Administrație
Modificări în Codul Rutier pentru înmatricularea autovehiculelor. Un nou format la plăcuțele eliberate de primării. Alte schimbări
Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică o hotărâre pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Inițiativă guvernamentală vizează extinderea cadrului legal actual și restricționarea posibilităților de înmatriculare a vehiculelor furate, indiferent dacă acestea sunt urmărite de poliție la nivel național sau internațional. Un alt aspect pe care îl vizează noile modificări sunt cele referitoare la plăcuțele de înregistrare a autovehiculelor precizează avocatnet.ro.
Modificări la înmatricularea vehiculelor
O modificare notabilă se referă la înmatricularea autovehiculelor și remorcilor reclamate ca fiind furate. Conform noilor reguli, acestea nu vor fi înmatriculate, indiferent dacă sunt reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate. Acest aspect este menționat în modificarea făcută la articolul 21, alineatul (2) din Regulament.
Modificări în ceea ce privește plăcuțele de înregistrare ale autovehiculelor
O altă schimbare de importanță se referă la aspectul plăcuțelor de înregistrare atribuite vehiculelor. Plăcuțele de înregistrare pentru vehiculele înregistrate la nivel local (primăriile comunelor, orașelor, municipiilor și sectoarelor municipiului București) vor avea fondul reflectorizant de culoare galbenă, cu literele și cifrele în relief de culoare neagră.
În schimb, plăcuțele pentru autovehiculele înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază sau Serviciul Român de Informații vor avea fondul reflectorizant de culoare albă, cu literele și cifrele în relief de culoare neagră.
Modificări la formatul numărului de înregistrare
Formatul numărului de înregistrare al vehiculelor va fi, de asemenea, modificat. Pentru vehiculele înregistrate la nivel local, numărul de înregistrare va fi format din indicativul localității, format din cifre arabe, indicativul județului sau al municipiului București, scris cu litere cu caractere latine majuscule, și un număr de ordine, format din cifre arabe.
Pentru autovehiculele înregistrate la instituțiile menționate mai sus, numărul de înregistrare va fi format din abrevierea denumirii instituției și un număr de ordine, format din cifre arabe.
Noi modificări la eliberarea permisului internațional
O altă schimbare semnificativă este introducerea unui nou capitol, intitulat „Eliberarea permisului de conducere internațional de către Direcția generală permise de conducere și înmatriculări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”. Acest capitol stabilește condițiile emiterii permisului de conducere internațional de către respectiva Direcție.
Conform acestui nou capitol, Direcția generală permise de conducere și înmatriculări poate elibera permise de conducere internaționale numai persoanelor care posedă un permis de conducere românesc aflat în termen de valabilitate administrativă și al căror drept de conducere nu este suspendat sau anulat.
Permisul de conducere internațional va fi valabil până la expirarea valabilității administrative a permisului de conducere românesc, dar nu mai mult de trei ani de la data emiterii acestuia. Forma, conținutul și procedura emiterii permisului de conducere internațional vor fi stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne.
În cât timp se va elibera permisul de conducere internațional
Vehiculele înregistrate la nivel local înainte de intrarea în vigoare a acestor modificări pot circula pe drumurile publice până la radierea acestora, conform legii. Ministrul afacerilor interne are un termen de 60 de zile pentru a emite ordinul privind forma, conținutul și procedura emiterii permisului de conducere internațional.
Aceste modificări sunt menite să îmbunătățească gestionarea traficului și a înmatriculării vehiculelor pe drumurile publice din România, oferind un sistem mai eficient și mai transparent.
Documentul aflat în dezbatere publică pe siteul Guvernului poate fi văzut AICI
HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, și al art. V din Ordonanța Guvernului nr. 11/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Art. I – Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 876 din 26 octombrie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 21, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: „(2) Autovehiculele şi remorcile reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate, precum și cele date în urmărire de către structurile Poliţiei Române ori de către autoritățile altor state, nu se înmatriculează.”
2. Articolul 22 se modifică și va avea următorul cuprins: „Art. 22 – La înregistrare, vehiculelor li se atribuie plăcuţe cu un singur număr de
înregistrare, care trebuie să aibă:
a) fondul reflectorizant de culoare galbenă, iar literele şi cifrele, în relief, de culoare neagră, pentru vehiculele înregistrate la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București;
b) fondul reflectorizant de culoare albă, iar literele şi cifrele, în relief, de culoare neagră, pentru autovehiculele care se înregistrează la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază sau, după caz, la Serviciul Român de Informaţii.”
3. Articolul 25 se modifică și va avea următorul cuprins: „(1) Numărul de înregistrare al vehiculelor înregistrate la nivelul primarilor comunelor, ai
orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București se compune din indicativul localităţii, format din cifre arabe, indicativul judeţului sau al municipiului București, scris cu litere cu caractere latine majuscule, precum şi dintr-un număr de ordine, format din cifre arabe.
(2) Numărul de înregistrare al autovehiculelor înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază şi, după caz, la Serviciul Român de Informaţii se compune din abrevierea denumirii instituţiei, scrisă cu litere cu caractere latine majuscule, precum şi dintr-un număr de ordine, format din cifre arabe.
(3) Indicativele localităților, prevăzute la alin. (1), se stabilesc într-o anexă distinctă, care face parte integrantă din ordinul ministrului afacerilor interne prevăzut la art. 19 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu
modificările şi completările ulterioare.”
4. La articolul 33, litera c) se modifică și va avea următorul cuprins: „c) dacă este cazul, să facă dovada că se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 24 alin. (6) lit. a)-e) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”
5. După capitolul III, se introduce un nou capitol, capitolul III^1 – Eliberarea permisului de conducere internațional de către Direcția generală permise de conducere și înmatriculări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cu următorul cuprins:
„Capitolul III^1 – Eliberarea permisului de conducere internațional de către Direcția generală permise de conducere și înmatriculări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne
Art. 451 – Prevederile prezentului capitol stabilesc condițiile emiterii permisului de conducere internațional de către Direcția generală permise de conducere și înmatriculări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Art. 452 – (1) Direcția generală permise de conducere și înmatriculări poate elibera permise de conducere internaționale numai persoanelor care posedă un permis de conducere românesc aflat în termen de valabilitate administrativă și al căror drept de conducere nu este
suspendat sau anulat. (2) Verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute la alin. (1) se realizează de către Direcția generală permise de conducere și înmatriculări prin consultarea Registrului național de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate.
(3) Permisul de conducere internațional este valabil până la expirarea valabilității administrative a permisului de conducere românesc, dar nu mai mult de trei ani de la data emiterii acestuia.
Art. 453 – Forma, conţinutul și procedura emiterii permisului de conducere internațional se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”
Art. II – Vehiculele înregistrate la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București anterior intrării în vigoare a ordinului emis potrivit art. IV din Ordonanța Guvernului nr. 11/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care poartă plăcuțe cu numărul de înregistrare având conținutul prevăzut de legea în vigoare la data atribuirii, pot circula pe drumurile publice până la radierea acestora, în condițiile legii.
Art. III – Prevederile articolului I pct. 3 din prezenta hotărâre referitoare la dispozițiile art. 25 alin. (1) se aplică de la data intrării în vigoare a ordinului emis potrivit art. IV din Ordonanța Guvernului nr. 11/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Art. IV – Ministrul afacerilor interne emite, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, ordinul privind forma, conținutul și procedura emiterii permisului de conducere internațional, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.
PRIM MINISTRU
Marcel CIOLACU
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News