Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mai multe alerte meteo emise în iunie 2021, decât în tot anul 2019. Clima se schimbă mai rapid decât se așteptau meteorologii

Publicat

Meteorologii au emis în luna iunie a acestui an mai multe avertizări meteo decât în tot anul 2019.

Avem în prezent peste 70 de avertizări emise numai pentru luna iunie, în condițiile în care în 2019 am avut 65 pe întreg anul. Anul trecut am avut 160.

Elena Mateescu, directorul ANM, spune că suntem într-un an al extremelor.

„Este o vreme a extemelor meteorologice și vorbim de o alternanță a fenomenelor de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată – iată caniculă, disconfort termic accentuat și din nou instabilitate și vijelii puternice, grindină, ploi abundente.

Temperatura resimțită este extrem de ridicată – 38 până la 43 de grade, iar indicele temperatură-umezeală a depășit pragul critic de 80 în partea de est, sud și vest a țării”, a spus Elena Mateescu la Digi24.

„Trebuie să conștientizăm aceste alternanțe de tipare de vreme deja din ce în ce mai extreme, pentru că trecem de la o extremă la alta în intervale scurte de timp.

O vreme a extremelor impune o conștientizare a fiecăruia dintre noi, și la nivel personal, și să luăm în considerare alertele meteorologice, astfel încât să diminuăm pe cât posibil impactul acestora”, a adăugat aceasta.

Cât durează

Meteorologii consideră că trebuie să ne obișnuim cu noul model de vreme. Ideea că vorbim despre schimbări pe termen scurt, reversibile.

Aceasta este o concepție greșită, consideră meteorolgii consultați de jurnaliștii de la EuroNews.

Fenomenele extreme se vor intensifica în următorii ani, temperaturile vor crește mai rapid decât ne așteptăm iar anotimpurile vor suferi schimbări semnificative.

În Estul Europei, temperatura va crește până în anul 2100 cu aproximativ 5 grade Celsius. Chiar și așa, această parte a lumii are mai puțin de suferit în raport cu schimbările climatice, în raport cu altele, cum ar fi insulele, zonele montane și extremele Antarctica și Arctica.

Chiar dacă până acum aveam impresia unor schimbări aproape insesizabile, pe termen lung, în prezent există un nivel mai serios de îngrijorare pe acest subiect. Asta în condițiile în care schimbările climatice sunt accelerate de la an la an și generează fenomene extreme.

Specialiștii susțin că pe termen mediu și lung, schimbările climatice vor afecta și sectorul construcțiilor. Oamenii vor fi nevoiți să construiască clădiri mai adaptatate acestor fenomene meteorologice extreme.

Surse: Digi24, Euro News, Severe-wether.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax