia de construire nr. 26/7067/05.06.2009, invocată de reclamante şi de pârâta Societatea Naţională a Sării. Sesizează Secţia a IX –a de Contencios Administrativ şi Fiscal, Suspendă judecata acţiunii, până la soluţionarea excepţiei de nelegalitate. Respinge în rest excepţia de nelegalitate, invocată de pârâta Societatea Naţională a Sării. Fără cale de atac, privind excepţia de nelegalitate. Cu apel o dată cu fondul privind celelalte excepţii. Pronunţată în şedinţă publică azi, 26.02.2013.’
Pentru cei care nu stiu, reamintim ca societatea Lidl a preluat societatea PLUS, proprietara magazinului de la Ocna Mures, prăbușit in haul unei mine mai vechi. Societatea Lidl invinuieste Primaria si Salina, solicitandu-le asumarea raspunderii delictuale pentru modul in care au intocmit si aprobat actele de constructie, cerând daune de miliarde de lei.
Prin Hotararea nr. 104, din data de 30.07.2012 Consiliului local al orasului Ocna Mures a aprobat angajarea unui avocat care sa reprezinte Orasul Ocna Mures in litigiu care face obiectul Dosarului nr. 2713/3/2012 la Tribunalul Bucuresti.
Iată o discutie dintr-un proces verbal al Consiliului local Ocna Mures din data de 30.07.2012 :
‘Domnul presedinte de sedintă dă cuvântul domnului primar pentru a prezenta proiectul de hotarare nr. 20 de pe ordinea de zi.
-Domnul primar prezintă proiectul de hotarare nr. 20 de pe Ordinea de zi.
-Domnul Dragut Augustin Iosif: de ce trebuie angajat un avocat? De vina este SALINA Ocna Mures, trebuie să fim conştienţi că greutatea judecăţii cade clar şi răspicat pe Salina, aşa a spus şi profesorul Zamfirescu.
-Domnul viceprimar Podariu Pavel Gligor: domnule Drăguţ, dvs. şi acum luati in şagă acest proces, la fel aţi procedat şi când ne-aţi ascuns existenţa procesului. Noi avem nevoie de un aparator, trebuie luate toate masurile de siguranta, dacă pierdem procesul şi trebuie să dăm 100 miliarde, inclusiv cheltuielile de judecată, putem pune lacăt primăriei şi plecăm acasă.Dacă profesorul Zamfirescu a dat ceva în scris să ne prezentaţi şi nouă, altfel rămân numai vorbe.
Comisia 1 – aviz favorabil.
Comisia 2 – aviz favorabil .
Domnul presedinte de sedinta supune la vot proiectul de hotarare nr. 20 de pe ordinea de
zi, 17 consilieri voteaza “ PENTRU “
În 22.12.2010 surparea unei galerii vechi a minei de sare a înghițit magazinul PLUS din Ocna Mureș și a provocat distrugeri pe o suprafață de peste 10000 mp. Iată, pe scurt, filmul dezastrului:
Un con de surpare plin cu apă a fost observat în “Câmpul de sonde” al S.C. “Salina”, la ora 5.30, la o distanţă de 10 metri de Magazinul “Plus”, având un diametru de 7 – 8 metri. Au fost observate fisuri la structura de rezistenţă a Magazinului “Plus”, în parcarea magazinului şi la structura de rezistenţă a Casei parohiale a Bisericii Ortodoxe.
Din craterul cu diametrul amintit ieşea apă cu presiune, ce spăla marginile acestuia şi îl mărea. La ora 09.00, craterul a ajuns la o suprafaţă de aproximativ 200 mp, cu tendinţă vizibilă de mărire. Au apărut fisuri în structura de rezistenţă la două case parohiale, clădirea Administraţiei Financiare Ocna Mureş şi pe străzile Mihai Eminescu şi Nicolae Iorga. La ora 14.30, suprafaţa craterului a fost de aproximativ 1.800 mp. Magazinul “Plus” a fost surpat în proporţie de 80% şi parcarea – pe aproximativ 50%, tendinţa de mărire a craterului fiind observată, în principal, spre Sonda 123. La ora 17.00, suprafaţa craterului a fost de aproximativ 10.500 mp, fiind afectate obiectivele menţionate. Începând cu ora 18.00, la martorii instalaţi pentru monitorizarea fenomenului nu s-au mai observat modificări.
Referințe:
“Groapa de la Plus”, la doi ani de la catastrofa din Ocna Mureş. Administraţia locală încearcă să găsească soluţii pentru amenajarea zonei
BILANȚUL DEZASTRULUI: Catastrofa de la Ocna Mureș în cifre
sursa foto: OcnamuresOnline
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News