Connect with us
Publicitate

CÂMPENI

Lovitură pentru „mafia lemnului” din Apuseni: Trei oameni de afaceri din Câmpeni, condamnați de instanță la ani grei de închisoare

Publicat

lemn mafia lemnului

Trei oameni de afaceri din Câmpeni, implicați în activități din domeniile prelucrării lemnului și fabricare a mobilei, au fost condamnați la sfârșitul lunii iulie de Tribunalul Alba la ani grei de închisoare pentru evaziune fiscală sau complicitate la evaziune fiscală. 

Dosarul a fost instrumentat de către procurorii DIICOT. Prin decizia pronunțată pe 31 iulie, în dosarul 4107/107/2020, instanța a dispus:

  • condamnarea inculpatului Ioan V. O. la pedeapsa de 7 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală
  • condamnarea inculpatului Marius M. la pedeapsa de 7 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală
  • condamnarea inculpatului Nicolae F. la pedeapsa de 9 ani și 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată
  • încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Sorin S. pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, evaziune fiscală în formă continuată și spălare a banilor în formă continuată

Instanța a dispus despăguriri de milioane de lei

Instanța i-a obligat pe cei trei inculpați, Ioan V. O., Marius M. și Nicolae F., toți trei din Câmpeni, la plata a 2,86 milioane de lei cu titlul de despăgubiri civile și 47.000 de lei cheltuieli judiciare.

De asemenea, instanța a dispus confiscarea de la inculpatul Nicolae F. a sumei de 12.559.794,88 lei, iar de la inculpatul Sorin S. a sumei de 1.989.260,07 lei.

Totodată fost instituită măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri aparținând inculpaților:

  • Ioan. V. O. (până la concurenţa sumei de 1.983.277,36 lei)
  • Nicolae F. (până la concurenţa sumei de 15.420.467,15 lei)
  • Sorin S. (până la concurenţa sumei de 2.261.230 lei)
  • părții responsabile civilmente SC Transilvania P. SRL (până la concurenţa sumei de 1.983.277,36 lei)

În cadrul dosarului, Agenția Națională de Administrare Fiscală – AJFP Alba s-a constituit parte civilă.

Decizia Tribunalului Alba poate fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Pentru ce a fost judecat grupul infracțional din Apuseni

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de patru inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălare a banilor în formă continuată și complicitate la spălare a banilor în formă continuată.

„În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2008-2014, unul dintre inculpați, prin controlul exercitat în mod direct sau indirect asupra unui număr de nouă societăți comerciale folosite drept furnizori fictivi de cherestea și pentru retragere de numerar din bănci, a sprijinit reprezentanții a două societăți comerciale cu sediul în județul Alba, având ca obiect principal de activitate fabricarea de mobilă, să evidențieze în actele contabile și în alte documente legale(declarații fiscale) cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale.

Sute de facturi fictive pentru zeci de mii de metri cubi de cherestea

Inculpatul a asigurat emiterea unui număr de 802 facturi fiscale către respectivele societăți, reprezentând contravaloarea a 38.894,03 metri cubi de cherestea, precum și avizele secundare de însoțire a transporturilor de cherestea aferente, atestând în mod nereal efectuarea de operațiuni comerciale și urmărind astfel să asigure pentru cele două societăți beneficiare posibilitatea sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale prin diminuarea în mod artificial a bazei impozabile.

Pentru a se crea aparența că operațiunile comerciale consemnate în facturi sunt veridice, dar și pentru a disimula originea ilicită a sumelor de bani provenite din activitatea evazionistă, contravaloarea cherestelei livrate fictiv a fost achitată aproximativ în totalitate prin viramente bancare, în conturile societăților pretins furnizoare, de unde banii au fost ridicați în numerar.

Prin această modalitate, a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu total de 2.860.672,27 lei”, au precizat procurorii DIICOT.

Firme fantome implicate în circuitul infracţional

Potrivit procurorilor de la DIICOT, societatea comercială Transilvania Production din Câmpeni s-ar fi aprovizionat fictiv cu material lemnons de la mai multe societati comerciale fantomă din judeţul Alba.

Aceste firme, deşi furnizau în acte lemn, în realitate nu aveau utilaje şi nici personal pentru a executa exploatări forestiere sau pentru a transporta lemnul.

De asemenea, nu au depus bilanturi contabile, sau au intrat în stare de  insolvenţă, procurorii considerând că aceste societăţi comerciale au fost folosite ca paravan pentru alte operaţiuni cu lemn desfăşurate „la negru”.

Banii erau achitaţi de beneficiar prin bancă, în conturi bancare deschise în numele societăţilor pretins furnizoare. Ulterior, spun procurorii, sumele de bani au fost ridicate în numerar, o parte dintre acestea au fost achitate furnizorilor reali, iar diferenţa a fost însuşită.

Citește și: DIICOT – Acuzații GRAVE pentru ”Transilvania Production” din Cîmpeni. Achiziții fictive de la firme fantomă

În acest fel, cheltuielile de aprovizionare au fost majorate artificial, conducând la micşorarea profitului şi implicit la diminuarea impozitelor aferente datorate bugetului de stat.

”În perioada perioada martie 2008 – august 2014, în documentele financiar-contabile ale societăţilor Transilvania Production SRL SRL şi Maria Production SRL au fost evidenţiate operaţiuni fictive în valoare totală de 19.135.369,3 lei, constând în achiziţii de 36.252 mc cherestea răşinoase, 2.791 mc cherestea fag şi 1.156 mc cherestea stejar care nu s-au derulat în realitate”, a mai precizat DIICOT.

Dosarul a început în noiembrie 2017, când au fost efectuate 25 de percheziții la domiciliile unor persoane fizice și la sediile unor firme, precum și la Direcția Silvică Alba.

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax