Connect with us
Publicitate

Actualitate

Modificări adoptate la Statutul senatorilor şi deputaţilor. Parlamentarii şi-au consolidat imunitatea

deputati

Publicat

Proiectul de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor a fost adoptat de Parlament, marţi, cu 309 voturi „pentru”, 56 „împotrivă” (ale reprezentanţilor PDL) şi două abţineri (de la UDMR). Potrivit acestuia, condiţiile în care un parlamentar îşi poate pierde imunitatea ar fi mai stricte.

La votul pentru modificarea acestui statut nu au luat parte reprezentanţii PP-DD, motivând că au primit prea târziu proiectul din partea comisiei. Precizăm că acesta a fost finalizat luni noaptea.

Potrivit proiectului de Statut iniţial, mandatul de senator sau deputat înceta „la data rămânerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI de constatare a incompatibilităţii”. Această prevedere a fost eliminată, astfel încât mandatul unui senator sau deputat va înceta, din motive ce ţin de incompatibilitate, la data menţionată în cuprinsul demisiei pentru incompatibilitate, la data adoptării unei hotărâri a Camerei din care face parte parlamentarul sau la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care se respinge contestaţia la raportul ANI prin care s-a constatat incompatibilitatea.

În acelaşi proiect se precizează că solicitarea de reţinere, arestare sau percheziţie în cazul parlamentarilor „trebuie să conţină indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice, care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei”. Aleşii au la dispoziţie trei zile de la primirea solicitării, timp în care pot decide în comisia de specialitate privind recomandarea prezentată plenului respectivei camere a Parlamentului.

De asemenea, a fost eliminată definirea conflictului de interese din forma finală a raportului Comisiei sesizate pe fond asupra propunerilor de modificare a Statutului parlamentarilor. „Există un conflict de interese atunci când un deputat şi/sau un senator are un interes personal care ar putea influenţa nepermis exercitarea funcţiilor sale. Nu există conflict de interese atunci când deputatul şi/sau senatorul beneficiază de un avantaj prin simplul fapt că face parte din populaţie ca ansamblu sau dintr-o categorie extinsă de persoane. Participarea la procesul de legiferare nu constituie conflict de interese”, se arată în forma finală a documentului.

În discuţiile de luni seara, din cauza unui dezacord între reprezentanţii grupurilor parlamentare, s-a renunţat la această prevedere, urmând ca definirea conflictului de interese pentru senatori sau deputaţi să fie reglementată după alte discuţii cu reprezentanţii ANI şi ai Comisiei Europene.

Deputatul sau senatorul aflat în conflict de interese, constatat prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă se sancţionează disciplinar cu interzicerea participării la lucrările Camerei din care face parte deputatul sau senatorul pe o perioadă de cel mult 6 luni.
Este menţinută însă prevederea prin care este interzisă angajarea rudelor la cabinetele parlamentare, dar se permite reangajarea, la dobândirea unui nou mandat, a personalului avut anterior.

Parlamentarii care optează să renunţe la autoturism pot beneficia de o sumă forfetară pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripţie.

De asemenea, parlamentarii pot exercita funcţii sau activităţi în domeniile didactic, al cercetării ştiinţifice ori ale creaţiei intelectuale, precum şi în alte domenii stabilite de lege.

Surse: mediafax, realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate