Eveniment
LIVE VIDEO: Sute de persoane la Denia Prohodului Domnului din Vinerea Mare, de la Catedrala Încoronării din Alba Iulia
La Catedrala Încoronării din Alba Iulia, în Vinerea Mare, se oficiază Denia Prohodului Domnului cu Procesiunea Sfântului Epitaf.
Peste 1000 de persoane au participat la ceremonialul de înconjurarea abisericii cu Sfântul Epitaf, o pânză pe care este reprezentată scena punerii în mormânt a Mântuitorului Iisus Hristos.
În Vinerea Mare, în biserici se face pomenirea Sfintelor Patimi ale lui Iisus Hristos şi se rememorează răstignirea Mântuitorului şi punerea Sa în mormânt
Epitaful din Sfântul Altar a fost scos de dimineață şi aşezat pe o masă, în mijlocul bisericii, cu Sfânta Cruce în faţă, scoasă din Joia Mare.
Seara se oficiază slujba Prohodului Domnului, în timpul căreia se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf (o pânză ce reprezintă scena punerii în mormânt a Mântuitorului).
După această procesiune, preoţii aşează Epitaful pe Sfânta Masă din Altar, unde rămâne până în miercurea din ajunul Înălţării Domnului.
Vezi PROGRAMUL de distribuire a Sfintelor Paşti 2021 la Catedrala Arhiepiscopală Ortodoxă din Alba Iulia
După ce se citesc Paremiile, Apostolul și Evanghelia, urmează momentul scoaterii Sfântului Epitaf (obiect de cult dreptunghiular, confecționat din in sau mătase, pe care este pictată sau brodată scena punerii Domnului în mormânt), „simbol al coborârii de pe Cruce a trupului Domnului şi a pregătirii lui pentru înmormântare”.
Până la Înviere, credincioșii asistă și la Patimile, moartea și îngroparea Mântuitorului
Epitaful este așezat în mijlocul bisericii pe o masă mai înaltă, iar credincioșii vin şi se închină, ca și cum s-ar afla în fața mormântului lui Hristos.
În continuare, aceștia sărută Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, așezate pe Sfântul Epitaf, după care trec pe sub masă și se închină Sfintei Cruci, adusă sub policandrul din fața catapetesmei cu o seară înainte, la Denia celor 12 Evanghelii.
Acest fapt are o semnificație profundă: până la Înviere, credincioşii asistă și la Pătimirile, moartea și îngroparea Mântuitorului.
Vezi și Calendar Ortodox 2021 * Calendar bisericesc și Sărbătorile creștin ortodoxe din luna mai 2021
În multe zone din ţara noastră, credincioșii trec pe sub masă o dată, rememorând Jertfa unică a lui Hristos, iar alții trec de trei ori, în amintirea celor trei zile în care trupul Mântuitorului a șezut în mormânt.
De asemenea, preoţii şi credincioşii înconjoară lăcaşul de cult, într-o procesiune ce simbolizează cortegiul funerar care l-a purtat pe Iisus Hristos, de la cruce la mormânt.
La finalul slujbei Prohodului, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din Altar și va rămâne aici până la Vecernia Praznicului Înălţării Domnului, după care este ridicat şi așezat în locul unde se păstrează în restul anului.
Când ajunge Sfânta Lumină în România
Potrivit BOR, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă, 1 mai 2021, spre seară şi va fi oferită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni.
Delegații vor purta mască de protecţie şi vor respecta distanţa fizică prevăzută de lege. Ulterior, Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui, în timp util, Sfânta Lumină fiecărei parohii.
Slujba Învierii Domnului din noaptea zilei de duminică, 2 mai 2021, va fi săvârșită în prezența credincioșilor, potrivit rânduielii liturgice a Bisericii Ortodoxe.
”Sfintele slujbe vor fi săvârșite potrivit prevederilor liturgice și tipiconale specifice perioadei, cu respectarea actelor normative privind starea de alertă pe teritoriul României.
Slujbele vor fi săvârșite atât în incinta locașului de cult, cât și în afara acestuia, respectându-se regulile sanitare în vigoare și normele legale privind distanțarea fizică dintre persoane”, transmis Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia.
PROGRAM slujbe Catedrala Încoronării Alba Iulia – 1 Mai și 2 Mai:
Sâmbătă, 1 Mai
Pogorârea la iad a Domnului
ora 7.00-7.45 – Ceasurile III, VI, IX şi Obedniţa
ora 7.45-10.20 – Vecernia cu Dumnezeiasca Liturghie a Sf. Vasile cel Mare
ora 23.30-23.45 – Canonul Sâmbetei celei Mari
Duminică, 2 Mai
Învierea Domnului
Orele 24.00-01.15 – Utrenia Sfintei Învieri
Orele 01.15-03.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
Slujeşte şi predică Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu
Orele 12.00-14.00 – A doua Înviere (Vecernia Sfintei Învieri cu citirea Sfintei Evanghelii în diverse limbi)
Slujeşte şi predică Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News