Eveniment
Motivul pentru care Spitalul de Urgență din Alba Iulia se judecă cu un pacient pentru câteva sute de lei. Ce s-a întâmplat
Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia se judecă de aproape un an cu un pacient pentru câteva sute de lei. Mai exact este vorba despre un proces care a primit o primă sentință la Judecătoria Sebeș, dar care acum continuă pe rolul Tribunalului Alba.
În primă instanța, în luna martie a anului 2023, unitatea medicală a pierdut procesul, dar reprezentații spitalului au făcut apel, iar acum fosta pacientă va fi nevoită să meargă în fața instanței și la Tribunalul Alba.
Miza procesului în este suma de 350 de lei, pentru o internare în unitatea medicală la sfârșitul anului 2019. Prima decizie a fost luată de Judecătoria Sebeș în data de 29 martie, iar în 19 iulie 2023, apelul unității medicale a fost înregistrat pe rolul instanței superioare, la Tribunalul Alba.
În motivarea instanței de fond, reprezentații legali ai spitalului au precizat că cer suma de 347,79 de lei după ce femeia, pacient asigurat la CAS ar fi plecat din spital fără a avea această indicație din partea medicului.
Pentru ce se judecă spitalul cu un pacient din 2019 pentru 350 de lei
Mai exact, juriștii spitalului au preciat că: ”pacienta a fost internată în secția Cardiologie. În data de 31.12.2019, pârâta a solicitat externarea pe propria răspundere, contrar indicațiilor medicului”, potrvit motivării instanței.
Judecătorii din Sebeș au reținut că ”în data de 30.12.2019 pârâta, care are calitatea de persoană asigurată, aşa cum rezultă din actele medicale depuse la dosar de reclamantă (f.26-30), a fost primită la Spitalul Municipal Sebeș cu diagnosticul prezumtiv de angină pectorală instabilă, fiind transferată la Secția Cardiologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, unde i-au fost efectuate o serie de analize medicale în valoare de 347,79 lei, pacienta fiind externată la cerere în data de 31.12.2019, ora 10:13, cu recomandarea urmării tratamentului medicamentos menționat în Biletul de ieşire din spital.
Instanța reține că în biletul de ieşire din spital se menționează că pacienta a părăsit spitalul, dar reclamanta nu a arătat înscrisul în care se recomandă pârâtei să rămână internată sau că internarea ar trebui să fie durata internării.
Mai mult, reclamanta nu arată în ce ar consta prejudiciul pe care l-a suferit din cauză că pârâta nu a dorit să rămână în spital, mai ales că era vorba de o persoană asigurată, conform extrasului din platforma informatică a asigurărilor de sănătat”, au precizat judecătorii.
Judecătorii i-au dat dreptate femeii
Judecătorii i-au dat câștig de cauză femeii și au precizat că ”pârâta nu s-a aflat într-o situație de excepție şi cât timp nu a existat o recomandare de a rămâne internată o anumită perioadă de timp, nu se poate susține că a părăsit spitalul contrar recomandărilor medicului.
Pe de altă parte, raporturile dintre unitatea spitalicească şi Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu o privesc în nici un fel pe pârâtă.
În plus, instanța mai reține că ordinul în discuție este din anul 2021, iar pretinsa internare a pârâtei a avut loc în anul 2019, caz în care cu atât mai mult nu sunt aplicabile dispozițiile acestui ordin.”, se mai arată în documentul citat.
În timpul procesului fosta pacientă a spitalului a depus la dosar că a achitat suma pe care o datora unității medicale. Deși prima instanță i-a dat câștig de cauză și chiar dacă a achitat și suma de bani, spitalul a făcut apel la decizia de la Sebeș, iar dosarul a ajuns pe masa magistraților Tribunalului Alba.
Momentan nu a fost fixat un prim termen de judecată.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News