Actualitate
Noua Casa: Câte credite s-au dat de la lansarea programului. Condițiile de înscriere și alte informații utile
Chiar dacă unele bănci au anunțat deja că programul de creditare va scădea anul acesta din cauza războiului Rusia – Ucraina, Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) anunță că a acordat deja 900 de garanții din data de 4 martie până pe 25 martie 2022.
Valoarea garanțiilor este de 121 milioane de lei, ce au susținut credite de aproximativ 231 milioane lei. Chiar dacă s-au cumpărat multe locuințe noi în această perioadă, valoarea medie a unui credit noua casă este de 56.000 de euro.
Din plafonul de 1,5 miliarde de lei acordat de Ministerul Finanțelor, în acest moment, plafonul rămas disponibil pe Noua Casă este de aproximativ 92%.
„Valoarea medie a unui credit Noua Casa este în prezent de aproximativ 56.000 euro. Facem precizarea că, de la implementarea în cursul anului 2020 a noilor parametrii de finanțare-garantare în cadrul Programului Noua Casă, a crescut semnificativ ponderea locuințelor noi achiziționate în cadrul programului”, arată reprezentanții FNGCIMM.
Programul Noua Casă, care oferă românilor acces la locuințe şi stimulează în același timp si sectorul construcțiilor, a devenit operațional în data de 4 martie 2022, cu un plafon de garantare de 1,5 miliarde de lei aprobat de stat pentru anul în curs.
Fondul a alocat deja plafoanele anuale ale garanțiilor celor 14 bănci participante în program BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, UniCredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Alpha Bank.
Plafoanele au fost alocate în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de către fiecare finanțator în anul precedent.
Condiții de acordare ”Noua casă”
Programul rămâne cel mai avantajos produs de creditare ipotecară disponibil pe piața românească.
Prin avansul minim solicitat, dobânda redusă- IRCC plus maxim 2% şi acordarea garanției în nume şi cont stat în procent de până la 60% din valoarea imobilului, 3 din 4 credite ipotecare din totalul creditelor acordate de către sistemul bancar au fost aprobate prin acest program, spun reprezentanții FNGCIMM, potrivit economica.net.
FNGCIMM monitorizează în mod regulat modul de utilizare a plafoanelor alocate fiecărui finanțator şi în funcție de gradul de consum pe fiecare bancă, este autorizat de către Ministerul Finanțelor să efectueze propuneri de realocare, care sunt supuse aprobării MF.
În acest moment, toate băncile participante dispun de plafon suficient pentru acordarea de credite Noua Casă.
De la lansarea Programului, în anul 2009, până la finalul lunii decembrie 2021, au fost acordate 321.073 garanții şi promisiuni de garantare în valoare totală de 29,90 miliarde lei, ce au susținut credite în valoare de 50 miliarde de lei.
Anul trecut, au fost acordate în total 11.858 garanții în valoare totală de 1,52 miliarde lei, cu o valoare a creditelor de circa 2,9 mld. lei şi 3.779 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,55 miliarde lei.
Cât costă un credit Noua Casă
Pentru a afla costurile exacte ale unui credit Noua Casă este necesar să soliciți informații băncii, dar trebuie să fii pregătit financiar pentru a acoperi următoarele:
- Avansul minim obligatoriu– 5% dacă locuința nu depășește 70.000 Euro sau 15% dacă are un preț cuprins între 70.001-140.000 Euro, calculat în lei la cursul valutar din ziua analizei.
- Depozitul colateral– reprezentând contravaloarea a 3 rate de dobândă, constituit pentru garantarea dobânzii.
- Dobânda – IRCC +max. 2% (IRCC=Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor).
Programul permite şi achiziționarea unor proprietăți cu valori ce depăşesc 70.000 /
140.000 euro cu condiția achitării diferenței din surse proprii.
Vezi și Documentele necesare, precum și alte detalii importante privind normele de acordare NOUA CASA 2022
Cine poate aplica
Programul nu are limită de vârstă şi poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă îndepliniți amândoi criteriile de eligibilitate ale Programului.
Dacă unul dintre soți este sau a fost beneficiar al Programului, cu consultanță din partea băncii, există posibilitatea de a accesa creditul Noua Casă doar soțul care îndeplineşte condiția legată de accesarea unei singure locuințe în cadrul Programului şi care va avea calitatea de împrumutat, celălalt având doar calitatea de garant/ coplătitor.
Garantul, persoana fizică, soț/soție al/a beneficiarului, este parte semnatară a contractului de garantare, are calitatea de co/proprietar al locuinței achiziționate în cadrul Programului, își asumă toate obligațiile şi beneficiază de aceleași drepturi ca şi beneficiarul.
Beneficiarii Programului vor trebui să îndeplinească în plus şi condițiile de
eligibilitate cerute de banca cu care au decis să lucreze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News