Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări în actele încheiate la notar: Se întocmesc într-un singur exemplar, ce rămâne la biroul notarial. Clienţii primesc doar duplicate

Publicat

Potrivit Legii republicate a notarilor publici, de luni, 12 august, au intrar în vigoare modificări privind regimul actelor întocmite la notar. Astfel, actul autentic încheiat la notar se încheie într-un singur exemplar original, care se păstrează în arhiva notarului public, iar părţile vor primi doar câte un duplicat.

În Legea Notarilor Publici nr 36/1995, actualizată şi republicată, se arată că “exemplarul original al înscrisului autentificat, împreună cu anexele care fac parte integrantă din acest înscris, se semnează în faţa notarului public de către părţi sau de către reprezentanţii lor şi, după caz, de cei chemaţi a încuviinţa actele pe care părţile le întocmesc, de martorii-asistenţi, atunci când este cerută prezenţa lor, şi, după caz, de cel care a redactat înscrisul, în condiţiile prezentei legi”.

De asemenea, “prin anexa care face parte integrantă din înscris se înţelege orice înscris ataşat înscrisului principal, care detaliază sau completează conţinutul acestuia din urmă şi a fost declarat ca atare de către părţi. Înscrisurile care constituie documentaţia necesară autentificării se reţin la dosarul actului şi nu se consideră anexe”.

Clienţii vor primi un duplicat de pe actul original, duplicat ce are forţa probantă prevăzută de lege ca şi originalul actului.

Măsura ar elimina posibilitatea falsificării înscrisurilor notariale ce au semnăturile părţilor.

Sursa: capital.ro

Foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax