Connect with us
Publicitate

CÂMPENI

DIICOT: Acuzații GRAVE pentru ”Transilvania Production” din Cîmpeni. Achiziții fictive de la firme fantomă

Publicat

actiune politia

Acuzații grave ale procurorilor DIICOT planează asupra uneia dintre cele mai importante companii din industria mobilei din România, Transilvania Production din Cîmpeni. Sute de facturi schimbate cu firme fantomă, mii de metri cubi de cherestea achiziționați în mod fictiv și sute de mii de euro prejudicii reprezintă câteva elemente ale unui dosar surprinzător care implică una dintre cele mai bine poziționate companii de pe piața mobilei. De asemenea, un inginer de la Direcția Silvică Alba este suspectat că ar fi fost complicele unor firme fantomă care doreau să exploateze lemn din păduri.

Potrivit procurorilor de la DIICOT, Transilvania Production s-ar fi aprovizionat fictiv cu material lemons de la mai multe societati comerciale fantomă din județul Alba. Se pare că aceste firme, deși furnizau în acte lemn, în realitate nu aveau utilaje și nici personal pentru a executa exploatări forestiere sau pentru a transporta lemnul. De asemenea, nu au depus bilanturi contabile, sau au intrat în stare de  insolvență, procurorii considerând că aceste societăți comerciale au fost folosite ca paravan pentru alte operațiuni cu lemn desfășurate „la negru”.

Valoarea totală a mărfurilor cumpărate în acest fel, depășește suma de 2.000.000 euro. Banii erau achitați de beneficiar  prin bancă, în conturi bancare deschise în numele societăților pretins furnizoare. Ulterior, spun procurorii, sumele de bani au fost ridicate în numerar, o parte dintre acestea au fost achitate furnizorilor reali, iar diferența a fost însușită. În acest fel, cheltuielile de aprovizionare au fost majorate artificial, conducând la micșorarea profitului și implicit la diminuarea impozitelor aferente datorate bugetului de stat.

Ziarul România liberă citează raportul de constatare întocmit de către specialiștii din cadrul DIICOT – structura centrală, din care rezultă  că ”în perioada perioada martie 2008 – august 2014, în documentele financiar-contabile ale societăților Transilvania Production SRL SRL (administrată de Dorel Morar,  Valentin Ioan Oprea, Constantin Raiu) și Maria Production SRL (administrată de Morar Dorel și Morar Maria) au fost evidențiate operațiuni fictive în valoare totală de 19.135.369,3  lei, constând în achiziţii de 36.252 mc cherestea rășinoase, 2.791 mc cherestea fag și 1.156 mc cherestea stejar  care nu s-au derulat în realitate”.

Investigația are legătură cu o serie de percheziții desfășurate în urmă cu aproximativ 3 săptămâni la firme din Alba și la unele instituții.

Vezi: ”Mafia lemnului” lovită dur de DIICOT și BCCO. 15 percheziții în județul Alba la firme și instituții publice

Citând anchetatorii, jurnaliștii de la România liberă spun că a fost înregistrat un număr de 807 facturi fiscale emise în numele societăților comerciale controlate în mod direct de Nicolae Florea sau indirect, prin intermediul altor personaje, prejudiciindu-se astfel bugetul de stat cu suma totală de 3.061.655,8 lei (711.817 euro).

Un angajat al Direcției Silvice, suspect de complicitate la  fals

În timpul monitorizării activității Transilvania Production SRL și Maria Production SRL de către polițiști și procurorii DIICOT aceștia au descoperit și un funcționar al statului, care ar fi implicat. Potrivit jurnaliștilor de la Romania liberă, ar fi vorba de Mihai Palamaru, inginer în cadrul Direcției Silvice Alba Iulia, în prezent cu atribuții pe linia difuzării de informații publice. Acesta este suspect că ar fi ”indicat mai multor persoane interesate să obțină atestate pentru exploatare masă lemnoasă, dar care nu îndeplineau cerințele legale să consemneze date necorespunzătoare adevărului în documentele necesare obținerii atestatelor”.

Procurorii DIICOT spun că acesta a furnizat informații detaliate cu privire la mențiunile false pe care urmau să le înscrie  în respectivele documente (referitoare la personalul angajat și la situația asigurării cu utilaje specifice pentru desfășurarea activității de exploatare forestieră), informații cu privire la necesitatea aplicării pe documente și a unei ștampile a Primăriei, care să ateste în fals deținerea utilajelor specifice, a transmis prin e-mail persoanelor interesate formulare-model sau formulare completate de el însuși cu mențiuni false și s-a ocupat personal de depunerea documentelor necesare atestării.

”Desfășurându-ne activitatea în inima Muntiilor Apuseni, acolo unde brazii, molizii si pinii sunt prietenii localnicilor de sute de ani, am hotarât sa punem în valoare bogatiile naturii si astfel, lemnul de rasinoase a devenit instrumentul nostru de lucru. Pentru a mentine vie aceasta „prietenie”, grija față de mediu este un alt crez al companiei” scrie pe siteul Transilvania Production.

Cazul este cu atât mai surprinzător cu cât compania din Cîmpeni este cotată foarte bine pe piața lemnului din România, fiind una dintre firmele de top ale județului Alba.

*Alba24 folosește informații oferite de  Termene.ro –  Portal Juridico-financiar Monitorizare firme & dosare – instrumentul de căutare și informare preferat de profesioniști. Acesta cuprinde date juridice și financiare despre toate firmele din România, informații relevante din dosarele de pe rolul instanțelor de judecată, precum și o serie de funcții menite să-ți faciliteze activitatea de zi cu zi.

Sursă: România liberă

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax