Actualitate
MIERCURI: Gala „Tezaure Umane Vii”, la Alba Iulia. Vor fi premiaţi iconarul Nicolae Muntean din Vinerea și meșterul popular Nicodim Gligor din Vidra
Iconarul Nicolae Muntean și meşterul popular Nicodim Gligor vor primi titlul de „Tezaur Uman Viu”, în cadrul Galei organizate la Alba Iulia. Evenimentul va avea loc miercuri, la sala de bal din Alba Mall, începând cu ora 18.00.
Din anul 2009, România, ca stat membru al Convenţiei UNESCO, a elaborat şi pus în aplicare Programul Tezaure Umane Vii-UNESCO, acordând anual un număr de 5 astfel de titluri. Din 2011, judeţul Alba, a accesat acest program și a propus UNESCO, Ministerului Culturii şi Comisiei de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial din România, patru candidaturi: Maria Deac Poenar – iconar de la Laz, Olivia Tima – ţesătoare din Sălciua, Elena Pogan- tulnicăreasă din localitatea Avram Iancu şi Constantin Perţa- crestător îin lemn din Ceru Băcăinţi. Dacă în 2011 a fost admis un singur dosar, fiind distinsă cu acest titlu Maria Deac Poenar, în 2012, alte două candidaturi au primit acest titlu: Olivia Tima şi Constantin Perţa.
În luna octombrie, Comisia de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial din România, formată din 23 de specialişti din întreaga ţară, s-a reunit la Bucureşti pentru a decerna titlurile anului 2013. Două candidaturi propuse de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba au fost acceptate cu majoritate de voturi. Este vorba despre cea a iconarului Nicolae Muntean din Vinerea şi a meşterului Nicodim Gligor din Vidra. Astfel, judeţul Alba devine lider naţional cu un număr de 5 titluri „Tezaur Uman Viu”, din cele 15 acordate până în prezent în România. În urma acestui fapt, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a lansat Ministerului Culturii invitaţia ca Gala din acest an să se desfăşoare la Alba Iulia în contextul Serbărilor Unirii.
La Gala „Tezaure Umane Vii” 2013, și-au anunţat prezenţa Virgil Niţulescu, preşedintele Comisiei de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial şi director al Muzeului Ţăranului din Bucureşti, Florin Filip, cercetător ştiinţific la Bucureşti, Otilia Hedeşan, profesor universitar doctor la Timişoara, Zamfir Dejeu, profesor universitar doctor la Cluj Napoca, Corina Mihăescu, cercetător ştiinţific Bucureşti, Oana Petrică, directorul CNCPCT și Ilie Moise, profesor universitar doctor la Sibiu.
Programul ,,Tezaure Umane Vii- UNESCO”, reprezintă una dintre dintre iniţiativele Unesco de păstrare şi transmitere a patrimoniului cultural. Scopul programului este acela de a încuraja statele membre să adopte măsuri prin care persoanele păstrătoare şi transmiţătoare a elementelor de patrimoniu cultural, să beneficieze de recunoaştere şi vizibilitate în rândul comunităţilor din care fac parte.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News