Eveniment
MAXIMATOR, alianța serviciilor secrete care a dublat din umbră Five-Eyes. Numele, ales de spioni ”la o bere”, în Bavaria
Lumea serviciilor de informații are parte de o dezvăluire extrem de importantă, ce arată existența unei alianțe secrete care funcționează de 50 de ani, între 5 țări europene. Miza este enormă: accesul la mesaje criptate.
Alianța dintre Danemarca, Suedia, Germania, Olanda și Franța dublează celebra Five-Eyes și a gestionat, timp de zeci de ani, informații criptate la care a avut acces grație dispozitivelor criptografice ”aranjate”, vândute atât prietenilor, cât și competitorilor.
Acestea sunt concluziile unui raport detaliat publicat de profesorul olandez de informatică, Bart Jacobs.
Acesta a dezvăluit public, în premieră, existența „Maximator”, înființată în 1976, când Danemarca, Germania și Suedia au format prima alianță în umbră cu scopul de a intercepta și descifra mesajele trimise de sateliți. Olanda a fost invitată în grup în 1977, grație stațiilor de interceptare din Caraibe, iar Franța a intrat în 1985.
Cooperarea în materie de informații (SIGINT) între cinci țări anglo-saxone: Australia, Canada, Regatul Unit, Noua Zeelandă și Statele Unite, care formează celebra Five-Eye, este bine documentată. Profesorul Jacob scrie că ce nu se știa public până acum era că există o a doua alianță vestică, paralelă, care are de asemenea 5 mebri, înființată în 1976 pe nume Maximator.
Contextul în care apar dezvăluirile sunt legate de un alt mare scandal de spionaj: Crypto AG.
Această alianță ajută să înțelegem și mai bine, consideră Jacobs, implicațiile scandalului Crypto AG.
Compania Crypto AG, s-a remarcat cu un contract încheiat în timpul celui de-al doilea război mondial destinat construirii unei mașini de codare pentru trupele americane.
A ajuns să domine piața fabricanților de mașini de codare vreme de decenii, trecând de la echipamente mecanice la circuite electronice și, în fine, la cipuri de silicon și software și a vândut echipamente către peste 100 de țări în secolul 21. Printre clienți s-au numărat țări ca Iran, junte militare din America Latină, cei doi rivali cu arme nucleare India și Pakistan sau chiar Vaticanul.
Deși implica foarte multe milioane de dolari, s-a dovedit că afacerea era de fapt una mai degrabă de spionaj, decât una comercială: niciunul dintre acești clienți n-a știut vreodată faptul că firma Crypto AG era deținută în secret de către CIA într-un parteneriat ultrasecret cu serviciile de informații vest-germane. Spionii CIA au au aranjat echipamentele companiei în așa fel încât au putut sparge cu ușurință codurile utilizate de țări pentru a cripta mesajele.
Informații cruciale despre funcționarea și punctele slabe ale dispozitivelor criptografice vândute de Crypto AG (și de alte companii) au fost distribuite în cadrul rețelei Maximator. Acest lucru le-a permis membrilor să decripteze mesajele interceptate din peste o sută de țări care au cumpărat dispozitive compromise din anii ’70 încoace”.
Alinața serviciilor secrete cu nume de bere bavareză
Cooperarea bilaterală în domeniul informațiilor criptate a existat deja între majoritatea din aceste patru țări inițiale.
”Una dintre motivațiile de a începe să coopereze mai pe larg a fost apariția informațiilor de semnal prin intermediul sateliților, care a necesitat investiții substanțiale.
O a doua motivație a fost de a lucra în comun la provocările tehnice de interceptare și metodele de schimb.
Ideea a fost să-și combine forțele și să își împartă sarcinile pentru a reduce costurile și a deveni astfel mai eficiente.
Cooperarea a implicat atât cripto-analiza, cât și analiza semnalelor din eter, prin trafic SHF (satelit) și HF (undă scurtă).
Solicitarea Franței de a se alătura în 1983 a fost susținută în special de Germania, deoarece cooperarea dintre cele două țări a fost puternică după cel de-al Doilea Război Mondial, bazată pe contacte strânse între figurile de frunte, Gustave Bertrand și Reinhard Gehlen. Rezultatul: Franța a fost invitată în 1984 și s-a alăturat în 1985” scrie Bart Jacobs, care adaugă că Alianța este în picioare și astăzi.
Numele Maximator se referă la o marcă de bere din regiunea sudică a Germaniei, Bavaria, și a fost ales de spioni în 1976, în jurul unei mese încărcate cu bere locală.
- ”La un moment dat, în timp ce cugetau la un nume pentru alianța lor în devenire, s-au uitat la paharele lor pline cu berea Doppelbock a mărcii locale Maximator și au luat o decizie”.
Tradiția Maximator se bazează mult pe legături strânse între persoane, de unde și secretul adânc care o înconjoară. Alte țări au încercat să se alăture, dar au fost refuzate din diferite motive: nu aveau suficientă relevanță din punct de vedere tehnic (Norvegia, Spania, Italia) sau din motive politice.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News