Actualitate
LIVE: Fenomen astronomic rar. Tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui, observat şi din România
În 9 mai 2016 are loc un fenomen astronomic rar. Este vorba de trecerea prin dreptul Soarelui a planetei Mercur, ce va putea fi observat şi din ţara noastră. Ultimul tranzit a lui Mercur vizibil din România a avut loc pe 7 mai 2003, iar următorul fenomen de acest fel va avea loc 11 noiembrie 2019. În fiecare secol sunt în jur de 13 tranzituri ale lui Mercur, dar nu toate sunt vizibile din ţara noastră.
Principalele momente ale tranzitului lui Mercur din 9 mai sunt:
– ora 14:11:50 (ora României) – începutul fenomenului astronomic; planeta Mercar începe să fie vizibilă ca un disc mic negru în dreptul Soarelui
– ora 17:55:53 (ora României) – faza maximă a tranzitului; Mercur se află cel mai aproape de centrul discului Soarelui.
Fenomenul se va încheia odată cu apusul Soarelui, în România în jurul orei 20:30, însă finalul efectiv al tranzitului planetei Mercur nu va fi vizibil de la noi.
În trecut, astronomii utilizau tranziturile lui Mercur şi Venus pentru a obţine informaţii despre dimensiunile din Sistemul solar: mărimea Soarelui, distanţa până la Venus şi distanţa medie Pământ-Soare, care mai poartă numele şi de unitate astronomică (U.A.).
Astronomii avertizează: Nu încercaţi să observaţi Soarele printr-un instrument fără filtru solar sau chiar cu ochiul liber, pentru a vă proteja ochii. Fenomenul va putea fi observat live de la observatoare din ţară. Unul dintre acestea este Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, județul Vaslui. În tot acest timp publicul vizitator va avea ocazia să observe transmisia live a tranzitului în sala observatorului astronomic, ce va fi posibilă cu ajutorul telescopului principal. Detalii, aici.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News