Connect with us
Publicitate

Actualitate

Măsuri pentru evitarea apariției cazurilor de îmbolnăviri ale elevilor în școli. Reguli pregătite de Ministerul Sănătăţii

elevi

Publicat

elevi bac curtea scolii Ministerul Sănătății a pregătit un set de măsuri care vor fi comunicate în școli, pentru evitarea apariției cazurilor de îmbolnăvire și prevenirea transmiterii acestor boli în colectivitate.

Potrivit ministerului, la revenirea în colectivitate se va realiza triajul epidemiologic, la începutul orelor de curs, de către personalul cabinetului medical școlar, iar în cazul colectivităților unde nu există asistență medicală permanentă triajul va fi efectuat de către cadrul didactic, pentru identificarea copiilor care prezintă semne de îmbolnăvire.

De asemenea, Ministerul Sănătății a precizat că elevii care prezintă semne de infecții respiratorii acute sau boala diareică acută nu vor fi primiți la cursuri și vor fi direcționați către cabinetele medicale din unitatea de învățământ sau la cabinetul medicului de familie sau, în funcție de gravitate, la spitalele de boli infecțioase, în vederea investigării și tratării corecte. Totodată, ministerul susține că este necesară informarea atât a cadrelor didactice, cât și a preșcolarilor și elevilor asupra măsurilor generale de prevenire a îmbolnăvirilor prin boli transmisibile și, în această perioadă, în special, pentru bolile diareice și bolile respiratorii.

O altă măsură transmisă de minister o reprezintă evitarea manifestărilor sportive, culturale, neesențiale pentru procesul de învățământ, pentru a preveni aglomerarea și pentru limitarea transmiterii infecțiilor respiratorii.

Pentru toți preșcolarii și elevii se vor asigura toate condițiile pentru respectarea normelor de igienă, mai ales în timpul pauzei de masă — asigurarea de apă și săpun și obligativitatea realizării acestui proces.

Reprezentanții ministerului recomandă ca în cadrul orelor de dirigenție să fie prezentate elevilor informații minime despre măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor. De asemenea, se dorește o colaborare strânsă între cadre didactice și părinți în această perioadă în vederea identificării din timp a semnelor de boală și a întreprinderii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în colectivitățile de preșcolari și elevi.

Bolile diareice acute, în special cu E-coli, au o severitate mai mare la copiii sub 5 ani și nu reprezintă motive de îngrijorare majoră la cei peste această vârstă. Boala diareică acută este dată de o mare diversitate de germeni (bacterii, virusuri, protozoare, fungi). Indiferent cărei clase aparțin și ce denumire poarta, germenii infecțioși cauzează o diaree acută infecțioasă care se manifestă vizibil prin: scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate (care reprezintă urgență principală în asemenea situații), vărsături, febră.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor trebuie respectate o serie de măsuri de igienă personală și colectivă: spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul (înainte și după masă, după folosirea toaletei, la venirea acasă), spălarea sub jet puternic de apă a fructelor și legumelor, consumul de apă doar din surse sigure, autorizate, verificarea termenului de garanție și a menținerii la rece pentru toate alimentele pe care le cumpărăm, evitarea consumului de conserve mai ales în sezonul cald, evitarea consumului de băuturi neîmbuteliate, evitarea consumului de alimente care se alterează repede (frișcă, creme, maioneze), a înghețatei dezghețate, mai ales în sezonul cald, efectuarea controalelor periodice (examene bacteriologice) pentru personalul care lucrează în sectorul alimentar.

Totodată, în situația apariției semnelor de boală se recomandă prezentarea la medic pentru consultații și tratament adecvat.

Este contraindicat tratamentul cu antibiotice din proprie inițiativă, fără prescripție medicală. Părinții trebuie să-și supravegheze copiii și să-i deprindă cu regulile elementare de igienă personală și colectivă (spălatul pe mâini, spălatul fructelor și legumelor, apa doar din surse sigure) pentru a limita infecția.

„Nu există o imunizare specifică (vaccin) pentru protecția masei receptive și deci pentru limitarea infecției. Măsurile de igienă reprezintă singurul mijloc de protecție împotriva infecțiilor și a bolii diareice acute”, mai arată MS.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate