Eveniment
METEO: Un val de aer cald din nordul Africii aduce temperaturi de vară peste România. Maxime de 23 de grade, săptămâna viitoare
Vremea se va schimba radical în România, spre finalul acestei săptămâni și săptămâna viitoare. Un val de aer cald din nordul Africii și dinspre Mediterana va aduce temperaturi neobișnuit de mari pentru această perioadă.
Potrivit aplicațiilor meteo, de vineri încolo, temperaturile încep să crească de la 11-13 grade Celsius până la 23 de grade, duminică.
Toată săptămâna viitoare vom avea peste 15 grade ziua (cel mai adesea 18-19 grade spre mijlocul săptămânii).
Marți, 28 aprilie, mercurul din termometre va scădea brusc până la 8 grade Celsius (cu minime de -4 grade noaptea în anumite regiuni), dar în ziua următoare va urca din nou la 15-16 grade.
Ce se întâmplă, de fapt
O zonă de înaltă presiune peste regiunea mediteraneană și un sistem de joasă presiune din Atlantic au indus un flux puternic de sud-vest care a aduce aer cald din nord-vestul Africii, la latitudinile mijlocii, potrivit World Meteorological Organisation.
Aerul s-a încălzit și mai mult la trecerea Atlanticului de Nord din cauza unei temperaturi mai ridicate decât în mod normal la suprafața mării.
În estul Atlanticului de Nord, temperatura suprafeței mării a fost cu 1–2 °C mai mare decât în mod normal, chiar mai mult lângă coastele Iberice.
Toate acestea provoacă o căldură record în mai multe țări europene. Temperaturi peste 20 °C vor fi observate în multe țări europene, chiar și în Europa Centrală.
Cum va fi vremea în această primăvară: precipitații mai puține
Sezonul de primăvară 2023 va aduce în Europa Centrală și de Est mai puține precipitații decât ar fi normal și va anticipa seceta din vară, consideră unii dintre meteorologii europeni, care au realizat prognoze pentru principalele aplicații de meteo.
Cauza este un câmp de presiune ca o cupolă care protejează de furtuni această zonă, dar care îndepărtează totodată și cu furtunile și precipitațiile.
Aprilie și mai vor fi în România blânde, cu temperaturi maxime destule de ridicate, cu 1 – 1,5 grade în medie peste normalul perioadei.
Există posibilitatea unor pusee de iarnă inclusiv în aprilie, dar vremea rece nu va persista pe termen lung, adică nu mai mult de maxim 2 zile.
Prognozele arată că un sistem de presiune înaltă în zona oceanelor va defini modelele meteorologice în următoarele luni.
Pe măsură ce iarna pleacă și perspectiva vremii calde se apropie, europenii pot apela la informațiile experților meteorologi care cercetează clima pe termen lung.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News