Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Guvernul a aprobat măsurile pentru plafonarea prețului la gaze și electricitate. De ce nu se poate aplica retroactiv

Publicat

Guvernul României a votat marți, 25 ianuarie, ordonanța de urgență pentru plafonarea prețului la gaze și energie electrică. În jurul orei 17.30, premierul Nicolae Ciucă a avut o scurtă declarație de presă, în care a prezentat principalele măsuri care se vor aplica de la 1 februarie 2022. 

La 20 de minute de la declarația premierului Ciucă, ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat că guvernul a votat OUG-ul.

CITEȘTE ȘI: Premierul Ciucă: Plafonarea și compensarea facturilor la gaze și curent va fi aprobată. De când se va aplica măsura. TARIFE

Acesta a precizat că măsurile vor intra în vigoare de la 1 februarie. Măsurile vor fi aplicate pe luna februarie și martie.

Plafonarea nu se aplică la facturile din noiembrie și decembrie 2021 și ianuarie 2022

Noua schemă de compensare a facturilor la energie şi gaze care va fi aplicată de la 1 februarie, nu se pate aplica retroactiv, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu. Anterior, ministrul afirmase că Ministerul Justiției analizează dacă se pot reface facturile și pentru lunile noiembrie și decembrie din 2021.

Ministerul Justiției susține că noile măsuri de sprijin pentru facturi nu pot fi aplicate retroactiv, nici măcar pentru luna ianuarie, a declarat marți ministrul Energiei Virgil Popescu.

Ce măsuri intră în vigoare

Mai exact, kilowatt-ul pe oră scade la 0.80 de bani pentru energie electrică și 0.31, pentru kilowatt la gaze naturale.  Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kilowati oră, energia elecrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 0,68 de bani pentru energie electrică și circa 0,22 bani, pentru gaze naturale, cu toate taxele inculse.

Pentru IMM-uri plafonarea prețurilor va fi aplicată la un 1 leu pe kilowatt oră pentru energie electrică și 0,37 bani pentru kilowatt oră gaze naturale

Potrivit premierului Ciucă, ”pentru populație nimeni nu va plăti mai mult de 0.80 bani pe kilowatt oră, la energie electrică și 0.31 bani pentru kilowatt oră la gaze naturale, indiferent de consum.

Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kilowati oră, energia electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 68 de bani pentru energie electrică și circa 22 bani, pentru gaze naturale, cu toate taxele inculse.

Preț plafonat de la 1 februarie:

  • Energie electrică: Pentru consum de până la 500 kWh – preț 0, 68 lei/ kWh
  • Gaze: Pentru consum de până la 300 mc – 0,22 lei/ kWh

Am decis de asemenea ridicarea nivelului de comepensatie pentru a prelua cât mai mult din criza energetică, astfel efectele să fie resimțite mai puțin. Avem nevoie acum mai mult ca oricând.

Pentru consumatorii non casnici, IMM-uri vom plafona prețurile la 1 leu pe kilowatt oră pentru energie electrică și 0,37 lei pentru kilowatt oră gaze naturale”, a declarat acesta.

„Astăzi am aprobat ordonanța de urgență prin care, începând cu data de 1 februarie, se fac modificări în ajutorul oamenilor. Pentru toți consumatorii casnici scade plafonul de la 1 leu pe kWh la 80 de bani pe kWh pentru energie electrică și de la 37 bani pe kWh la 31 bani pe kWh la gaze, indiferent de cât consumă.

Preț plafonat pentru consumatorii casnici de la 1 februarie, indiferent de consum:

  • Preț plafonat energie electrică: 0, 80 lei/ kWh
  • Preț plafonat la gaze: 0, 31 de bani/ kWh

Dacă în plus, consumă 500 kwh lunar la energie electrică și 300 metri cubi lunar la gaze, atunci benenficiază de o compensare suplimentară și practic vor plăti 68 de bani pentru energie electrică și 22 bani pentru gaze, vorbim de toate taxele incluse”, a declarat Virgil Popescu.

Schema a fost lărgită și pentru spitale, școli, gradinițe, universități, ONG-uri

În plus, față de categoriile incluse înainte în lege, spitale, școli, grădinițe, universități, ONG-uri, schema a fost lărgită pentru aproape toți consumatorii non-casnici.
„Mă refer la absolut toți consumatorii non-casnici, cu excepția marilor consumatori de energie electrică care au beneficiat de ordonanța 81 pe o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană. Și pentru ei suntem în discuții cu Comisia să reînnoim această schemă”, a precizat ministrul.

El a afirmat că CET-urile nu beneficiază de acest preț plafonat pentru că în lege au o schemă de ajutor. CET-urile sunt sprjinite de la Guvern cu jumătate dintre diferența între prețul gazelor și prețul de referință de 250 lei.

Consumatori non-casnici:

  • Preț la electricitate plafonat la 1 leu/kWh
  • Preț la gaze plafonat la 37 bani/ kWh

„Practic avem o plajă foarte mare de consumatori non-casnici, acolo unde prețul este plafonat la 1 leu pe kWh la energie electrică și la 37 de bani pe kWh la gazele naturale”, a spus Popescu.

În plus, ANPC a primit posibilitatea să facă verificările pe text de lege specializat și să poată aplica amenzi de până la 200.000 lei pentru încălcarea prevederilor acestei legi, practic pentru neaplicarea plafoanelor și a compensărilor prin lege, a mai spus ministrul.

„Rămâne în continuare prevederea prin care furnizorii sunt obligați să refacă toate facturile pe care le-au emis fără aplicarea prevederilor legii”, a precizat el.

Reprezentații PSD spuneau că OUG-ul nu va fi votat marți

Anterior votului, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, după o discuție cu Florin Cîțu, că noua ordonanță nu va fi adoptată în ședința de guvern de marți. La scurt timp, Ciolacu a fost contrazis de Florin Cîțu, care a declarat că „ordonanța va fi dată azi”.

Ordonanța prevede amenzi de până la 200.000 de lei  în cazul firmelor furnizoare de energie care nu recalculează facturile greşite sau care nu aplică prevederile legale.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax