Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ministerul Agriculturii dorește modificarea Legii pomiculturii. Ce trebuie să facă fermierii care vor să înființeze livezi?

Publicat

pomi fructiferiMinisterul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat pe site-ul propriu, în 19 ianuarie, un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii pomiculturii.

Proiectul privind Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii pomiculturii nr. 348/2003 – republicată, a fost publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale marți, 19 ianuarie. Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii în termen de 10 zile de la data publicării.

Potrivit documentului „suprafaţa plantaţiilor pomicole în România a avut o evoluţie descendentă, datorată inclusiv faptului că investițiile pentru înfiinţarea de noi plantaţii sunt deosebit de costisitoare, întreţinerea plantaţiilor pe rod presupune de asemenea costuri ridicate”, iar gradul de tehnologizare a fost destul de scăzut.

Reglementările prevăd că plantaţiile de pomi cu suprafaţă mai mare de 0,5 ha şi cele de arbuşti fructiferi de peste 0,2 ha, se înfiinţează în baza autorizaţiei de plantare eliberate de direcțiile pentru agricultură județene și a municipiului București.

De asemenea, pentru plantaţiile de pomi cu suprafaţa mai mare de 2 ha şi pentru plantaţiile de arbuşti fructiferi şi căpşun cu suprafaţa mai mare de 0,5 ha autorizaţia de plantare se eliberează în baza unui proiect avizat de:

– Consiliul Ştiinţific al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti Mărăcineni, din care să facă parte specialiști ai staţiunilor pomicole zonale, specializate pe grupe de specii, aflate subordonarea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești” și în coordonarea ştiinţifică a ICDP – Pitești Mărăcineni;

– unităţile de cercetare-dezvoltare din domeniul pomiculturii preluate de instituţiile de învăţământ de stat.

Plantațiile de pomi, arbuşti fructiferi și căpșun înființate cu sprijin FEADR, indiferent de suprafață, se realizează în baza unui proiect elaborat și avizat după aceeași procedură.

Potrivit noilor reglementări, eliberarea autorizaţiilor de plantare se face în baza solicitărilor adresate de beneficiari direcțiilor agricole, care trebuie să fie însoțite de următoarele documente:

– cererea de eliberare a autorizaţiei de plantare;

– dovada utilizării terenului – copie de pe dovada proprietăţii sau contract de arendă, de comodat, de închiriere sau orice altă formă de cedare a dreptului de folosinţă asupra terenului;

– pentru plantaţiile pomicole mai mari de 2 ha solicitanții vor depune și un exemplar original al proiectului de înfiinţare a plantaţiei.

Pajiștile permanente vor putea fi transformate în livezi, cu fonduri europene

La înființarea plantațiilor pomicole pe terenuri ocupate de pajiști permanente, ce constituie obiective de investiții realizate din fonduri europene, conform art. II lit. d) din Legea 86/2014 pentru aprobarea OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente, direcțiile agricole vor emite solicitanților avize de principiu privind îndeplinirea cerințelor pentru eliberarea autorizațiilor de plantare.

În cazurile menționate mai sus, pentru a primi autorizația de plantare, pe lângă documentele deja menționate, fermierii trebuie să depună și un document justificativ privind finanțarea din fonduri europene a plantației pomicole, eliberat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, precum și un document privind aprobarea schimbării categoriei de folosință din pajiști permanente în livezi.

Procedura privind eliberarea avizului de principiu și a documentului justificativ privind finanțarea din fonduri europene a plantației respective vor fi aprobate prin ordin al ministrului Agriculturii.

Proiectul de Ordonanță de urgență elaborat de MADR stabilește și durata până la intrarea pe rod a speciilor pomicole, în funcție de sistemul de cultură și de specie, precum și durata normată de funcționare a plantațiilor de pomi fructiferi, arbuști și căpșun pentru plantații în sistem clasic, intensiv și superintensiv.

sursa: agroinfo.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement