Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mai multe alerte meteo emise în iunie 2021, decât în tot anul 2019. Clima se schimbă mai rapid decât se așteptau meteorologii


Publicat

Meteorologii au emis în luna iunie a acestui an mai multe avertizări meteo decât în tot anul 2019.

Avem în prezent peste 70 de avertizări emise numai pentru luna iunie, în condițiile în care în 2019 am avut 65 pe întreg anul. Anul trecut am avut 160.

Elena Mateescu, directorul ANM, spune că suntem într-un an al extremelor.

„Este o vreme a extemelor meteorologice și vorbim de o alternanță a fenomenelor de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată – iată caniculă, disconfort termic accentuat și din nou instabilitate și vijelii puternice, grindină, ploi abundente.

Temperatura resimțită este extrem de ridicată – 38 până la 43 de grade, iar indicele temperatură-umezeală a depășit pragul critic de 80 în partea de est, sud și vest a țării”, a spus Elena Mateescu la Digi24.

„Trebuie să conștientizăm aceste alternanțe de tipare de vreme deja din ce în ce mai extreme, pentru că trecem de la o extremă la alta în intervale scurte de timp.

O vreme a extremelor impune o conștientizare a fiecăruia dintre noi, și la nivel personal, și să luăm în considerare alertele meteorologice, astfel încât să diminuăm pe cât posibil impactul acestora”, a adăugat aceasta.

Cât durează

Meteorologii consideră că trebuie să ne obișnuim cu noul model de vreme. Ideea că vorbim despre schimbări pe termen scurt, reversibile.

Aceasta este o concepție greșită, consideră meteorolgii consultați de jurnaliștii de la EuroNews.

Fenomenele extreme se vor intensifica în următorii ani, temperaturile vor crește mai rapid decât ne așteptăm iar anotimpurile vor suferi schimbări semnificative.

În Estul Europei, temperatura va crește până în anul 2100 cu aproximativ 5 grade Celsius. Chiar și așa, această parte a lumii are mai puțin de suferit în raport cu schimbările climatice, în raport cu altele, cum ar fi insulele, zonele montane și extremele Antarctica și Arctica.

Chiar dacă până acum aveam impresia unor schimbări aproape insesizabile, pe termen lung, în prezent există un nivel mai serios de îngrijorare pe acest subiect. Asta în condițiile în care schimbările climatice sunt accelerate de la an la an și generează fenomene extreme.

Specialiștii susțin că pe termen mediu și lung, schimbările climatice vor afecta și sectorul construcțiilor. Oamenii vor fi nevoiți să construiască clădiri mai adaptatate acestor fenomene meteorologice extreme.

Surse: Digi24, Euro News, Severe-wether.comDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Trei ciobani din Mureș, atacați de urs pe o pășune din Harghita. Un tânăr, găsit mort. Un alt bărbat, în stare gravă la spital

Publicat

Trei bărbați din județul Mureș au fost atacați de urs vineri seara, pe munte, în zona unei stâne aflată la graniţa dintre judeţele Harghita şi Suceava. Se pare că ursul ar fi atacat o vacă într-o pășune, iar cei trei, înarmați cu bâte, au mers să sperie animalul.

Unul dintre bărbați, un cioban în vârstă de 45 de ani, a fost atacat de urs și rănit grav. Un altul, un tânăr de 26 de ani, a fugit în pădure, fiind inițial dat dispărut. Ulterior, tânărul a fost găsit mort de jandarmii suceveni, sâmbătă dimineața, la circa 300 de metri de locul unde a fost văzut ultima oară, trupul acestuia prezentând leziuni incompatibile cu viața. 

După un apel de urgenţă transmis în jurul orei 19:30, echipe ale Salvamont Vatra Dornei au ajuns în zonă şi îl caută pe cel de-al doilea bărbat, care este dat dispărut. Incidentul s-a produs în zona Poiana Boilor, satul Drăgoiasa, când un urs a atacat o vacă de pe o păşune iar trei bărbați, păstori, s-au dus cu bâtele să îl sperie, în speranţa că pot salva vaca.

Unul dintre bărbați, un cioban în vârstă de 45 de ani, a fost rănit la față, membre și torace. A fost recuperat de pe munte de Salvamont și predat medicilor de la Ambulanță, după ce s-a refugiat, împreună cu un alt cioban, într-o stână.

A treia persoană, un bărbat de 26 de ani, a fugit în pădure, și fusese dat dispărut. Tânărul a fost căutat de autorități și a fost găsit mort sâmbătă dimineață. Jandarmii suceveni au găsit trupul tânărului la o distanță de aproximativ 300 de metri față de locul unde a fost observat ultima oară, în pădure. Leziunile sale erau incompatibile cu viața. Jandarmii l-au preluat și au cerut sprijin echipajelor Salvamont, pentru a-l coborî de pe munte.

Toți cei trei bărbați lucrau la stâna din Harghita.

Localnicii au primit, vineri seara, un mesaj RO-ALERT, care anunța prezența unui urs în comuna Dorna Candrenilor. Oamenii au fost sfătuiți să rămână în case.

La căutări au luat parte și specialiștii ISU Iași și ISU Neamț, cu camere de termoviziune.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, Ionuţ Epureanu, a precizat că atacul ursului din zona fondului forestier arondat judeţelor Suceava – Harghita – Mureş a avut loc în judeţul Harghita.

„Ursul ar fi atacat o bovină în zona unei stâni amplasată pe raza judeţului Harghita şi trei bărbaţi au încercat să alunge ursul. Un bărbat de 45 de ani a fost atacat de urs, suferind mai multe leziuni şi fiind transportat la o unitate medicală din judeţul Suceava, aceasta fiind cea mai apropiată unitate medicală de locul atacului. Un alt tânăr de 26 de ani a reuşit să fugă, fiind căutat în fondul forestier de echipe comune de jandarmi montani şi poliţişti. Cel de-al treilea bărbat este apelantul la SNUAU 112”, a spus Ionuţ Epureanu.

Toţi cei trei bărbaţi sunt din judeţul Mureş şi lucrau la stâna din Harghita.

sursa: mediafax.ro, digi24.ro

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO Calcarele de la Ampoița, „străjerii” de la poarta de intrare în Munții Apuseni. Imagini cu drona din „Țara de Piatră”

Publicat

Calcarele de la Ampoiţa reprezintă o rezervaţie complexă, aflată pe teritoriul comunei Meteș. Este reprezentată de trei blocuri mari izolate de calcar (olistolite), înalte de 44 metri, 27 metri şi 15 metri. 

Pe lângă interesul geologic, pietrele constituie şi un atrăgător obiectiv turistic, prin originalul peisaj, de o romantică sălbăticie, pe care îl oferă. Cei trei „monştri” de calcar sunt „aşezaţi” într-un peisaj superb, parcă şi mai evidenţiat de verdele crud al naturii. Rezervația naturală este cunoscută sub mai multe denumiri: Pietrele de la Ampoița, Pietrele lui Bociacă, Pietrele Gomnușei sau Stogurile Popii. 

Vezi și FOTO-VIDEO: Piatra Boului din comuna Meteș, unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere din Munții Apuseni

Scopul principal al Rezervației Calcarele de la Ampoița este cel de conservare a diversității geologice și geomorfologice. De asemenea se urmăreste excluderea și prevenirea activităților de exploatare sau utilizare a resurselor naturale care contravin obiectivului de conservare, precum și asigurarea de condiții pentru activitățile educaționale, recreative și de cercetare științifică.

Rezervația Calcarele de la Ampoița  este situată la marginea de sud a Munților Trascăului, pe versantul stâng al pârâului Ampoița, afluent pe stânga al Ampoiului; altitudine maximă 393 m, altitudine minimă 310 m, și are o suprafață de 0,2 ha .

Vezi și FOTO-VIDEO: Piatra Corbului de la Tăuți, calcare cu fosile vechi de peste 100 de milioane de ani. Legendele locului

Accesul se face pe DN 74 Alba Iulia – Zlatna, până la km 13, de unde se merge în dreapta, pe DC 68 spre satul Ampoiţa, pe care se înaintează circa un kilometru.

De asemenea, în zonă se poate ajunge și cu trenul, pe calea ferată Alba Iulia – Zlatna, cu acces prin halta Gura Ampoiţei. Stâncile abrupte de calcar alb ce contrastează puternic cu panta domoală înverzită se zăresc încă de la gura pârâului.

Întinse pe o suprafaţă de 0,2 ha (1 ha după M. Bleahu şi colab., 1976) şi constituite în rezervaţie în anul 1969, prin Decizia 175/1969 a Comitetului Executiv al Consiliului Popular Judeţean Alba. Zona strict protejată se restrânge la cele trei stânci calcaroase.

Zona tampon are 4 ha şi cuprinde pajiştile dintre cele trei stânci în care este necesară ocrotirea asociaţiilor vegetale specifice din preajma rezervaţiei geologice şi în care nu se admite amplasarea de construcţii care să afecteze peisajul.

Pietrele Ampoiţei sunt trei masive izolate de calcare, dintre care cel mai mare are circa 200 de metri diametru. Ele se află pe versantul stâng al văii Ampoiţa la o înălţime de 40 de metri faţă de talveg şi prezintă pereţi verticali spre vale.

Spre pantă ele se înfundă treptat, fiind acoperite de conglomeratele şi gresiile haotice ale formaţiunii de Meteş, de vârstă apţian superior – albiană.

Mult timp s-a crezut că stâncile de calcar reprezintă calcare tithonice masive, dar o examinare atentă relevă faptul că este vorba de o brecie constituită din elemente de calcare diferite, respectiv calcare tithonice şi calcare urgoniene, dovedite ca atare prin resturile fosile pe care le cuprind.

Cimentul, de asemenea calcaros, înglobează orbitoline ce indică vârsta apţiană a procesului de formare a breciei.

În baza stâncii celei mai mari se observă şi un nivel cu elemente mai vechi, respectiv blocuri mari de granite cu ortoză şi de roci bazice eruptive (diabaze).

Rezervaţia se înscrie în relieful de altitudine redusă al prelungirilor sud-estice ale Munţilor Trascăului în Depresiunea Ampoi-Ampoiţa. Prezenţa lor în versant, împlântate într-o masă de formaţiuni mult mai moi, sugerează caracterul lor alohton. Blocurile sunt diaclazate, făgaşele de şiroire înscriindu-se tocmai în aceste diaclaze, unele dintre ele adânci până la 0,5 m.

Ele s-au desprins dintr-o faleză calcaroasă şi au alunecat pe taluzul continental fiind însedimentate în formaţiunile detritice cretacice de fliş.

Blocurile au fost numite şi olistolite, fiind considerate mărturii ale unor momente de sedimentare agitată premergătoare unor evenimente tectonice. Eroziunea selectivă ulterioară le-a detaşat în relief.

Dezagregarea lor este un proces îndelungat. Acoperirea creştetului blocurilor cu un strat de sol, de tip rendzinic, relativ bine înierbat, protejează aceste calcare.

Pietrele Ampoiţei nu sunt o apariţie izolată în peisajul Munţilor Metaliferi şi Trascău. Astfel de formaţiuni apar mai ales în lungul văii Ampoiului, impresionând totdeauna prin pereţii verticali şi culoarea albă, ce contrastează cu formele domoale, terne, ale formaţiunilor pe care le domină.

Vezi și FOTO-VIDEO: Piatra Varului, „piramida” de calcar înaltă de 48 de metri de la Meteș, „străjer” de neclintit pe malul râului Ampoi

Pentru aceste apariţii stranii de blocuri de calcare de cele mai diferite dimensiuni V. Uhlig a utilizat termenul de klippe, prin care se desemnează masivele izolate de roci ce sunt străine, sau, cum se mai spune, sunt <exotice> în raport cu formaţiunile înconjurătoare. Prezenţa lor a stârnit numeroase discuţii şi există cel puţin trei teorii asupra genezei lor.

În anii de până la primul război mondial, majoritatea geologilor care au cercetat regiunea le-au considerat ca apariţii ale fundamentului pe linii de fractură sau în sâmburi de anticlinal, eventual cu recutări ulterioare.

În perioada interbelică a dominat ideea unei structuri în pânză de şariaj, idee avansată încă de Uhlig în 1907, dar preluată şi susţinută de M. Ilie în numeroase lucrări. În această accepţiune, klippele ar reprezenta resturile unei cuverturi continue de calcare ce ar fi acoperit integral teritoriul, acoperire tectonică deoarece ele ar fi venit dinspre NV, adică din Munţii Gilău, a căror cuvertură sedimentară normală ar fi constituit-o. Ulterior eroziunea a dezmembrat placa, lăsând din ea doar petice izolate.

Începând din 1950 o a treia ipoteză şi-a făcut loc. Klippele au fost interpretate ca blocuri desprinse dintr-o faleză calcaroasă, alunecate pe taluzul continental şi însedimentate în formaţiunile detritice în curs de depunere, respectiv în formaţiunile de fliş cretacice, care au uneori şi aspecte de Wildflysch.

Din cauza lipsei de calcare în formaţiunile de fliş, klippele de calcare din Munţii Metaliferi sunt ameninţate de o distrugere rapidă prin exploatare, cu atât mai mult cu cât o astfel de exploatare este uşoară, dat fiind că ele proeminează, oferind fronturi de carieră uşor de atacat. De altfel dispariţia prin exploatare până în temelii a unora dintre aceste masive de calcare indică destinul lor implacabil.

De aceea Pietrele Ampoiţei au fost puse sub protecţia legii, pentru a rămâne dovezi ale unor interesante procese geologice.

Rezervaţia face parte din bazinul mijlociu al râului Ampoi, din subbazinul pârâului Ampoiţa. Scurgerea pe versant este difuză, depozitele înconjurătoare fiind în secţiunea lor superioară permeabile. Solurile sunt rendzinele pe calcare şi soluri brune podzolite şi brune acide pe celelalte tipuri de roci.

Rezervaţia se încadrează în etajul pădurilor de gorun, reflectând un regim topoclimatic termic mai blând şi mai uscat. Cuprinde 50 de specii de plante vasculare, multe dintre ele caracteristice pentru vegetaţia de stâncărie, între care se remarcă: Phleum montanum, Melica ciliata var. flavescens, Minuartia verna, Allium flavum.

Pe abrupturile stâncoase ale calcarelor apar asociaţii de Festuca cinerea ssp.pallens.

Condiţiile staţionare extreme au asigurat dăinuirea unui complex cenotic cu caracter relictar, în care, pe fondul dominant eurasiatic (32%), se afirmă un contingent remarcabil de elemente mediteraneene (18%) şi continentale (14%).

sursa: prof. Melania Hanciu, prof. Cornelia Bolca

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

PISCINELE din județul Alba în care te poţi răcori în această vară. Cât costă o zi la ştrand, program de funcţionare şi servicii

Publicat

Razele arzătoare ale soarelui și zilele de vacanță ne îndeamnă să căutăm locaţii de relaxare şi distracţie în aer liber. O variantă pentru petrecerea timpului în weekend şi nu numai o reprezintă piscinele și ștrandurile din județul Alba, soluții optime pentru plajă şi mişcare în apă.

Cei care vor să petreacă o mini-vacanță în județ sau turiști care doresc câteva zile de relaxare se pot și caza la complexurile din Alba.

Vă oferim variante pentru ore de relaxare la piscine din judeţul Alba şi tarife actualizate.

piscina talnar

Winner`s Club Ţălnar Alba Iulia (strada Gabriel Bethlen, în Cetatea Alba Carolina, în spatele Bibliotecii Batthyaneum)

Adâncimea medie a piscinei este de 1,5 m. Este și un bazin pentru copii cu o adâncime de 0,6 metri.

Tarife: 25 pe zi, șezlongul – 15 lei/zi, copii sub 3 ani au accesul gratuit.

Program: zilnic între 10:00 și 22:00.

 

piscina allegria

Piscina Allegria (fost Hotel Mercur, pe DN1 lângă intersecția cu Vințu de Jos)

Piscina exterioară are lungimea de 20 metri, lățimea de 7 metri și adâncimea de 1.5 metri.

Tarife: 20 de lei în timpul săptămânii, iar în weekend (sâmbătă și duminică) tariful de acces este 40 de lei cu șezlong inclus.

Program: zilnic între 9.00 și 22.00.

pensiunea drumul dragostei piscina

 

Pensiunea Drumul Dragostei (situată între Alba Iulia și Vințu de Jos)

Piscina exterioară are o adâncime maximă de 1,6 metri și o lungime de 17 metri. De asemenea, lângă piscină există un bar și o terasă.

Tarife:

 • de luni până vineri, 25 de lei pe zi; pentru copii între 4 și 12 ani – 20 lei pe zi; acces gratuit copii sub 4 ani
 • sâmbăta și duminica, 35 de lei; pentru copii între 4 și 12 ani – 30 lei pe zi; acces gratuit copii sub 4 ani.

Program: de luni până vineri între orele 10.00 și 20.00; sâmbăta și duminica între orele 9.00 și 20.00

 

la mesteceni

 

Country Club “La Mesteceni” Răhău (pe strada Principală, în Răhău, cu acces dinspre DN1/DN7 Sibiu – Deva, la 6 km de Sebeş, 24 km de Alba Iulia și 48 km de oraşul Sibiu)

Piscina de vară are lungimea de 15 metri, lățimea de 5 metri și adâncimea cuprinsă între 1 şi 2 metri.

Preţul unui bilet este de 40 de lei cu şezlong inclus (în limita locurilor disponibile) / 4 ore/ zi.

De asemenea, cei care doresc să rămână peste noapte se pot caza la pensiunea de 5 margarete.

 

piscina casa dives

Casa Dives (pensiune din localitatea Pianu de Sus, pe strada Bisericii, nr. 280)

Pensiunea oferă pachete de cazare, masă și acces la piscină la prețuri accesibile.

 

bazinul olimpic alba iulia

Bazinul Olimpic Alba Iulia (Bulevardul Republicii)

Program: 7.00-22.00; în prima și a treia zi de luni din lună, bazinul este închis între orele 7.00-14.00 pentru igienizare.

Tarife:

Adulți – 15 lei/2 ore; copii, elevi, studenți la zi, pensionari, șomeri – 10 lei/2 ore

Abonament intrare – durată ședință – 2 ore:

Adulți: 10 intrări/2 ore/30 zile – 130 lei; 20 intrări/2ore/60 zile – 225 lei; 30 ședințe/2 ore/90 zile – 315 le

Copii, elevi, studenți la zi, pensionari, șomeri 10 intrări/2 ore/30 zile – 85 lei; 20 ședințe/2 ore/60 zile – 150 lei; 30 ședințe/2 ore/90 zile – 210 lei

Sauna

Program: 7:00-10:00 și 18:00-21:00.

Tarife: adulți – 10 lei/15 minute; elevi, studenți la zi, pensionari, șomeri în plată, persoane cu handicap – 5 lei/15 minute.

Abonament saună pentru elevi, studenți la zi, pensionari, șomeri în plată, persoane cu handicap (durata unei ședințe 15 minute):

– pentru 10 ședințe: 40 lei

– pentru 20 ședințe: 75 lei

– pentru 30 ședințe: 100 lei

Abonament saună pentru adulți (durata ședință 15 minute):

– pentru 10 ședințe: 80 lei

– pentru 20 ședințe: 150 lei

– pentru 30 ședințe: 200 lei

Baza de Agrement BLAJ

baza agrement blaj

Tarife:

 • 15 lei/adult şi 8 lei/copiii sub 14 ani
 • bazin acoperit – 20 lei/intrare pentru adulți și 10 lei/intrare pentru copiii sub 14 ani

Program:

 • zilnic, 9.00-20.30; lunea închis
 • bazin acoperit: de marți până duminică, între orele 07.00 – 21.00; lunea, baza de agrement este închisă pentru lucrări de întreţinere.

13626555_1637775269883715_1022972110542170317_n

Facilităţile au fost îmbunătăţite în 2017, prin instalarea internetului gratuit, în sistem Wi-Fi, precum şi a unei instalaţii de sonorizare, care va asigura fondul muzical în întreaga bază. Centrul de agrement a fost redeschis pentru acest sezon, de la 1 iunie.

Baza de agrement a municipiului Blaj a fost inaugurată pe 20 iunie 2016, la mai puţin de un an de zile de la începerea lucrărilor de amenajare. Situată pe locul fostului bazin de înot din Parcul Avram Iancu, noua bază de agrement oferă facilităţi atât pentru adulţi, pentru care a fost refăcut complet vechiul ştrand, cât şi pentru copii, care au la dispoziţie trei bazine pentru diferitele categorii de vârstă.

Terenurile de sport, spaţiile de joacă, gazonul generos pe care se poate face plajă, dar şi spaţiile de alimentaţie publică, fac din baza de agrement o destinaţie râvnită de blăjeni şi nu numai. Investiţia de la Blaj a costat apoximativ 3,5 milioane de lei, fiind rodul unui parteneriat între Consiliul Local Blaj şi Consiliul Judeţean Alba, care au contribuit în mod egal la realizarea acesteia.

Ștrandul Municipal AIUD (Aiud, strada Băilor nr. 2)

strand aiud

Ștrandul Municipal AIUD (Aiud, strada Băilor nr. 2)

Tarife: adulți – 20 lei luni-vineri și 25 lei sâmbătă și duminică

Program: zilnic între orele 8.00 și 20.00

Ştrand ZLATNA

strand zlatna

Ştrand Zlatna

Tarife:

 • adulți: 25 lei / persoană/ zi
 • copii cu vârsta până la 14 ani și persoane cu handicap: 15 lei / persoană / zi

Prețul unui abonament se calculează, începând cu minimum 10 intrări, prin aplicarea unei reduceri de 25% la suma rezultată din însumarea numărului de bilete.

Program: 10:00 – 19:00

 

complex salonti drasov

 

Complex turistic Elegant – Drumul Dăii, Sebeș

Tarife: 25 de lei pentru adulți și 15 de lei pentru copii în timpul săptămânii; în weekend, 35 lei pentru adulți și 25 lei pentru copii

Program: zilnic între 9.00 și 20.00.

 

piscine la jockson

 

La Jockson din Bucerdea Grânoasă

Tarife: 15 lei adulți, 10 lei copii până în 14 ani

Program: zilnic între 10.00 și 22.00.

Piscina mare: adâncime de la 0,7 m la 2,20 m; piscina copii: 0,60 m.

 

complex-bellavi-ocna-mures

Complexul de Agrement ”Bellavi” Ocna Mureş

Tarife: 20 de lei pentru adulți, 15 lei pentru copii și 6 lei șezlongul.

Program: între 10.00 și 21.00.

AquaPark Arsenal

Arsenal Aqua Park – Orăștie

Pentru cei care vor să se bucure de relaxare, dar și de mișcare, în incinta ArsenalPark – cel mai mare parc de distracții din România, este un aqua parc modern care îi așteaptă indiferent de anotimp. Cu toate că nu este din județul Alba, AquaPark Arsenal – un complex cu 4 bazine exterioare, 9 tobogane, patru bazine interioare și multe alte facilități se află la o distanță mai mică de 45 de km de Alba Iulia, într-o pădure de lângă  Orăștie și este locul perfect pentru o ”evadare” cu familia sau prietenii. Plajă, baie, relaxare, adrenalină, mișcare. Toate acestea sunt servite ”pe tavă” la complexul de agrement Arsenal Park.

Complexul inaugurat în 14 iunie 2016 are în componență mai multe bazine cu apă încălzită, tobogane, saune, terase și baruri.

sunwaves-slide

Tarife: 30 de lei/3 ore sau 60 de lei pentru o zi întreagă, pentru adulți.

Pentru copii cu vârste între 3 și 14 ani: 50 de lei în timpul săptămânii, 60 lei în weekend, acces pentru întreaga zi; pentru 3 ore: 20 de lei în timpul săptămânii, 30 de lei în weekend.

Copiii sub 3 ani au intrare gratuită la Aqua Park.

Program: luni-vineri, orele 11.00-20.00; sâmbătă și duminică, orele 9.00-20.00.

Se pot închiria şi halate sau prosoape.

Tarifele includ accesul la toate facilităţile AquaPark: bazine, jacuzzi, saune, tobogane, sală relaxare, şezlonguri (în limita locurilor disponibile), dulăpioare pentru haine (maximum 400).

Astoria Pool Park 

Tarife: Accesul costă de 30 lei/ persoană în timpul săptămânii și 40 lei/ persoană în weekend, iar biletul include șezlongul, în limita locurilor disponibile și acces la teren de sport.

Copii cu vârsta până în 5 ani au acces gratuit.

Program: zilnic, orele 09.00 – 21.00.

Ștrand Baia de Arieș

Tarife: adulți 10 lei; copii și pensionari – 5 lei; închiriere șezlong – 5 lei.

Program: zilnic între 10.00 și 20.00.

Lângă piscină sunt amenajate terenuri de tenis de câmp, volei, tenis cu piciorul (tarif închiriere între 15 lei și 20 lei) sau fotbal (tarif închiriere 40 lei).

Piscina de la Theodora Golf Club

Tarife: persoanele peste 16 ani- 100 lei, între 7-16 ani- 70 lei, copii între 0-7 ani au accesul gratuit. Tarifele sunt pentru intrarea zilnică, șezlong și prosop gratuit. Oaspeții cazați la Theodora Golf Club au acces gratuit la piscina resortului.

Program: zilnic între 09:00 și 20:00.

În actualizare.

Suntem siguri că lista poate continua. Ne puteți lăsa sugestii într-un comentariu sau un mesaj pe pagina de facebook Alba24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Salvamont: 50 de REGULI și SFATURI pentru drumeții în siguranță pe munte. Ce trebuie să știți înainte să plecați în excursie

Publicat

Turiştii împătimiţi de aventurile montane trebuie să respecte o serie de reguli şi recomandări care asigură revenirea în siguranţă la punctul de plecare. Salvamont România a prezentat luni, 19 iulie, o serie de recomandări privind activitățile montane, în cadrul campaniei de prevenire a accidentelor montane premergătoare zilei de 1 august – Ziua Salvamont România și lunii august – luna responsabilității pe munte.

Astfel, pentru reducerea accidentelor montane, Salvamont România vă sfătuiește să:

 1. Alegeți traseele în funcție de experiența si pregătirea dumneavoastră;
 2. Nu plecați în drumeție dacă sunteți obosit sau nu aveți avizul medicului în caz că suferiți de anumite boli sau sunteți în convalescență;
 3. Înainte de plecare în excursie, informați-vă despre itinerariul propus, gradul de dificultate al traseului, starea marcajului, accesibilitate, porțiuni periculoase, starea vremii și programul de funcționare al mijloacelor de transport pe cablu.
 4. Informați-vă la salvamontiști, cabanieri, pădurari, ciobani de stare traseului (poteci, podețe, marcaje), a refugiilor și a punctelor salvamont;
 5. Informați-vă de prognoza meteo pentru următoarele 24 de ore, evitați deplasarea pe timp nefavorabil;
 6. Calculați timpul necesar parcurgerii traseului funcție de pregătirea dumneavoastră;
 7. Plecați pe munte cu echipament adecvat, atât pentru condițiile meteo, pentru specificul traseului și al activităților. Luați haine de schimb, haine de protecție împotriva vântului și ploii și haine mai groase, pentru cazul în care temperatura scade. Nu uitați ca la munte vremea este deosebit de imprevizibilă, iar condițiile meteo se pot schimba radical într-un timp foarte scurt.
 8. Nu uitați să puneți în rucsac lanterna, busola, harta, ochelari de soare cu protecție UV, crema de protecție UV, spray cu piper și/sau generator de ultrasunete, briceag, trusa de prim-ajutor medical și punga pentru gunoi.
 9. Nu încărcați rucsacul peste limite rezonabile;
 10. Evitați să plecați singur la drum, recomandabil, în grup de cel puțin trei persoane din care una să cunoască zona;
 11. Informați cabanierul/familia/prietenii asupra traseului pe care doriți să îl urmați și înscrieți-vă în Registrul de trafic al turiștilor.
 12. Alegeți traseele în funcție de pregătirea fizică și psihică a celui mai slab din grup.
 13. Folosiți doar trasee marcate, nu vă abateți de la traseu, evitați scurtăturile. Urmăriți și respectați marcajele și indicatoarele de pe traseu.
 14. Pasul turistului încercat este regular și rar, mersul grăbit duce la epuizarea prematură a forțelor;
 15. La pornire mergeți într-un ritm mai lent, ajungând treptat la viteza normală de mers;
 16. La urcare, călcați pe toată talpa, cu genunchii ușor îndoiți; la coborâre călcați, de asemenea, pe toată talpa, dar cu genunchii mai mult împinși înainte și bustul aplecat;
 17. Lungimea pasului să fie proporțională cu talia și raportată la înclinația pantei;
 18. Respirația să fie liniștită, adaptată la viteza de deplasare, iar ritmul de mers să fie variabil în funcție de înclinația terenului;
 19. Pe pantele cu iarba, puțin înclinate (25 grade) și pantele foarte înclinate (peste 40 de grade), urcarea se face direct, între aceste înclinații, urcarea se face în serpentine.
 20. Pe grohotișuri urcarea se face pe bolovanii mari, iar la coborârea numai pe grohotișul mărunt; ordinea de mers va fi în coloană, câte unul.
 21. Cei mai puțin inițiați vor fi încadrați în coloană imediat după conducătorul grupului; după primele 20 de minute de mers se va face o pauză; prima pauza mai mare (20-30 minute) se va face după 2 ore de mers;
 22. În timpul mersului se recomandă să vorbiți cât mai puțin și în nici un caz cu voce tare.
 23. Când sunteți pe cărări de munte nu uitați să țineți cont de câteva reguli elementare referitoare la regimul de mers, respirație, alimentație.
 24. Luați cu dumneavoastră o cantitate de lichide puțin mai mare decât necesarul normal, pentru a va putea hidrata corespunzător. Alegeți apa, ceaiurile sau sucurile naturale, evitați băuturile carbogazoase, iar in perioada iernii luați lichide calde (pentru a le păstra temperatura un timp cat mai îndelungat puneți-le într-un termos).
 25. Nu consumați băuturi alcoolice înainte și în timpul excursiei; acestea slăbesc organismul, diminuează capacitatea de efort și iarna favorizează înghețul;
 26. Este bine să beți apă numai la sfârșitul pauzelor, înainte de a porni din nou la drum;
 27. Evitați să fumați în timpul excursiei;
 28. Acordați toată atenția alimentației pe munte, în special iarna: se recomandă substanțele grase și zaharoase, citronadele, băuturile calde și bine îndulcite;
 29. În pauzele mai mari puteți consuma dulciuri (zahăr, glucoza, miere, etc.);
 30. În cazul apariției dificultăților pe traseu sau înrăutățirii vremii retrageți-vă la cea mai apropiată cabană.
 31. În caz de furtună sau de ploaie cu descărcări electrice părăsiți culmea; nu vă adăpostiți lângă copaci izolați, înalți sau lângă stânci; nu alergați;
 32. În caz de ceață, ploaie puternică, viscol căutați urgent un adăpost, cei care pleacă în cercetare nu o faceți la o depărtare mai mare de distanța la care se aude glasul omenesc sau se vede lumina lanternei; în nici un caz nu lăsați în urma pe cei obosiți.
 33. Iarna, pe vreme rea (viscol, ceață, ger), vă veți deplasa în grup compact, dacă zona nu prezintă pericol de avalanșe;
 34. Evitați strigatele și orice alte zgomote în locurile unde se pot produce avalanșe; la traversarea pantelor prielnice avalanșelor trecerea se face la o distanță de câțiva metri unul de altul și se calcă exact în urma lăsată de capul coloanei, înaintându-se în șir indian;
 35. Nu trebuie, sub nici un motiv, să rămâneți în urma grupului;
 36. Nu faceți focul în pădure și pe pășunile alpine. Nu aruncați chibrituri sau țigări aprinse;
 37. Ocrotiți flora, fauna, peșterile, monumentele naturii, apele;
 38. Nu poluați natura;
 39. La plecarea dintr-un loc de popas lăsați curat în urma voastră;
 40. Nu deteriorați amenajările turistice, marcajele si indicatoarele.
 41. Respectați monumentele naturii și ariile protejate.
 42. Nu aruncați deșeuri în zona montană.
 43. Respectați normele de comportare în cabană; la cabană respectați timpul necesar de odihnă;
 44. În caz de accident reacționați prompt și eficace pentru a proteja și asigura accidentatul. Anunțați Salvamont-ul specificând următoarele: ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul, locul unde se găsesc persoanele accidentate.
 45. În caz de rătăcire, păstrați unitatea grupului. Rămâneți treji și conștienți. Mișcați-vă pe loc pentru a preveni hipotermia. Nu consumați alcool. Anunțați Salvamont-ul.
 46. Apelați cu încredere la ghizii montani autorizați și la membrii Salvamont.
 47. Răspundeți la solicitările cabanierilor, a altor grupuri de turiști sau a echipelor salvamont pentru a da ajutor unor oameni aflați în primejdie.
 48. Nu uitați să vă informați din timp despre telefoanele utile, salvamontul din zona , Dispeceratul National Salvamont (0SALVAMONT), etc. Priviți periodic ecranul telefonului mobil pentru a urmări prezența sau absența semnalului și țineți minte locul unde ați avut ultima dată semnal. Economisiți acumulatorul telefonului sau puneți în rucsac un acumulator de rezervă.
 49. Apelați cu încredere echipele salvamont, singurele structuri abilitate legale pentru intervenția în salvarea montană, prin Dispeceratul Național Salvamont – Vodafone, la numărul de telefon 0Salvamont (0725826668), sau prin SNAU 112, specificând următoarele: numele dumneavoastră, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul și locul unde se găsesc persoanele accidentate. Încercați să protejați accidentatul până la sosirea echipei de salvatori montani.
 50. Instalați pe telefon aplicația SALVAMONT-VODAFONE

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate