Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mamele ar putea beneficia, după naștere, de consiliere psihologică. Inițiativă legislativă, la Senat

Publicat

Mamele ar putea beneficia, după naștere, de servicii de consiliere psihologică, potrivit unui proiect legislativ depus recent la Senat. 

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, inițiată de doi deputați de la USR și PSD, a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 30 iunie.

Prin proiect se urmărește introducerea posibilității ca femeile să beneficieze, la cerere, de servicii de consiliere într-un interval de 126 de zile de la naştere. Cele maximum şase ore de ajutor de specialitate vor fi stabilite împreună cu medicul de obstetrică-ginecologie şi psihologul din cadrul maternităţii în care s-a născut copilul.

„În perioada imediat ulterioară nașterii, marea majoritate a femeilor se confruntă cu o anumită tristețe, „baby blues”. Pentru multe dintre aceste femei, simptomele dispar în 3-5 zile. Dacă acestea durează mai mult de două săptămâni este posibil ca femeia respectivă să sufere de depresia postpartum, care este o boală mintală ce afectează atât comportamentul cât și sănătatea fizică a persoanei. (…)

Cercetătorii consideră că depresia postpartum netratată poate afecta dezvoltarea copilului, cauzând: întârzieri ale aptitudinii lingvistice și probleme de învățare, probleme comportamentale, probleme în gestionarea stresului și adaptarea la diferite situații sociale și altele”, explică inițiatorii, în expunerea de motive.

În prezent, maternităţile prevăd, în structura organizatorică a spitalului, la sectorul ambulatoriu, printre cabinetele de consultaţii şi tratamente, şi cabinetul psihologic. Până acum, însă, mamele puteau primi consiliere doar pe perioada spitalizării în unitatea medicală, ceea ce este insuficient, pentru că marile provocări emoţionale, afective, psihologice, apar după naşterea bebeluşului, în primele luni.

Se propune modificarea legii astfel încât mamele să beneficieze de servicii de consiliere psihologică pe o perioadă de 126 de zile după naștere, la cerere, pentru un număr maxim de 6 ore stabilite împreună cu medicul de specialitate obstetrică-ginecologie și psihologul din cadrul unităților sanitare de specialitate ori unităților sanitare care au în structură secții sau compartimente de obstetrică-ginecologie și în cadrul cărora au născut.

„Este un proiect transpartinic pentru că e important ca mamele să fie ajutate şi înţelese, nu ca partidele să aibă un proiect de bifat pe agendă. Sunt numeroase studii de eficienţă care arată că simptomele depresiei postpartum se îmbunătăţesc după prima şedinţă şi prezintă o ameliorare semnificativă după primele şase şedinţe. Aşadar, prevenţia este cel mai bun instrument în reducerea efectelor acestor tulburări. Până acum, diverse comunităţi solide, organizaţii şi asociaţii au ajutat prin diferite campanii, au oferit informaţii, au creat grupuri de discuţii şi fac o treabă minunată, dar nu este suficient. Statul trebuie să fie primul care intervine, să ofere acest suport atât de important şi să-l facă accesibil, să protejeze mamele cu dificultăţi emoţionale, dacă ne dorim pe mai departe copii dezvoltaţi armonios şi mame puternice”, a transmis deputatul USR Filip Havârneanu, unul dintre inițiatori.

Potrivit inițiatorilor, proiectul vine să corecteze această problemă, eliminând bariera temporală actuală şi propunând ca mamele să poată beneficia de ajutor timp de mai multe luni.

„Naşterea unui copil vine la pachet, în cazul multor mame, şi cu stări de anxietate sau depresie, cu griji copleşitoare şi multe necunoscute, cu temeri şi situaţii în care ele se simt depăşite şi au nevoie de psihoterapie, dar foarte multe nu îşi permit aceste servicii.

În general, o şedinţă de psihoterapie costă în jur de 200 de lei, iar pentru multe persoane este o dificultate financiară.

Este nevoie de o schimbare în bine şi de sprijin pentru mame în această direcţie. Putem contribui la reducerea abandonului în maternităţi, putem chiar să salvăm vieţi”, au mai explicat inițiatorii.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax