Eveniment
Marcel Ciolacu: ”Este posibil ca locuinţele foarte scumpe să fie impozitate mai mult”. Coaliția nu renunță la majorarea taxelor
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit din nou despre majorarea taxelor şi impozitelor pe locuinţe, spunând că ”e posibil ca locuinţele foarte scumpe să fie impozitate mai mult”.
Acesta spune că partidul pe care îl conduce are mai multe propuneri legate de această situație care a stârnit foarte multe discuții, până acum.
Întrebat dacă impozitul va fi legat de valoarea impozitului, Ciolacu a spus că ”ceva de genul acesta ar fi o propunere”.
”În momentul acesta ştiu că atunci când plăteşti impozitul te duci cu un act de la notariat, cât ai plătit, dacă e mai veche de trei ani, trebuie să mergi cu o evaluare, astfel ţi se impozitează cu 5%, nu cu 1%.
Înseamnă că există legi în România. Haideţi să vină propunerea de la colegii mei”, a spus el.
Ciolacu a mai spus că Asociaţia Municipiilor şi asociaţiile primarilor au venit cu propunerea să se dea o derogare până 2025 în cee ace priveste grila notarială.
”Ţinând cont de această criză, e posibil ca locuinţele foarte scumpe să fie impozitate mai mult” a spus el.
Liderii s-au răzgândit de câteva ori
Premierul Nicolae Ciucă a spus în urmă cu o lună și jumătate că liderii coaliţiei de guvernare discută amânarea noilor impozite locale pe clădiri, prevăzute în codul fiscal.
Asta din cauza unei proceduri extrem de complicate, pe care nu o înțelegeau nici primarii, nici angajații primăriilor.
Citește și: Guvernul amână majorarea impozitelor din ianuarie 2023, la solicitarea Asociației Municipiilor. Anunțul lui Emil Boc
„Mecanismul e cât se poate de complicat şi nu există timpul necesar pentru corelarea între normele prevăzute în grilele notariale şi cele ale administraţiei locale.
Am preluat propunerea şi a rămas ca împreună cu colegii din coaliţie să analizăm şi în funcţie de decizia luată în coaliţie să prorogăm termenul”, a explicat atunci şeful Executivului.
Alba24 a solicitat mai multor primării din județ simulări ale noilor impozite în funcție de diferite tipuri de proprietăți.
Reprezentanții instituțiilor publice nu au putut însă să calculeze eventualele modificări.
Teoretic, conform unor simulări, impozitele ar fi urmat să crească destul de mult în orașele mai mari și să scadă în localitățile mici.
Într-o ordonanță legată de modificarea Codului Fiscal, Guvernul a prevăzut că estimează ca autoritățile locale să încaseze în 2023 cu 3,9 miliarde de lei mai mulți bani din impozitele și taxele locale decât acum.
Asta se traduce în taxe mai mari. Ca procent național, majorarea impozitelor pe proprietate ar fi urmat să depășească 60% în marile orașe, scrie Europa Liberă.
Guvernul are nevoie de bani, impozitele locale vor crește mult
Ulterior, s-a vorbit despre o creștere universală a impozitelor locale, de 50%.
Guvernul trebuie să facă rost de fonduri suplimentare la buget ca să aibă suficienți bani pentru măsurile sociale anunțate deja și se așteaptă ca autoritățile locale să încaseze în 2023 cu 3,9 miliarde de lei mai mulți bani din impozitele și taxele locale decât acum.
Informațiile sunt disponibile într-o ordonanță de modificare a Codului Fiscal.
Deși nu o spune răspicat nimeni, acești bani, aproape 4 miliarde de lei, vor proveni din creșterea impozitelor și a taxelor locale.
Iar tendința de creștere va continua și în anii următori: 2024, 2025 și 2026, după cum se vede mai jos, într-un document extras din nota de fundamentare a ordonanței.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News