Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noul COD FISCAL: Persoanele fără venituri vor trebui să plătească 5,5% contribuţie la sănătate. Cine este scutit de această obligaţie

Publicat

oameniPotrivit legii noului Cod Fiscal, promulgate de preşedintele Klaus Iohannis, persoanele care nu obţin venituri vor fi obligate să plătească 5,5% din salariul minim brut pe ţară, contribuţie la asigurările sociale de sănătate (CASS). De anul viitor, aceste persoane vor trebui să depună declaraţie la ANAF prin care Fiscul va stabili ce sumă o au de plătit.

Până acum, această obligaţie nu era specificată, iar cei care nu aveau venituri şi doreau să beneficieze de servicii medicale în sistemul sanitar de stat plăteau CASS cu şase luni în urmă.

În prezent, în cazul în care o persoană nu s-a asigurat deşi avea această obligaţie, va trebui să achite contribuţia legală lunară pe ultimele 6 luni calculată la salariul minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, pentru aceasta datorandu-se şi majorări de întârziere dacă persoana nu a realizat alte venituri împozabile în ultimii 5 ani ori, in cazul în care în termenul de prescripţie de 5 ani persoana a realizat şi venituri impozabile şi a avut şi perioade fără venituri, persoana trebuie să achite contribuţia la sănătate retroactiv pentru toată perioada în care nu a realizat venituri în ultimii 5 ani precum şi penalităţi de intârziere aferente.

Citeşte şi Noul COD FISCAL a fost promulgat. Care sunt cele mai importante modificări şi categoriile de contribuabili vizaţi

Noutatea din Codul Fiscal ce se aplică de anul viitor arată că persoanele fără venituri vor trebui să plătească această contribuţie CASS, lunar.

Calculată în funcţie de salariul minim brut de 1.200 de lei, anunţat de autorităţi pentru 2016, este de 66 de lei pe lună, respectiv 792 de lei pe an, în condiţiile în care persoana căreia îi revine această obligaţie nu încasează niciun ban.

Declaraţia la Fisc se depune în termen de 15 zile de la intrarea persoanei în categoria celor fără venituri şi obligate să se asigure.

” (1) Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse, datorează, lunar, contribuţie de asigurări sociale de sănătate şi au obligaţia să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie. (2) Contribuţia prevăzută la alin. (1) se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului minim brut pe ţară şi se datorează pe toată perioada în care sunt încadrate în această categorie”, se arată în Codul Fiscal ce va intra în vigoare din 2016.

Totuşi, în cazul în care persoana nu depune această declaraţie în termenul prevăzut de lege şi nici nu efectuează plata, dacă aceasta are nevoie de servicii medicale, are posibilitatea depunerii declaraţiei de înregistrare la data solicitării înregistrării în categoria asiguraţilor. În acest caz, contribuţia datorată pentru luna în care solicită înregistrarea, se calculează prin aplicarea cotei de 5,5% asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe ţară.

Se achită contribuţia pentru luna în care se solicită înregistrarea şi pentru 6 luni anterioare, fiind eliminate totodată penalităţile de întârziere şi dobânzile ce ar fi fost datorate pentru plata cu întârziere a contribuţiei pe ultimele 6 luni, aşa cum este în prezent. În acest caz, plata contribuţiei trebuie realizată în 30 de zile de la data primirii deciziei de impunere. Dacă perioada în care nu s-au realizat venituri este mai mică de 6 luni şi nu s-a efectuat plata contribuţiei lunare pentru aceasta perioadă, contribuţia datorată pentru luna în care solicită înregistrarea se stabileşte proporţional cu perioada respectivă.

Sunt exceptaţi de la această obligaţie însă elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele cu handicap.

Citeşte şi Contribuția CASS, pe ultimii trei ani, anulată pentru șapte categorii de contribuabili. Cum se pot recupera banii

Cine plăteşte CASS din 2016

Potrivit noului Cod Fiscal, persoanele fizice pot fi incluse în trei categorii, din punct de vedere al contribuţiei la sistemul de asigurări sociale de sănătate de stat:

persoane fizice ce realizează venituri: salariaţii, cei cu activităţi independente sau care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor ori din drepturi de proprietate intelectuală; contribuţia individuală la sănătate obligatorie este de 5,5%, aplicată diferit, în funcţie de tipul de venit realizat, însă plătită pentru fiecare dintre aceste tipuri de venituri

persoane fizice ce beneficiază de asigurările sociale de sănătate în mod gratuit, fără plata contribuţiei: copiii şi tinerii până la 18 ani, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, femeile însărcinate şi lăuzele, persoanele cu handicap, dacă un realizează venituri

persoane fizice ce nu realizează venituri şi nici nu se încadrează în categoria persoanelor scutite la plata contribuţiei; potrivil art. 180 din noul Cod fiscal, trebuie să plătească CASS; baza de calcul a contribuţiei la sănătate este salariul minim brut pe ţară; dacă acesta creşte din 2016 de la 1050 lei la 1200 lei, contribuţia lunară la sănătate este de 66 lei/lună sau 792 lei pe an

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax