Connect with us
Publicitate

Administrație

LIVE VIDEO: Ceremonia militară de la Monumentul Unirii din Alba Iulia, de Ziua Națională

Publicat

O ceremonie militară cu efective reduse, fără tehnică militară şi fără public a fost principalul eveniment organizat de Ziua Naţională a României la Alba Iulia, la Monumentul Unirii, organizatorii limitând numărul celor prezenţi – soldaţi, oficialităţi, invitaţi, jurnalişti – la maximum 100.

Jandarmii au permis accesul în perimetrul respectiv având în vedere respectarea numărului de persoane permis de cadrul legal şi de Hotărârea de Guvern nr. 967 din 14 noiembrie. Potrivit legislaţiei în vigoare, este permisă organizarea de adunări publice cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane şi cu respectarea anumitor măsuri – purtarea obligatorie a măştii de protecţie şi păstrarea distanţării fizice.

Participă 62 de militari din structurile Diviziei 4 Infanterie „Gemina” (județul Cluj) – două plutoane, garda drapelului și formația de muzicieni (militari).

Program:

13.30-13.55 – realizarea dispozitivului

14.00-14.02 – sosirea persoanei oficiale

14.00-14.05 – intonarea Imnului Național al României

14.10 – încheierea activității”.

Pe toată durata activității este obligatorie purtarea măștii de protecție, potrivit organizatorilor.

Parada militară era unul dintre cele mai spectaculoase momente de 1 Decembrie la Alba Iulia, în anii trecuți.

Vezi cum a fost defilarea militară din 2019 de la Alba Iulia FOTO-VIDEO: PARADA MILITARĂ de 1 Decembrie 2019 la Alba Iulia. Defilare cu transportoare blindate, avioane, elicoptere și forțe terestre

Ceremonialul a debutat cu intonarea Imnului Naţional, după care prefectul Nicolae Albu a depus o coroană de flori la Monumentul Unirii şi a dat citire mesajului premierului Ludovic Orban. La final, s-a păstrat un moment de reculegere.

Militarii prezenţi fac parte din structurile Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

În anii trecuţi, zeci de mii de oameni asistau la parada militară de la Alba Iulia.

Manifestările dedicate Zilei Naţionale au avut loc la Alba Iulia fără public, fiind însă transmise online de către organizatori.

Alba Iulia s-a aflat până luni noapte în carantină pentru 14 zile. În cursul serii de luni, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Alba a decis ca măsura să nu fie prelungită.

Însă, după câteva ore, s-a adoptat o nouă hotărâre, prin care s-a dispus o nouă carantină zonală timp de 7 zile. Hotărârea care stabileşte instituirea măsurii din 1 decembrie, ora 0,00, a intrat în vigoare efectiv după publicarea acesteia, marţi după-amiază, în Monitorul Oficial.

„Un 1 Decembrie, din păcate, atipic. Am zis că e, poate, cel mai umbrit după Revoluţie încoace. Sigur, este vina acestei pandemii care, din păcate, face ravagii.

Marea mea supărare este că, deşi s-a hotărît aseară (luni – n.r.) în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ieşirea din carantina în care e oraşul de două săptămâni, tocmai pentru sărbătorirea Zilei Naţionale, libera circulaţie şi participarea oamenilor la evenimentele pe care le-am conceput, din păcate, azi noapte am primit vestea că carantina se prelungeşte cu o săptămână la insistenţa Institutului Naţional pentru Sănătate Publică.

Eu cred că, în această zi, trebuia să fie ridicată carantina chiar dacă, după 2-3 zile, considerau dânşii că trebuia reinstaurată” a declarat primarul Gabriel Pleşa (USR-PLUS).

Edilul a adăugat că îşi doreşte să nu mai fie niciun 1 Decembrie sărbătorit astfel.

„Îmi doresc să ieşim din această pandemie mai uniţi şi să preţuim, din nou, valorile naţionale, morale şi creştine. (..,). Cred că întotdeauna 1 Decembrie trebuie să fie un moment important pentru ţară”, a conchis primarul municipiului Alba Iulia.

Potrivit DSP, rata de infectare era marţi în Alba Iulia de 7,97, cu 612 cazuri depistate în ultimele 14 zile

PROGRAMUL OFICIAL din 1 DECEMBRIE 2020 la Alba Iulia

9.30 – ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea I – Sala Unirii (transmisiune live)

11.30 Ruta Unității Naționale 1848 -1912-1922 – vernisaj expoziție – lansare ruta culturală – Sala Unirii – expoziție deschisă publicului în perioada 1 dec. 2020 – 31 dec. 2020 (transmisiune live)

12.00 Te Deum – Catedrala Încoronării

12.30 – ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea a II-a – Sala Unirii (transmisiune live)

13.00 Te Deum – Catedrala Arhiepiscopală Majoră ”Sfânta Treime” Blaj – transmisiune live TVR3

Vezi și Adunarea de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, în plină epidemie de gripă spaniolă. Oamenii purtau usturoi în jurul gâtului

13.00 „Tezaur Folcloric” – ediție specială – concert – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – difuzare – ediție specială Tezaur Folcloric, pe posturile TVR1 și TVR Internațional, în data de 1 decembrie 2020, cu filmări realizate de echipa emisiunii la Palatul Cultural din Blaj alături de Ansamblul Folcloric al Județului Alba în anii 2018 și 2019

14.00 Ceremonie militară dedicată Zilei Naționale a României – Monumentul Unirii

15.00 Cânt și suflet românesc – spectacol folcloric (transmisiune live de la Centrul de Cultură ”Augustin Bena”)

16.00 „Gândurile Unirii” – testimoniale

16.30 Tudor Roșu, 1 Decembrie 1918, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2020 – Lansare de carte – Sala Unirii (transmisiune live)

17.00 ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea a III-a – Sala Unirii (transmisiune live)

18.00 „Samoilă Mârza, Fotograful Unirii” – Povestea fotografiilor Unirii – Biblioteca județeană „Lucian Blaga” Alba (transmisiune live)

20.00 „Simfonic România 2020” – Concert omagial – Recital al Orchestrei de cameră a Județului Alba cu soliști invitați de renume național și internațional – transmisiune live

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate