Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DOCUMENT: NORME sanitare obligatorii pentru restaurante, din 1 septembrie. Reguli pentru personalul unităților și pentru clienți


Publicat

Ministerul Economiei, Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională Sanitar Veterinară au pus în dezbatere publică  în 28 august un proiect de ordin care conţine normele privind deschiderea restaurantelor de la 1 septembrie. Documentul este în dezbatere publică timp de zece zile și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Ordinul, care a fost publicat pe siteul Ministerului Economiei va înlocui, practic, regulile actuale aplicabile în cazul teraselor şi va face referire inclusiv la spaţiile din interior ale localurilor. Proiectul cuprinde măsuri care trebuie luate de patronii restaurantelor înainte şi după deschiderea localurilor, cele dinainte privind măsuri organizatorice, inclusiv trierea angajaţilor şi instruirea lor.

Pe lângă măsurile de igienă, administratorii restaurantelor trebuie să respecte următoarele mai multe reguli printre care 

  • stabilesc circuite cu sens unic dacă este posibil, ce trebuie parcurse de clienţi în unităţile de alimentaţie publică, astfel încât să se minimizeze contactele între clienţi (exemplu: înspre şi dinspre toaletă);
  • portul măştii de către clienţi este obligatoriu în cazul deplasării în zonele comune ale unităţii de alimentaţie publică;
  • se interzice transferul meniurilor, solniţelor, olivierelor şi al altor obiecte de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă şi, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosinţă;
  • se interzice consumul de produse stând în picioare, pentru a minimiza circulaţia clienţilor în interiorul unităţii;
  • se interzice consumul de alimente/bauturi la scaunele situate la bar si se limitează interactiunea persoanelor stand in picioare 
  • se interzic activitatile de divertisment (dans) în cadrul unităţii de alimentaţie publică
  • în unităţile cu plata la casa de marcat se vor instala panouri de protecţie din plexiglas;
  • va fi încurajată plata cu cardul, fie la casă, fie către personalul de servire;
  • se asigură că normele de distanţare fizică sunt aplicate în mod eficace şi că se evită pe cât posibil interacţiunea fizică cu şi între clienţi; se stabileşte un număr de maximum 6 clienţi care pot ocupa o masă, excepţie de la această regulă fac membrii de familie;
  • se asigură respectarea distanţei între ocupanţii meselor alăturate prin amplasarea meselor pe principiul “o masa ocupată, una liberă”; l) în funcţie de amplasarea meselor şi cu respectarea prevederilor prezentei norme, se va stabili numărul maxim de locuri care pot fi ocupate în cadrul unităţii de alimentaţie publică; acest număr va fi afişat într-un loc vizibil, la intrarea în unitatea de alimentaţie publică;
  • ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară sau cu înscriere în registru la sosire (colectare date de contact pentru minim o persoană pentru fiecare masă), astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate şi să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariţiei unui caz de îmbolnăvire între clienţii localului; excepţie fac clienţii unităţilor de alimentaţie publică ce deservesc unităţi de cazare, unde rezervarea se poate face pe baza numărului camerei unde sunt cazaţi;
  • se asigură că la servirea mesei personalul va purta mască şi îşi va dezinfecta mâinile înainte de fiecare servire;
  • informează clienţii asupra regulilor de igienă, dezinfectare şi distanţare fizică, precum şi a necesităţii limitării timpului de servire a mesei, acolo unde este cazul;
  • asigură curăţarea şi dezinfecţia cu produse biocide avizate/autorizate, a tuturor spaţiilor/suprafeţelor unde au acces clienţii, precum şi a ustensilelor utilizate în timpul servirii mesei; 
  • se asigură o protecţie suplimentară a produselor alimentare din vitrinele deschise sau bufete situate în spaţiile de servire şi consum, limitând accesul clienţilor la produse şi preparate acestea fiind servite de personal care asistă servirea produselor din vitrine sau bufete;
  • utilizarea de semnalizări pentru a direcţiona clienţii pe benzi, dacă este posibil, pentru a facilita circulaţia, menţinând în acelaşi timp distanţa fizică între clienţi de 1,5 m. s) se asigură că se efectuează dezinfecţia meselor, după fiecare client/grup, cu produse biocide avizate/autorizate, care necesită un timp minim de contact;
  • se recomanda aerisirea cat mai frecventa a incintelor, prin deschiderea ferestrelor si/sau usilor, cu folosirea sistemelor de aer conditionat in caz de canicula.
  • Se asigură un program de intretinere a echipamentelor de climatizare in concordanta cu recomandarile producatorului.
  • Se asigură curatarea si schimbarea filtrelor pentru sistemele centralizate de aer conditionat precum si curatarea frecventa a filtrelor de la sistemele de ventilatie din lifturi, în locatiile unde accesul către unitatea de alimentaţie publică presupune folosirea acestuia

În secțiunea a doua a proiectului sunt prevăzute măsurile pe care administratorii restaurantelor și personalul acestora trebuie să le ia pentru protecția clienților

”Operatorii economici din sectorul alimentației publice au următoarele obligații privind protecția clienților în spațiile în care aceștia au acces:

a) la intrarea în unitatea de alimentație publică se va face un triaj observațional al clienților, iar accesul clienților cu semne vizibile de infecție respiratorie va fi interzis, conform Ordinului ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă;

b) se vor asigura că la intrarea în unitatea de alimentație publică, pe mese și la grupurile sanitare există dispozitive cu produse biocide avizate/autorizate, necesare dezinfectării mâinilor clienților, precum și informarea acestora cu privire la modul de utilizare;

c) stabilesc circuite cu sens unic dacă este posibil, ce trebuie parcurse de clienți în unitățile de alimentație publică, astfel încât să se minimizeze contactele între clienți (exemplu: înspre și dinspre toaletă);

d) portul măștii de către clienți este obligatoriu în cazul deplasării în zonele comune ale unității de alimentație publică;

e) se interzice transferul meniurilor, solnițelor, olivierelor și al altor obiecte de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienților de la o masă și, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosință;

e) se interzice consumul de produse stând în picioare, pentru a minimiza circulația clienților în interiorul unității;

f) se interzice consumul de alimente/bauturi la scaunele situate la bar si se limitează interactiunea persoanelor stand in picioare

g) se interzic activitatile de divertisment (dans) în cadrul unității de alimentație publicăh) în unitățile cu plata la casa de marcat se vor instala panouri de protecție din plexiglas;

i) va fi încurajată plata cu cardul, fie la casă, fie către personalul de servire;

j) se asigură că normele de distanțare fizică sunt aplicate în mod eficace și că se evită pe cât posibil interacțiunea fizică cu și între clienți; se stabilește un număr de maximum 6 clienți care pot ocupa o masă, excepţie de la această regulă fac membrii de familie;

k) se asigură respectarea distanței între ocupanții meselor alăturate prin amplasarea meselor pe principiul “o masa ocupată, una liberă”;

l) în funcție de amplasarea meselor şi cu respectarea prevederilor prezentei norme, se va stabili numărul maxim de locuri care pot fi ocupate în cadrul unității de alimentație publică; acest număr va fi afișat într-un loc vizibil, la intrarea în unitatea de alimentație publică;

m) ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară sau cu înscriere în registru la sosire (colectare date de contact pentru minim o persoană pentru fiecare masă), astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate și să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire între clienții localului; excepţie fac clienţii unităţilor de alimentaţie publică ce deservesc unităţi de cazare, unde rezervarea se poate face pe baza numărului camerei unde sunt cazaţi;

n) se asigură că la servirea mesei personalul va purta mască și îşi va dezinfecta mâinile înainte de fiecare servire;

o) informează clienții asupra regulilor de igienă, dezinfectare și distanțare fizică, precum și a necesității limitării timpului de servire a mesei, acolo unde este cazul;

p) asigură curățarea și dezinfecția cu produse biocide avizate/autorizate, a tuturor spațiilor/suprafețelor unde au acces clienții, precum și a ustensilelor utilizate în timpul servirii mesei;

q) se asigură o protecție suplimentară a produselor alimentare din vitrinele deschise sau bufete situate în spațiile de servire și consum, limitând accesul clienților la produse și preparate acestea fiind servite de personal care asistă servirea produselor din vitrine sau bufete;

r) utilizarea de semnalizări pentru a direcționa clienții pe benzi, dacă este posibil, pentru a facilita circulația, menținând în același timp distanța fizică între clienți de 1,5 m.

s) se asigură că se efectuează dezinfecția meselor, după fiecare client/grup, cu produse biocide avizate/autorizate, care necesită un timp minim de contact;

t) se recomanda aerisirea cat mai frecventa a incintelor, prin deschiderea ferestrelor si/sau usilor, cu folosirea sistemelor de aer conditionat in caz de canicula. Se asigură un program de intretinere a echipamentelor de climatizare in concordanta cu recomandarile producatorului. Se asigură curatarea si schimbarea filtrelor pentru sistemele centralizate de aer conditionat precum si curatarea frecventa a filtrelor de la sistemele de ventilatie din lifturi, în locatiile unde accesul catre unitatea de alimentație publică presupune folosirea acestuia

 

DOCUMENTUL poate fi descărcat AICI: Ordin MS-MEEMA-ANSVSA Norme unitati de alimentatie publica sau poate fi vizualizat mai jos:

ORDIN pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activitățile de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice în unitățile de alimentație publică.
(28 August 2020)

ORDIN nr. ______________ pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activitățile de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice în unitățile de alimentație publică

Văzând Referatul de aprobare nr. ………………din ………………………al Direcției generale siguranța alimentelor din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor,

în temeiul prevederilor art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și al prevederilor art. 10 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și al prevederilor art. 10 lit. b) din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările și completările ulterioare,

în conformitate cu prevederile art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 668/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19,

luând în considerare prevederile art. 4 din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43/27.08.2020 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății publice,

ținând cont de prevederile Regulamentului (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare, ale Regulamentului (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare, ale Regulamentului (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, cu amendamentele ulterioare, ale Regulamentului (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1.069/2009, (CE) nr. 1.107/2009, (UE) nr. 1.151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 și (UE) 2016/2.031 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 și (CE) nr. 1.099/2009 ale Consiliului și a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE și 2008/120/CE ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 și (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE și 97/78/CE ale Consiliului și a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale), cu modificările și completările ulterioare,

în temeiul prevederilor art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății, cu modificările și completările ulterioare, al prevederilor art. 10 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 44/2020 privind organizarea și funcționarea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, cu modificările ulterioare, și al prevederilor art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și a unităților din subordinea acesteia, cu modificările și completările ulterioare, ministrul sănătății, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri și președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor emit următorul ordin:

Articolul 1 – Se aprobă Norma privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activitățile de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice în unitățile de alimentație publică, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Articolul 2 – Operatorii economici care desfășoară activități de alimentație publică, direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București și direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Articolul 3 – Ministerul Sănătății, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor vor controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.

Articolul 4 – La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 966/1809/105/2020 pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activităţile de preparare, servire şi consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor unităţilor de alimentaţie publică, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 461 din 30 mai 2020.

Articolul 5 – Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul Sănătăţii

Dr. Nelu TĂTARU
Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri

Virgil Daniel POPESCU

Secretar de Stat

Emil – Răzvan PÎRJOL

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor

Dr. Robert Viorel CHIOVEANU

ANEXA

NORMA privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activitățile de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice în unitățile de alimentație publică

Capitolul I – Dispoziții generale

Articolul 1

Prezenta normă stabilește măsurile specifice care trebuie aplicate pentru activitățile de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice în unitățile de alimentație publică în legătură cu activitățile de manipulare, preparare, comercializare, servire și consum al produselor alimentare.

Articolul 2

În înțelesul prezentei norme se aplică definițiile prevăzute la art. 17 din Norma sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a activităților de obținere și de vânzare directă și/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum și a activităților de producție, procesare, depozitare, transport și comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 111/2008, cu modificările și completările ulterioare.

Articolul 3

Începând cu data de …………………… Sunt permise activitățile de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice în interiorul și exteriorul unităților de alimentație publică.

Capitolul II – Măsuri specifice sanitare și cerințe pentru siguranța alimentelor în vederea comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în unitățile de alimentație publică.

Secţiunea 1 – Cerințe speciale privind circuitul funcțional de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice

Articolul 4

(1) Operatorii economici din sectorul alimentației publice, înainte de reluarea activităților de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice, au următoarele obligații:

a) verificarea stării de întreținere a tuturor spațiilor, facilităților, echipamentelor, inclusiv a ustensilelor ce se utilizează pentru recepția, depozitarea, prepararea, gătirea și servirea alimentelor către consumatorul final;

b) revizuirea planurilor și procedurilor de igienizare, dezinfecție și de autocontrol pentru creșterea frecvenței acestor operațiuni și implementarea procedurilor de bune practici de igienă bazate pe principiile Sistemului de analiză a riscurilor în punctele critice de control (HACCP) și acolo unde este cazul, revizuirea planurilor HACCP;

c) asigurarea de produse biocide avizate/autorizate necesare dezinfectării mâinilor personalului lucrător, a spațiilor, facilităților, echipamentelor și ustensilelor utilizate;

d) verificarea stocurilor de alimente, materii prime existente în unitate și eliminarea celor pentru care nu se poate garanta siguranța alimentară, cum ar fi alimentele ce prezintă modificări organoleptice, care au fost păstrate în condiții necorespunzătoare, cu data durabilității minimale/data limită de consum depășite sau pentru care nu se poate realiza trasabilitatea, astfel încât să fie preîntâmpinată apariția unor cazuri de toxiinfecții alimentare;

e) igienizarea și dezinfecția cu produse biocide avizate/autorizate, a tuturor spațiilor, facilităților, echipamentelor și ustensilelor utilizate pentru recepția, depozitarea, prepararea, gătirea și servirea alimentelor, curățarea zonelor unde sunt servite alimentele către consumatorul final, a grupurilor sanitare utilizate de personalul lucrător din cadrul unităților de alimentație publică și a celor utilizate de clienți; dezinfectarea ustensilelor și tacâmurilor se poate realiza și prin alte mijloace, cum ar fi sterilizare prin temperatură sau UV;

f) reinstruirea sub semnătură a personalului lucrător cu privire la regulile generale de igienă ce trebuie respectate la nivelul unităților de alimentație publică necesare pentru obținerea unor produse alimentare sigure consumului uman, inclusiv asupra măsurilor suplimentare în ceea ce privește prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2;

g) triajul observațional al angajaților la intrarea în unitatea de alimentație publică în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă și nepermiterea accesului la locul de muncă a personalului care prezintă simptomatologie de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală alterată);

h) asigurarea supravegherii stării de sănătate a lucrătorilor conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor, cu modificările și completările ulterioare, prin încheierea de către medicul de medicina muncii a fișelor de aptitudini pentru personalul lucrător și interzicerea manipulării alimentelor de către persoane ce nu dețin aceste documente;

i) revizuirea circuitelor funcționale de producție și livrare, acolo unde este necesar, astfel încât să se respecte măsurile de protecție sanitară pentru a împiedica posibila infecție cu virusul SARS-CoV-2 a personalului lucrător, dar care să nu afecteze siguranța alimentelor;

j) întocmirea unui plan de prevenire a îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2 care să cuprindă o evaluare completă a riscurilor ce pot apărea pe circuitul funcțional de la depozitarea alimentelor și până la consumul acestora prin raportare la măsurile dispuse prin prezenta normă, precum și desemnarea unei persoane care să implementeze acest plan;

k) monitorizarea permanentă a stării de sănătate a personalului lucrător și interzicerea accesului în unitatea de alimentație publică a persoanelor care prezintă simptome respiratorii specifice unor boli pulmonare sau semne specifice altor boli transmisibile, precum și trimiterea la domiciliu a personalului la care în timpul programului de lucru apar simptome respiratorii specifice;

l) existența unui registru de evidență a rezervărilor clienților, întocmit cu respectarea prevederilor Regulamentului UE 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE, astfel încât, în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul clienților unității de alimentație, să existe date concrete pe baza cărora să poată fi efectuată ancheta epidemiologică; Pentru unitățile de alimentație publică IMPUSE din cadrul structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare clasificate, nu este necesar registrul de evidență a rezervările clienților (pentru restaurant, bar de zi, salon mic dejun), având în vedere că triajul observational al clienților și datele acestora sunt înregistrate la recepția hotelului. Se va menționa doar numărul spațiului de cazare al clientului pentru serviciul de alimentație publică solicitat.

m) asigurarea distanțării fizice în rândul angajaților, iar, în cazul în care spațiile de preparare a alimentelor îngreunează menținerea măsurilor de distanțare, trebuie să fie instituite măsuri alternative de protecție a lucrătorilor (limitarea numărului de lucrători angajați în același timp la o zonă de preparare a alimentelor, distanțarea stațiilor de lucru, organizarea personalului în grupuri de lucru pentru a reduce interacțiunile dintre grupuri, asigurarea echipamentului de protecție); în locurile în care amplasarea echipamentelor de producție nu permite distanțarea fizică, dotarea angajaților cu echipamente de protecție precum măști, viziere, combinezoane/halate și realizarea de proceduri repetate de igienizare și dezinfecție;

n) asigurarea că personalul lucrător are efectuate cursurile privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă, conform prevederilor Ordinului ministrului sănătății și al ministrului educației, cercetării și tineretului nr. 1.225/5.031/2003 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă, cu modificările și completările ulterioare.

(2) La finalizarea măsurilor luate înainte de demararea activității de preparare, servire și consum, operatorii economici sunt obligați să păstreze la nivelul unității documente prin care să se demonstreze că au fost implementate măsurile prevăzute la alin. (1) lit. a)-l) și n. Aceste documente vor fi puse la dispoziția organelor de control, ori de câte ori se solicită.

(3) După reluarea activității de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice în cadrul unităților de alimentație publică, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) și (2), operatorii economici trebuie să realizeze :

a) respectarea planurilor și procedurilor specifice și formularea unui plan intern de măsuri destinate prevenirii transmiterii virusului SARS-CoV-2, atât între lucrătorii unității, cât și în relația cu clienții;

b) creșterea frecvenței operațiunilor de curățenie și dezinfecție cu produse biocide avizate/ autorizate, pe bază de proceduri documentate, a tuturor spațiilor, facilităților, echipamentelor și ustensilelor utilizate pentru recepția, depozitarea, prepararea, gătirea și servirea alimentelor, a sălilor/zonelor unde sunt servite alimentele către consumatorul final, a grupurilor sanitare din cadrul unităților de alimentație publică utilizate de personalul lucrător și de către clienți;

c) monitorizarea permanentă a stării de sănătate a personalului lucrător și interzicerea accesului în unitatea de alimentație publică a persoanelor care prezintă simptome respiratorii specifice unor boli pulmonare sau semne specifice altor boli transmisibile;

d) instruirea și informarea personalului cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 și în special la necesitatea menținerii permanente a regulilor adecvate de igienă și de protecție sanitară, cum ar fi igiena mâinilor, distanțarea fizică, evitarea atingerii ochilor, nasului și a gurii, respectarea igienei respiratorii și respectarea recomandărilor de a rămâne acasă și de a solicita asistență medicală, dacă prezintă simptome respiratorii specifice bolii (tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală alterată);

e) limitarea numărului de persoane care lucrează pe circuitul funcțional de producție și servire;

f) informarea direcției de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București în cazul în care există suspiciuni sau cazuri confirmate de COVID-19 la personalul lucrător, situație în care se vor aplica măsuri de igienizare corespunzătoare în întreaga unitate;

g) în cazul în care din cadrul anchetelor epidemiologice efectuate de Direcția de sănătate publică județeană, respectiv a municipiului București rezultă că un client al unității de alimentație publică a fost depistat pozitiv la COVID-19, se va aplica măsura igienizării corespunzătoare a întregii unități de alimentație publică;

h) aplicarea măsurilor de igienizare corespunzătoare a spațiului de lucru, în cazul în care un angajat a fost depistat pozitiv la COVID-19, conform normelor în vigoare.

Secţiunea a 2-a Măsuri de protecție a clienților

Articolul 5

Operatorii economici din sectorul alimentației publice au următoarele obligații privind protecția clienților în spațiile în care aceștia au acces:

a) la intrarea în unitatea de alimentație publică se va face un triaj observațional al clienților, iar accesul clienților cu semne vizibile de infecție respiratorie va fi interzis, conform Ordinului ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă;

b) se vor asigura că la intrarea în unitatea de alimentație publică, pe mese și la grupurile sanitare există dispozitive cu produse biocide avizate/autorizate, necesare dezinfectării mâinilor clienților, precum și informarea acestora cu privire la modul de utilizare;

c) stabilesc circuite cu sens unic dacă este posibil, ce trebuie parcurse de clienți în unitățile de alimentație publică, astfel încât să se minimizeze contactele între clienți (exemplu: înspre și dinspre toaletă);

d) portul măștii de către clienți este obligatoriu în cazul deplasării în zonele comune ale unității de alimentație publică;

e) se interzice transferul meniurilor, solnițelor, olivierelor și al altor obiecte de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienților de la o masă și, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosință;

e) se interzice consumul de produse stând în picioare, pentru a minimiza circulația clienților în interiorul unității;

f) se interzice consumul de alimente/bauturi la scaunele situate la bar si se limitează interactiunea persoanelor stand in picioare

g) se interzic activitatile de divertisment (dans) în cadrul unității de alimentație publicăh) în unitățile cu plata la casa de marcat se vor instala panouri de protecție din plexiglas;

i) va fi încurajată plata cu cardul, fie la casă, fie către personalul de servire;

j) se asigură că normele de distanțare fizică sunt aplicate în mod eficace și că se evită pe cât posibil interacțiunea fizică cu și între clienți; se stabilește un număr de maximum 6 clienți care pot ocupa o masă, excepţie de la această regulă fac membrii de familie;

k) se asigură respectarea distanței între ocupanții meselor alăturate prin amplasarea meselor pe principiul “o masa ocupată, una liberă”;

l) în funcție de amplasarea meselor şi cu respectarea prevederilor prezentei norme, se va stabili numărul maxim de locuri care pot fi ocupate în cadrul unității de alimentație publică; acest număr va fi afișat într-un loc vizibil, la intrarea în unitatea de alimentație publică;

m) ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară sau cu înscriere în registru la sosire (colectare date de contact pentru minim o persoană pentru fiecare masă), astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate și să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire între clienții localului; excepţie fac clienţii unităţilor de alimentaţie publică ce deservesc unităţi de cazare, unde rezervarea se poate face pe baza numărului camerei unde sunt cazaţi;

n) se asigură că la servirea mesei personalul va purta mască și îşi va dezinfecta mâinile înainte de fiecare servire;

o) informează clienții asupra regulilor de igienă, dezinfectare și distanțare fizică, precum și a necesității limitării timpului de servire a mesei, acolo unde este cazul;

p) asigură curățarea și dezinfecția cu produse biocide avizate/autorizate, a tuturor spațiilor/suprafețelor unde au acces clienții, precum și a ustensilelor utilizate în timpul servirii mesei;

q) se asigură o protecție suplimentară a produselor alimentare din vitrinele deschise sau bufete situate în spațiile de servire și consum, limitând accesul clienților la produse și preparate acestea fiind servite de personal care asistă servirea produselor din vitrine sau bufete;

r) utilizarea de semnalizări pentru a direcționa clienții pe benzi, dacă este posibil, pentru a facilita circulația, menținând în același timp distanța fizică între clienți de 1,5 m.

s) se asigură că se efectuează dezinfecția meselor, după fiecare client/grup, cu produse biocide avizate/autorizate, care necesită un timp minim de contact;

t) se recomanda aerisirea cat mai frecventa a incintelor, prin deschiderea ferestrelor si/sau usilor, cu folosirea sistemelor de aer conditionat in caz de canicula. Se asigură un program de intretinere a echipamentelor de climatizare in concordanta cu recomandarile producatorului. Se asigură curatarea si schimbarea filtrelor pentru sistemele centralizate de aer conditionat precum si curatarea frecventa a filtrelor de la sistemele de ventilatie din lifturi, în locatiile unde accesul catre unitatea de alimentație publică presupune folosirea acestuia

Secţiunea a 3-a Controale oficiale privind respectarea măsurilor applicate

Articolul 6

(1) Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Ministerul Sănătății si Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri vor adopta planuri de verificare a modului în care sunt respectate și aplicate măsurile prevăzute în prezenta normă, în conformitate cu domeniul de competență al fiecărei părți, stabilit prin legislație specifică în vigoare.

(2) Nerespectarea obligațiilor prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a), b), d) și e) se sancționează în conformitate cu prevederile art. 4 lit. a) pct. 5, 8, 9,10, lit. b) pct. 4, 5, 6, 10, 11, art. 4 lit. c) pct. 1 și 2, art. 4 lit. d) și art 7 lit. a) pct. 3, din Hotărârea Guvernului nr. 984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (1) lit. c), h) și n) constituie contravenție, se constată de către personalul împuternicit de Ministerul Sănătății și se sancționează conform prevederilor art. 16, lit. h), ale art. 5 și ale art. 52, lit. a) din Hotărârea Guvernului nr. 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice, cu modificările și completările ulterioare”, iar nerespectarea prevederilor art. 5 lit. h) și lit. i) se sanctionează, conform prevederilor art. 67, alin. (2), lit. d) din Legea nr. 55 /2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

(4) Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Ministerul Sănătății se informează reciproc cu privire la orice informație deținută ca urmare a controalelor oficiale, legată de existența unei neconformități față de prevederile prezentei norme care nu intră în domeniul propriu de competență.

Capitolul III Dispoziții finale

Articolul 7

(1) Operatorii economici trebuie să urmărească și să aplice în funcție de specificul unității aflate sub control, ghidurile și recomandările Institutului Național de Sănătate Publică și ale Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor în legătură cu prevenirea și combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

(2) În situația în care într-o localitate evoluează focare extinse cu virusul SARS-CoV-2 și rata incidentei cumulate pentru o perioadă de 14 zile anterioare este peste………, se suspendă activitățile de consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice în unităţile de alimentaţie publică în conformitate cu decizia Centrului de coordonare și conducere a intervenției județean/al municipiului București. Se exceptează servirea produselor alimentare doar in regim livrare la domiciliu sau take away și a clienților cazați în unitățile hoteliere.

(3) Măsurile aplicate în conformitate cu prezenta normă nu exonerează operatorii economici de la respectarea celorlalte cerințe privind siguranța alimentelor sau de protecție a sănătății publice prevăzute de legislația în vigoare, precum și a normelor generale în vigoare privind măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Norul de gaze generate de erupția vulcanului La Palma atinge luni intensitatea MAXIMĂ deasupra României. Zonele afectate

Publicat

Norul cu resturi aruncate în aer de erupția vulcanului din La Palma atinge luni intensitatea maximă în România.

Imagini live cu deplasarea norului pe deasupra României, pot fi accesate AICI

Norul a intrat în țară prin zona de vest, a acoperit Banatul și Transilvania și partea de sud a țării. Cea mai ferită este zona Moldovei, datorită lanțului carpatic.

Norul de cenușă de origine vulcanică reprezintă un amestec de vapori de apă, gaze vulcanice și particule fine și solide de magmă pulverizată, solidificată și răcită.

”Din informațiile primite de Administrația Națională de Meteorologie a RA, transmise de către Serviciul Copernicus EU de Monitorizare a Atmosferei, se constată că, în ultimele zile, în sudul și vestul Europei, valorile concentrațiilor de dioxid de sulf pe întreaga coloană de aer (între sol și altitudinea de 10.000 de metri) se mențin în continuare la niveluri înalte” au scris pe Facebook, reprezentanții Ministerului Mediului.

Intensitate maximă deasupra județelor Bihor, Cluj și Alba

Intensitatea maximă este luni dimineață deasupra județelor din Transilvania, pe culoarul dintre Bihor și Alba, spre Vâlcea.

”O cantitate mare de SO2 este injectată spre Europa. De luni intră și în România, în zona de vest (vor fi- n.red.) concentrațiile cele mai mari. SO2 aduce poluare suplimentară, o potențială răcire a solului și compuși chimici secundari (acizi, sulfați, etc) care sunt aduși la sol prin precipitare, precipitații, influențează concentrația ozonului, etc” a scris pe contul său de Facebook Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Norul a avansat însă mai rapid, atingând vestul țării duminică după-amiază, iar luni a atins intensitatea maximă.

Specialiștii spun că cel mai probabil norul va trece peste spațiul țării timp de două zile.

Vulcanul din La Palma a emis între 6.000 și 9.000 de tone de dioxid de sulf (SO₂) pe zi, conform calculelor preliminare ale Institutului de Vulcanologie din Canare (Involcan).

Gazele pot genera ploi acide

Gazele evacuate în atmosferă pot fi periculoase în combinație cu umiditatea din atmosferă, pentru că se pot transforma în ploi acide, potrivit ziarului El Pais, care a discutat cu mai mulți specialiști de la National Geographic Institute.

”Gazele pot declanșa dureri de cap, vărsături, sufocări și iritarea pielii și a ochilor, precum și deteriorarea culturilor și a structurilor metalice.

Aceste emisii, care pot ajunge la sute de kilometri, pot provoca și poluarea aerului și a apei” scriu jurnaliștii publicației.

Totuși, pentru zonele îndepărtate, impactul prognozat ”nu corespunde unei situații critice”, consideră specialiștii.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Restricții de circulație pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, la intrarea în tunelul Săcel, până la mijlocul lunii noiembrie

Publicat

Continuă restricțiile de circulație pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, la intrarea în tunelul Săcel. Lucrările de reparații se vor desfășura până la mijlocul lunii noiembrie, potrivit IGPR.

Circulația rutieră este restricționată pe Autostrada A1 Sibiu – Deva pe tronsonul kilometric 262+600 m – 265+600 m, la intrarea în tunelul Săcel, pe sensul de mers Sibiu – Orăștie, pe fondul lucrărilor de remediere necesare infrastructurii rutiere existente, traficul fiind deviat de pe calea 2 pe calea 1 în zona lucrărilor, până la jumătatea lunii noiembrie, anunță Poliția Română.

sursă: politiaromana.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Angajări la STAT: POSTURI disponibile la instituții publice din județul Alba. LISTA, condiții și calendarul concursurilor

Publicat

Mai multe posturi sunt vacante în această perioadă în instituții publice din județul Alba.

Candidații interesați de ocuparea acestora trebuie să îndeplinească unele condiții, privind studiile, vechimea de muncă și alte cerințe.

Pentru a ocupa un post contractual vacant sau temporar vacant, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții generale, conform art. 3 al Regulamentului-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 286 din 23 martie 2011, cu modificările și completările ulterioare:

a) are cetățenia română, cetățenie a altor state membre ale Uniunii Europene sau a statelor aparținând Spațiului Economic European și domiciliul în România;

b) cunoaște limba română, scris și vorbit;

c) are vârsta minimă reglementată de prevederile legale;

d) are capacitate deplină de exercițiu;

e) are o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe baza adeverinței medicale eliberate de medicul de familie sau de unitățile sanitare abilitate;

f) îndeplinește condițiile de studii și, după caz, de vechime sau alte condiții specifice potrivit cerințelor postului scos la concurs;

g) nu a fost condamnată definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, contra statului ori contra autorității, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiției, de fals ori a unor fapte de corupție sau a unei infracțiuni săvârșite cu intenție, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcției, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea.

POSTURI VACANTE:

ALBA IULIA

Primăria Municipiului Alba Iulia

– muncitor necalificat (2 posturi) – Serviciul public administrarea patrimoniului local, Serviciul administrare piețe, târguri și gestionarea câinilor fără stăpân

Condiții: studii generale

Termenul limită de depunere a dosarelor: 28 septembrie 2021, ora 15.00

Concurs: 7 octombrie 2021, ora 11.00 – proba practică; data și ora interviului se vor comunica ulterior.

Relaţii suplimentare, la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia din Calea Moţilor nr. 5A, et. 2, județul Alba, telefon 0258/819.462

AIUD

Centrul Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud

director adjunct, grad II

Condiții: studii superioare de lungă durată sau studii în regim Bologna ciclul 1 și 2, cu specializările filologie/filologie- etnologie, studii culturale/istorie/istoria artei/arhitectură/ sociologie/antropologie/geografie; vechime în muncă de minimum 5 ani.

Termenul limită pentru depunerea dosarelor: 4 octombrie 2021, ora 16.00

Concurs: 12 octombrie 2021, ora 11.00 – proba scrisă; data și ora interviului vor fi comunicate ulterior

– șef serviciu, grad II

Condiții: studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licență; vechime de minimum 10 ani în domeniul cultural.

Termenul limită pentru depunerea dosarelor: 1 octombrie 2021, ora 16.00

Concurs: 11 octombrie 2021, ora 11.00 – proba scrisă; data și ora interviului vor fi comunicate ulterior.

Relații suplimentare, la sediul Centrului Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud, Direcția municipală de cultură, loc. Ciumbrud, str. Vasile Lucaciu nr. 1, telefon 0258/861.703 sau e-mail: cultura@aiud-art. ro.

Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud

– referent de specialitate gradul II, în cadrul Compartimentului Achiziții Publice, Contractare (perioadă determinată – 10 luni, pe perioada suspendării contractului individual de muncă al titularului de post)

Condiții: absolvenți de învățământ universitar de lungă durată, cu diplomă de licență sau echivalentă în profil economic; condiții de vechime – minimum 3 ani și 6 luni vechime în specialitate; perfecționări (specializări) – în domeniul achizițiilor; certificat absolvire curs achiziții publice sau adeverință înscriere curs achiziții publice.

Data limită pentru depunerea dosarelor: 29 septembrie 2021, ora 15.00

Concurs: 7 octombrie 2021, ora 10.00 – proba scrisă; data și ora interviului vor fi comunicate ulterior.

Relații suplimentare, la sediul Spitalului de Pneumoftiziologie din Aiud, str. Ecaterina Varga nr. 6, Judeţul Alba, telefon 0258/861.302, interior 120.

CÂMPENI

Liceul Tehnologic Silvic Câmpeni

– îngrijitor, 0,5 normă

Condiții: studii medii sau studii generale

Perioada pentru depunerea dosarelor: 27 septembrie – 1 octombrie 2021, ora 14.00

Concurs: 7 octombrie 2021, ora 10.00 – proba scrisă; 8 octombrie 2021, ora 10.00 – proba practică

Relaţii suplimentare, la secretariatul Liceului Tehnologic Silvic Câmpeni, str. Izvoarelor, nr. 2, judeţul Alba, telefon: 0258/771.544, e-mail lts.cimpeni@isjalba.ro.

Serviciul de Salubrizare și Administrare a Domeniului Public și Privat Câmpeni

– referent, grad I, în cadrul Compartimentul administrativ

Condiții: studii liceale, absolvite cu diplomă de bacalaureat; certificat absolvire curs A.R.R. coordonator transport; vechime în muncă: 3 ani.

– muncitor calificat, grad I – conducător auto – Compartimentul de salubrizare și administrare a domeniului public și privat

Condiții: studii generale; permis conducere categoriile B, C, CE; vechime în meserie – 3 ani.

Termenul limită de depunere a dosarelor: 4 octombrie 2021, ora 16:00

Concurs: 12 octombrie 2021, ora 10.00 – proba scrisă; 14 octombrie 2021, ora 10.00 – proba interviu.

Relații suplimentare, la Serviciul de Salubrizare și Administrare a Domeniului Public și Privat Câmpeni, str. Avram Iancu nr. 5, județul Alba, telefon 0745.354.544.

CUGIR

Primăria Orașului Cugir

Serviciul Public de Asistență Socială Cugir – Compartimentul Centrul Comunitar Integrat .Michelangelo” (funcții temporar vacante)

– inspector de specialitate, grad I – Biroul managementul proiectelor cu finanţare internaţională

Condiții: studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul ştiinţe inginereşti: inginerie civilă, ingineria instalaţiilor, arhitectură şi urbanism; vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării postului: minimum 1 an vechime.

Termenul limită de depunere a dosarelor: 1 octombrie 2021, ora 13.30

Conncurs: 12 octombrie 2021 – ora 11.00: proba scrisă – data și ora interviului vor fi comunicate ulterior.

Relaţii suplimentare, la sediul Primăriei Orașului Cugir, str. I.L. Caragiale nr. 1, camera 15, Județul Alba, telefon 0258/751.001, interior 115.

SEBEȘ

Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleşeriu” Sebeş

– spălătoreasă/lenjereasă (perioadă determinată)

Condiții: studii liceale dovedite cu diplomă de bacalaureat; vechime: nu este cazul.

Concurs: 7 octombrie 2021, ora 09.00 – proba scrisă; 12 octombrie 2021, ora 9.00 – proba interviu.

Relaţii suplimentare, la Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu”, cu sediul în Sebeș, str. Lucian Blaga nr. 76, județul Alba, tel. 0258.731.220

Alte localități

Primăria Comunei Daia Română

-muncitor calificat treaptă profesională III

Condiții: absolvent școală generală/ școală profesională (cu diplomă de absolvire); permis de conducere categoria B; vechime în muncă de minimum 3 ani; cunoștințe minime de mecanică întreținere utilaje; diplomă/certificat de calificare – construcții, instalații (electrice, sanitare, mecanice), tâmplărie, fochist.

Concurs: 6 octombrie 2021, ora 10.00 – proba scrisă; 11 octombrie 2021, ora 10.00 – proba practică; 13 octombrie 2021, ora 10:00 – proba interviu.

Relaţii suplimentare, la Consiliul Local Daia Română, cu sediul în comuna Daia Română, Strada Principala nr. 326, judeţul Alba, telefon 0258/763.101.

Școala Gimnazială Daia Română

– muncitor de întreținere

Condiții: studii 8 clase/10 clase/curs calificare profesională/școală profesională; vechime în muncă – minimum 5 (cinci) ani; cel puțin una din calificările: lăcătuș, mecanic, tâmplar, zugrav-vopsitor, electrician; cunoștințe de legislație specifice locului de muncă.

Termenul limită de depunere a dosarelor: 28 septembrie 2021

Concurs: 11 octombrie 2021, ora 9.00 – proba scrisă; 11 octombrie 2021, ora 11.00 – proba practică.

Relaţii suplimentare, la sediul Şcolii Gimnaziale Daia Română, Strada Școlii nr. 649 A, județul Alba, telefon 0258/763.183, 0783/285.148.

Şcoala Gimnazială Gârbova

– șofer (0,5 normă)

Condiții: studii medii; deținere permis de conducere categoria D; atestat transport persoane sau dovadă că este înscris pentru obținerea atestatului; vechime: nu necesită.

Concurs: 8 octombrie 2021, ora 9.00 – proba scrisă; 8 octombrie 2021 (ora interviului va fi comunicată după proba scrisă) – proba interviu.

Relaţii suplimentare, la sediul Şcolii Gimnaziale Gârbova, str. Şcolii nr. 79, telefon 0258/748.114

Şcoala Gimnazială „Simion Pantea”  Sălciua

– șofer 0,5 normă

Condiții: studii medii/12 clase; vechime – minimum 3 ani ca șofer; permis auto categoriile B, C, D.

Concurs: 11 octombrie 2021, ora 9.00 – proba scrisă; data și ora interviului vor fi comunicate ulterior.

Relaţii suplimentare, la sediul Şcolii Gimnaziale „Simion Pantea” din Sălciua, localitatea Sălciua de Sus, Str. Principală nr. 352, judeţul Alba, telefon: 0757/718.154, e-mail: sc.salciua@yahoo.com.

Şcoala Gimnazială Săsciori

– pedagog școlar (0,50 normă) – perioadă determinată

supraveghetor noapte (0,50 normă) – perioadă determinată

Condiții: localnic; studii medii; vechime în muncă – 1 an.

Data limită pentru depunerea dosarelor: 28 septembrie 2021

Concurs: 13 octombrie 2021, ora 9.00 – proba scrisă; 13 octombrie 2021, ora 11.00 – proba interviu.

muncitor întreținere

Condiții: localnic; studii medii; vechime în muncă – 1 an.

Data limită pentru depunerea dosarelor: 5 octombrie 2021

Concurs: 13 octombrie 2021, ora 09.00: proba scrisă; 13 octombrie 2021, ora 11.00: proba practică.

Relații suplimentare, la sediul Şcolii Gimnaziale Săsciori, din localitatea Săsciori, Strada Principală numărul 380, judeţul Alba, telefon/fax 0258/741.213.

Primăria Comunei Cut

– asistent medical principal (0,5 normă, perioadă determinată) – Compartimentul asistență medicală comunitară

Condiții: studii sanitare PL; membru în Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România; vechime în muncă în specialitatea studiilor necesară exercitării funcției contractuale: 5 ani.

Concurs: 13 octombrie 2021, ora 10.00 – proba scrisă; 14 octombrie 2021, ora 10.00 – proba practică; data și ora interviului vor fi comunicate ulterior.

Relaţii suplimentare, la sediul Primăriei Comunei Cut, situat în comuna Cut, Str. Principală nr. 29, județul Alba, telefon/fax: 0258/745.113, e-mail cut@ab.e-adm.ro.

Școala Gimnazială „Ion Breazu” Mihalț

– spălătoreasă lenjerie – 1/2 normă

Condiții: studii liceale; vechime în muncă – 5 ani; certificat de absolvire a cursurilor de igienă/adeverință; disponibilitate pentru program flexibil; disponibilitate pentru munca în două schimburi

îngrijitor – 1/2 normă

Condiții: studii liceale; vechime – 1 an; certificat de absolvire a cursurilor de igienă/adeverință; disponibilitate pentru program flexibil; disponibilitate pentru munca în două schimburi.

Concurs: 14 octombrie 2021, ora 10.00 – proba scrisă; 15 octombrie 2021 – proba practică; 15 octombrie 2021 – proba interviu.

Relaţii suplimentare, la Școala Gimnazială „Ion Breazu”, cu sediul în comuna/satul Mihalț, Str. Principală nr. 341, județul Alba, telefon 0733.842.723.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA până în 27 octombrie: Perioadele cu ploi și temperaturile maxime. Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a prezentat prognoza pentru următoarele 4 săptămâni, în țară, până în 25 octombrie.

Va fi mai cald în 27 septembrie, apoi vremea se răcește. În octombrie, vor fi perioade cu temperaturi peste 20 de grade Celsius, dar și zile mai răcoroase, cu ploi.

Prognoza meteo: 27 septembrie – 4 octombrie

Valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval, în regiunile estice, dar și ușor mai ridicate în cele vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice, dar și deficitare în jumătatea estică a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Temperaturi maxime: 27 septembrie, mai cald – între 23 și 26 de grade; mai frig în est; apoi se răcește în toată țara – maxime 16-19 grade Celsius, mai cald în vest

Precipitații: ploi și furtuni în intervalul 27-29 septembrie

Prognoza meteo: 4 – 11 octombrie

Temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în regiunile vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Temperaturi maxime: între 16 și 22 de grade; mai cald în vest (24 de grade)

Precipitații: ploi în intervalul 8-9 octombrie, posibil și în 5 octombrie, în nord

Prognoza meteo: 11 – 18 octombrie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, dar cu o tendință ușor deficitară, local.

Temperaturi maxime: între 18 și 22 de grade; mai cald în vest (23 de grade)

Precipitații: deocamdată, nu au fost prognozate ploi

Prognoza meteo: 18 – 25 octombrie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.

Temperaturi maxime: maxime între 10 și 20 de grade; mai frig în nord și în 24 octombrie

Precipitații: ploi în jurul datelor de 18 și 25 octombrie, în centru și nord.

surse: meteoromania.ro, accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate