Actualitate
Lista școlilor cu risc seismic va fi prezentată marți de Ministerul Educației. O parte dintre elevi vor fi relocați
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a informat că o situaţie actualizată a școlilor cu risc seismic va fi prezentată, marţi, în cadrul reuniunii comitetului interinstituţional în domeniu, care a fost convocată de premierul Nicolae Ciucă.
Măsura vine la multe zile după ce premierul Ciucă a spus că numărul acestora ajunge la 118. Ministerul a refuzat la momentul respectiv să facă publică această listă, asfel că deocamdată nu se știe în ce județe sunt școlile cu risc seismic și care sunt acestea.
Elevii care învață în clădirile cu probleme, vor fi relocați pe durata reparațiilor.
„Clădirile cu destinaţie şcolară, cele în care-şi desfăşoară şcolile activitatea, sunt în proprietatea sau în administrarea administraţiilor publice locale.
Ceea ce Ministerul Educaţiei deţine este informaţia pe care directorii o introduc în sistemul informatic integrat şi anume dacă acea clădire a fost expertizată din punct de vedere seismic, dacă ea se încadrează în risc seismic 1, 2, 3, 4 şi aşa mai departe.
Ultima astfel de raportare a fost făcută în septembrie anul trecut, în contextul grupului interinstituţional coordonat de către domnul vicepremier Kelemen Hunor.
De acolo vine acea cifră de 118 clădiri cu destinaţie şcolară în situaţia de risc seismic 1”, a declarat Deca, citată de Agerpres.
Ministrul a precizat că, până luni inclusiv, directorii de unităţi de învăţământ au termen să prezinte datele actualizate.
„De atunci, din septembrie, au existat evoluţii pe care noi le clarificăm cu directorii de şcoli, cu inspectorii, cu autorităţile publice locale, care au avut termen până astăzi să completeze în SIR care este situaţia actualizată, pentru că unele clădiri au intrat în reabilitare, altele nu mai au destinaţie şcolară, au fost mutaţi copiii în alte clădiri, iar, mâine, la întâlnirea comitetului interinstituţional convocat de către domnul prim-ministru vom avea o situaţie mai clară atât a clădirilor în risc seismic, cât şi a celor care au fost deja incluse în diferite programe de consolidare”, a explicat ministrul.
Clădirile aflate în risc seismic 1 şi care nu sunt cuprinse în proiecte de consolidare vor intra de urgenţă într-un program de reabilitare, a indicat Ligia Deca.
„Cele care se află în risc seismic 1 trebuie să intre de urgenţă într-un program de reabilitare, aşa cum a anunţat domnul prim-ministru, cu tot ceea ce presupune asta, inclusiv relocarea elevilor.
Celelalte clădiri trebuie eşalonate în programele care vor urma de acum încolo pe ceea ce înseamnă consolidarea clădirilor, care este în responsabilitatea autorităţilor publice locale”, a afirmat Deca.
Ministrul Educaţiei a menţionat că, în colaborare cu autorităţile locale, copiii şi personalul didactic vor fi relocaţi din acele corpuri de clădiri unde nu se mai poate desfăşura activitatea şcolară.
„Cred că este esenţial ca toate cadrele didactice şi toţii copiii să fie în siguranţă”, a mai spus Ligia Deca.
FOTO: Arhivă, rol ilustrativ
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News