Eveniment
Luna roz poate fi observată miercuri seară din România. De ce se numește așa
Luna plină din aprilie nu va străluci roz în această seară, în ciuda numelui său, dar satelitul Pământului ar putea oferi totuși o priveliște frumoasă; asta dacă nu sunt nori.
Pasionații de astronomie pot vedea evenimentul lunar începând de miercuri noaptea, inclusiv din România, iar vârful va fi joi dimineața devreme.
„Luna plină din aprilie, la prima vedere, va arăta ca alte luni pline”, a spus Dr. Noah Petro, șeful laboratorului de geologie planetară, geofizică și geochimie al NASA, citat de CNN.
„Încurajez oamenii să-și curețe praful de pe lentilele binoclului sau ale telescoapelor pentru a se uita îndeaproape la Lună, pentru a încerca să vadă diferitele culori (regiunile luminoase și întunecate) și să recunoască faptul că aceste diferențe reflectă diferite compoziții ale rocii”.
Lunii pline sunt vizibile un timp îndelungat, deoarece sunt considerate a fi în faza de lună plină cu până la 12 ore înainte și după vârf, conform EarthSky.
Pentru o vizualizare optimă a lunii roz, Petro recomandă găsirea unui loc cu poluare luminoasă minimă și o perspectivă clară asupra cerului.
Privitorii pot fi, de asemenea, cu ochii pe Venus și Marte, deoarece acestea vor fi destul de aproape de Lună, pe cerul nopții.
Luna roz: de ce se numește așa
Luna roz își primește numele de la o floare sălbatică de culoare roz aprins, Phlox subulata (brumărele sau scânteiuța).
Floarea sălbatică este originară din estul Americii de Nord și atrage adesea fluturi care anunță sosirea primăverii.
Luna plină din aprilie din acest an este, de asemenea, prima lună plină a primăverii, altfel cunoscută sub denumirea de lună plină pascală.
Acest eveniment lunar are o importanță deosebită pentru cei care sărbătoresc Paștele, deoarece data sărbătorii religioase cade în duminica după ce luna pascală își face apariția pe cerul nopții.
Foto: Pixabay
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News