Administrație
Mircea Duşa: Sunt de acord să transferăm cazarma militară dezafectată din Cetatea Alba Carolina, administraţiei locale
Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa a declarat, luni, la Alba Iulia, că este de acord cu restrângerea activităţii din clădirile armatei din Cetatea Alba Carolina şi cedarea unor spaţii administraţiei locale. În imobilele vizate din Cetatea Alba Carolina, reprezentanții administrației locale intenționează să amenajeze spații de interes public.
”Eu sunt un om care provin din administrația locală. Am mai avut această discuție cu domnul primar. Sunt de acord ca acea cazarmă din Cetate, care este dezafectată, să o transferăm Consiliului Local, sigur cu condiția ca acea clădire unde funcționează cazarma să fie reabilitată de către primărie pe exterior pentru ca, din punct de vedere architectural, Cetatea să se prezinte într-o concepție unitară și să răspundă exigențelor arhitecților care s-au ocupat de reabilitarea acesteia”, a declarat Ministrul Apărării, Mircea Dușa.
Duşa a precizat că a mai auzit declarații prin presă că armata trebuie să iasă din municipiu. “Nu, armata este o instituție de bază a statului român, este o importantă instituție din sistemul de securitate și acolo lumea aceasta mai complicată din punct de vedere politico-militar; chiar instituția militară devine una foarte importantă și cred că trebuie să existe militari și unități militare în municipiul Alba Iulia, dar facem și noi eforturile necesare ca din punct de vedere arhitectural.
Cetatea să se prezinte cum trebuie. Cedăm acea cazarmă care este dezafectată și continuăm să avem clădire care este destinată cazarmei batalionului”, a adăugat ministrul Apărării Naţionale.
Reamintim că primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a solicitat de mai multe ori Ministerului Apărării Naţionale (MApN) să mute unitățile militare, ce funcționează încă în Cetatea Alba Carolina, la marginea orașului. În vară, primarul a declarat că va cere și desființarea depozitului de muniție ce există de peste 60 de ani „în mijlocul orașului”.
Clădirile Unităţii Militare din zona Porţii a III-a a Cetăţii au fost cerute de reprezentanţii administraţiei locale în repetate rânduri armatei, însă, de fiecare dată, răspunsul primit a fost negativ, din considerente de interes naţional.
„Avem depozit de muniții în oraș. Dacă nu au nimic înauntru decât niște gloanțe de pușcă, nu știu. Armata e în mijlocul cetății, nu-și mai are locul acolo. Planul nostru de urbanism general e avizat. E gata. El a fost avizat și de către MApN. Acum, după ce l-au avizat, vin și mai spun că mai trebuie încă un aviz. Nu este normal ca în mijlocul orașului să existe un depozit de muniție. Voi cere desființarea acelui depozit, să îl ducă altundeva. Mai sunt 50-60 de oameni acolo. Nu avem nicio problemă cu ei. Dar la orice sistem pe care îl facem, noi trebuie să ținem cont de ei. E un lucru care nu mai ține. Unitățile militare sunt la marginea orașelor. Nu poți să ai sute de hectare pentru zece soldați care aleargă unul după altul”, a declarat primarul Mircea Hava, în iulie.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News