Connect with us
Advertisement

Educație

Mănăstirea Dumbrava, casă a 130 de copii fără părinți. Preotul Crișan: ”Eu am avut o viață grea, ei să fie fericiți”

m

Publicat

Pentru 130 de copii orfani sau abandonați de părinți, Mănăstirea Dumbrava din Alba înseamnă acasă. Preotul Vasile are grijă de ei și îi pregătește pentru viață. Credincioșii îi ajută cu haine și alimente, iar părintele spune că totul în jur este bucurie acolo unde se aud glasuri de copii.  

130 de copii au găsit alinare şi adăpost la Mănăstirea Dumbravă. Locuiesc în centrul ridicat pentru ei şi au acum o viaţă mai bună.

Doamna Amalia este asistent social şi un ajutor de nădejde pentru părintele Vasile. Copiii o considera mama lor. Mulţi dintre copii sunt fraţi.

Părintele a ridicat pentru copii şi o brutărie şi mai are grijă şi de 60 de bătrâni, lăsaţi de rude pe drumuri.

Părintele Vasile: “Cu copii, bătrâni şi întreaga obşte a mănăstirii suntem 260. Vă spun foarte sincer, nimic nu este întâmplător, Dumnezeu îţi poartă de grijă în viaţa aceasta, numai să te laşi în voia Lui şi aşa a făcut Dumnezeu ca aceşti copii să ajungă aici şi atunci am zis că dacă eu am avut o viaţă grea măcar ei să fie nişte copii fericiti. Cea mai mare bucurie a mea este atunci când mă duc seara şi îi văd cum dorm liniştiţi.”

Şi copiii, şi bătrânii şi-au găsit liniştea la mănăstirea Dumbravă. Şi trăiesc toţi într-o mare familie.

manastire

Mănăstirea Dumbrava, situată la 55 de kilometri de Alba Iulia a fost ridicată în numai un an şi jumătate şi rivalizează cu cele mai celebre aşezăminte de acest fel din ţară. Părintele Crişan, ctitorul locaşului, a reuşit această performanţă cu sprijinul financiar al jucătorilor din echipa naţională de fotbal a României. În prezent, mănăstirea este ”casă” pentru copii orfani, bătrâni suferinzi şi chiar mame care au nevoie de ajutor.

Casă de tip familial „Sf. Veronica” – mănăstirea Dumbrava

Începută în 1998 şi finalizată în 1999, Casă de Tip Familial „Sf. Veronica” Dumbrava este cronologic al doilea centru înfiinţat care foloseşte oficial personalitatea juridică a parohiei în organizarea activităţii de ocrotire a copiilor.

Desfăşurându-şi activitatea într-o casă modestă, achiziţionată în acest scop, sub îndrumarea atentă a preotului paroh Vasile Crişan şi a educatoarelor, Casa de Tip Familial „Sf. Veronica” din cadrul mănăstirii Dumbrava oferă servicii sociale pentru copii aflați în dificultate.

În anul 2001 sub patronajul direct al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române Alba Iulia s-a inaugurat o noua clădire, modernă, cu mai multe utilităţi, situată în apropierea Mănăstirii Dumbrava. Între timp numărul copiilor a crescut la 25.

Acum aceşti copii au un cămin, o familie, cineva care să-i înveţe să iubească, să-i înveţe ce înseamnă viaţă, au o comunitate din care să facă parte. Nu mai sunt ai nimănui! Nu mai sunt „copii de la Casa de copii”! Sunt copiii normali care locuiesc într-o comunitate în care sunt bine integraţi.

În semn de apreciere pentru ceea ce face, Patriarhul Daniel i-a conferit părintelui arhimandrit Vasile Crișan, duhovnicul mănăstirii, distincția Crucea Patriarhală, iar maicii starețe, monahia Mina Cerceș, i-a fost oferită o Diplomă de vrednicie.

Căminul pentru femei vârstnice de la Mănăstirea Dumbrava

Căminul pentru femei vârstnice Mănăstirea Dumbrava a fost înfiinţat în anul 2001, sub coordonarea părintelui Vasile Crişan având capacitatea de găzduire pentru 10 femei.

Din anul 2006 părintele Teodor a mobilizat patronatul local, autorităţile judeţene şi mulţi creştini de suflet ai mănăstirii iar în 25 februarie 2008 a inaugurat o noua clădire frumoasă, aşezată într-un spaţiu pitoresc în apropierea mănăstirii Dumbrava, cu o capacitate pentru 50 de vârstnici, cel mai mare Centru de îngrijire pentru vârstnici, din Eparhia Alba Iuliei.

O parte dintre beneficiarii căminului se pot autogospodări însă alţii sunt imobilizaţi la pat şi au nevoie de ajutor.

Sursă: ProTV, Observator.tv

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Dana Hopf

    sâmbătă, 25.02.2023 at 13:56

    Doamne ajuta! Copiii aceștia nu cred ca sint total abandonați de părinți, ci parintii nu pot sa-i crească, nu au cu ce. Si copiii si parintii suferă pt despărțirea lor unii de alții , nu cunosc mame care in sufletul lor sa zică ca nu-si vor copiii lângă ele, dar nu au condiții pt copii sau sint plecate la munca in străinătate, unde nu li se permite sa-si aducă si copiii. Eu am avut posibilitatea aceasta, am putut sa-i iau cu mine dar nu orice job îți da aceasta posibilitate. Cred ca orice mama sau tata va suferi cândva f mult pt ca si-a lăsat copiii singuri, iar copiii vor suferi de abandon toată viața. Doar Domnul si Maica Domnului va putea vindeca acest dor nesfârșit si sfâșietor din sufletul copilului dau al părintelui provocat de despărțire. Dacă parintii pot vizita copiii la mânăstire este f bine, sa vina la ei cât de des, asta le va da curaj copiiilor in viața , vor sti ca mama lor nu i-a părăsit ci doar ca nu are cum sa-i crească. Copiii vor fi recunoscători părinților mai târziu, când vor fi mari, vor face totul pt ca parintii lor sa fie bine, sa aibă ce le trebuie, cunosc astfel de cazuri , ba chiar copiii i-au luat pe părinți la ei după ce au avut locul lor. E f frumos ce face parintele si maicile la mânăstire, Domnul sa fie cu ei cu toți si sa le daruiasca multă bucurie impreuna!

  2. Tanasescu Roxana

    sâmbătă, 23.03.2024 at 09:47

    Cinste, rar asa un OM. Sanatate sa aiba. Doamne ajuta l, sa mearga mai departe. Amin.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement