Connect with us
Advertisement

Eveniment

Mărmureanu: ”Cutremurele din Gorj ar putea migra spre Hunedoara sau Sibiu. Ne vom da seama în curând ce se întâmplă”

Publicat

Profesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director general al INCDFP, membru al Societății Române de Fizică și al American Society of Civil Engineers – Mechanical Divsion, consideră că roiul de cutremure înregistrate în ultimele 10 zile ar putea migra în alte zone geografice ale țării. 

Cutremurele s-ar putea deplasa spre Hunedoara sau chiar spre Sibiu, dar vestea bună este că acestea par a scădea în intensitate.

Acesta a declarat pentru ziarul Adevărul că în perioada următoare, specialiștii își vor da seama cum va evolua situația cutremurelor din Oltenia.

„Curbele de cutremur pot migra foarte ușor. Ele pot ajunge rapid în zona Hunedoarei unde în trecut, cam acum 100 de ani, au fost cutremure foarte puternice, cu biserici prăbușite și alte pagube destul de importante.

Apoi, nu este exclus să migreze acest roi de cutremure spre dreapta, spre zona Vidraru și chiar spre Sibiu.

Și aici există un istoric al seismelor destul de important, care nu este de neglijat. E numai o chestiune de timp până vom afla cum evoluează acest sistem de cutremure din Oltenia”, a precizat profesorul Gheorghe Mărmureanu.

De altfel, cutremurele s-au simțit și în zonele menționate, inclusiv în județul Alba.

După seismele de 5,2 şi 5,7 care s-au produs în Gorj pe 13 şi 14 februarie au avut până acum alte peste 800 de cutremure mai mici, dar în principiu frecvenţa şi magnitudinea lor sunt în scădere.

Anunțul a fost făcut chiar de către reprezentanții Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cum poate migra un cutremur

Atunci când un cutremur are loc, energia eliberată se propagă sub formă de unde seismice prin scoarța terestră prin diverse tipuri de teren, cum ar fi roci solide sau straturi de sedimente, și pot fi reflectate sau refractate în diferite direcții.

Modificări se pot resimți atunci când undele seismice ajung la o zonă cu caracteristici geologice diferite, care pot fi afectate în mod diferit și se pot produce schimbări în amplitudinea, frecvența și direcția undelor.

De exemplu, dacă undele seismice ajung la o zonă cu soluri moi, cum ar fi straturile de sedimente, acestea pot fi amplificate și pot cauza daune mai mari decât ar fi făcut-o într-o zonă cu soluri mai solide.

De asemenea, undele seismice pot fi propagate și prin intermediul rețelelor de fisuri și fisuri din scoarța terestră, ceea ce poate permite unui cutremur să se propage spre alte zone și să cauzeze daune suplimentare.

În unele cazuri, aceste undele pot provoca și cutremure secundare sau replici, care pot fi la fel de puternice sau chiar mai puternice decât cutremurul inițial și pot provoca daune suplimentare.

În general, este dificil de prezis exact cum se va comporta un cutremur și cum vor fi propagate undele seismice, deoarece depinde de o varietate de factori geologici și de condițiile specifice ale fiecărei zone afectate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement