Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Modificare majoră la legea evaziunii fiscale: Pedepse cu închisoare de până la 10 ani. DNA va prelua dosarele cu prejudicii mari

Publicat

Modificare majoră la legea evaziunii fiscale. Un proiect depus la Senat de liderii celor două partide aflate la guvernare, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, aduce pedepse cu închisoarea pentru noi categorii de infracțiuni, dar și pentru unele mai vechi, care sunt reîncadrate.

Un element important de noutate adus de lege este închisoarea pentru creditarea firmei în anumite condiții.

  • Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amenda operaţiunea de creditare efectuată în mod direct sau indirect de către orice persoană fizică, având drept scop efectuarea unor plăţi cu sume de bani care provin din omisiunea evidenţierii în actele contabile, a operaţiunilor comerciale efectuate şi/sau a veniturilor realizate, a unuia sau mai multor contribuabili.

Proiectul mai prevede și faptul că DNA va avea noi competențe, potrivit Hotnews.

DOCUMENTUL poate fi accesat AICI.

Modificare majoră la legea evaziunii fiscale

Vor constitui infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani următoarele fapte:

  • evidenţierea, în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive;
  • alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv electronice;
  • executarea de evidente contabile duble folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv cele electronice.

  • folosirea de către contribuabil, cu rea-credinţă, a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura, în vederea creării aparenţei de legalitate a unor operaţiuni fictive sau disimulării circuitului tranzacţional real al bunurilor/serviciilor;
  • utilizarea de aparate de marcat electronice fiscale care nu sunt conectate la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale, potrivit legii, sau alterarea aparatelor de marcat electronice fiscale pentru netransmiterea unor date fiscale sau transmiterea unor date fiscale nereale.

Practic, au fost modificate unele prevederi și s-au introdus altele noi.

Dacă prin faptele prevăzute mai sus s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 3 ani.

  •  În prezent, suma din Lege (la acel articol 9) pentru infracțiuni este de 100.000 euro și limita pedepsei este de 2 ani.

Dacă s-a produs un prejudiciu mai mare de 1 milion euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 5 ani.

  • În prezent suma este de 500.000 euro, iar limita pentru pedeapsă este de 3 ani.

Modificare majoră la legea evaziunii fiscale: noi infracțiuni

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 7 la 15 ani orice acţiune sau inacţiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase având ca efect diminuarea cu cel puţin 1 milion euro, în echivalentul monedei naţionale, a resurselor bugetului de stat, prin:

  • utilizarea sau prezentarea de declaraţii sau documente false, documente electronice false, incorecte sau incomplete privind TVA;
  • nedivulgarea în mod intenţionat de informaţii privind TVA, atunci când aceste informaţii trebuie divulgate potrivit legii;
  • prezentarea de declaraţii corecte, declaraţii electronice corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA.

Tentativa la infracţiunea aceasta se pedepseşte.

Persoanele care denunță cazuri de evaziune fiscală ar putea primi bani. Anunțul ministrului Finanțelor

Proiectul prevede și faptul că DNA va instrumenta de acum înainte noile dosare de evaziune fiscală cu prejudicii mai mari de 5 milioane de lei.

Dosarele existente deja în lucru la Parchetul General rămân în lucru la această structură.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 12.12.2023 at 13:58

    Foarte bine, dar asta ne se aplică clientelei de partid, vezi cazul Mişa care nici în ruptul capului nu trimite control la marii evazionişti. Legi PSD-iste, pentru cel care contribuie la îndestularea faimoşilor bugetari, viitori votanţi PSD.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax