Connect with us
Advertisement

Actualitate

CODUL RUTIER: Înregistrarea contractului de vânzare-cumpărare, obligatorie. Nu se mai poate circula cu maşina

Publicat

actiune politia 2 Noile modificări la Codul Rutier aprobate vineri de Guvern adaugă o serie de obligaţii suplimentare pentru şoferi şi proprietarii de maşini. Trebuie să ţină cont că, dacă nu înregistrează contractul de vânzare-cumpărare al maşinii, li se suspenda dreptul de a circula cu aceasta. Potrivit Executivului, vehiculul va figura în continuare înmatriculat pe numele proprietarului/ deținătorului în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate, dar cu menţiunea de suspendare a înmatriculării.

Altă situaţie în care se suspendă înmatricularea autovehiculului este cea în care maşina respectivă are ITP expirată sau anulată.

Astfel, în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar trebuie să fie înscrise în evidențele autorităţilor competente de înmatriculare simultan cu menționarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operaţiuni, noul proprietar va fi obligat să solicite autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

În cadrul acestui mecanism, organul fiscal care operează scoaterea autovehiculului din evidenţa fiscală a fostului proprietar va avea obligaţia de a notifica înstrăinarea acestuia în cadrul schimbului de informaţii prevăzut de reglementările în materie fiscală în termen de cinci zile lucrătoare autorităţii competente de înmatriculare. Totodată, se propune ca autoritatea competentă de înmatriculare să facă menţiunea privind înstrăinarea vehiculului în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate constituit de Direcţia Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, în termen de 30 de zile de la primirea notificării.

În același timp, Codul rutier va avea și sancțiuni pentru persoanele care circulă cu automobile a căror înmatriculare a fost suspendată. Mai precis, șoferii vor risca între nouă și 20 de puncte-amendă, adică, în prezent, o amendă între 1.305 și 2.900 de lei. Totodată, polițiștii rutieri vor reține certificatul de înmatriculare al vehiculului și vor elibera o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, plus că vor retrage și plăcuțele cu numărul de înmatriculare.

Măsura pregătită de MAI are în vedere situațiile în care noii proprietari evită să anunțe schimbarea deținătorului mașinii pentru a evita plata unor taxe și, implicit, amenzile ce se acordă pentru neachitarea lor.

Vezi mai multe detalii:

MODIFICĂRI la CODUL RUTIER: Noi reguli importante pentru şoferi. Cum poate fi suspendată înmatricularea unui vehicul

În altă ordine de idei, amenda pentru circulaţia pe drumurile publice cu deficiențe majore la sistemul de frânare sau mecanismul de direcție, la sistemul de iluminare sau de avertizare sonoră al autovehiculelor se sancţionează cu amendă prevazută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă, adică între 870 şi 1.160 lei; punctual de amendă este de 145 lei). Prevederea privind cuantumul amenzii era şi până acum, însă s-a introdus această categorie de sancţiuni pentru contravenţia respectivă şi pentru tractoare agricole şi forestiere.

Noile măsuri ar urma să fie aplicate din 20 mai 2018.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement