Connect with us
Advertisement

Administrație

Construcția noului MALL din Alba Iulia blocată de relocarea liniilor electrice de înaltă tensiune. Proiectul, în Consiliul Local

Publicat

Relocarea liniilor electrice de înaltă tensiune care trec peste terenul pe care se construiește noul mall din Alba Iulia și principala cauză de întârziere a lucrărilor intră la aprobare în ședința Consiliului Local.

Inițial Alba Iulia Mall trebuia să fie deschis în decembrie 2022, dar noul termen este septembrie 2023.

Vezi Deschiderea noului mall din Alba Iulia, AMÂNATĂ. Cel mai mare centru comercial din județ urma să fie finalizat până în decembrie

La începutul lunii septembrie, lucrările pe șantierul aflat pe malul râului Ampoi au avansat pe latura nord-estică a centrului comercial. În zona respectivă urmează să fie deschis un hipermarket, dar și magazine de electronice/electrocasnice și fashion.

Prin proiectul prezentat consilierilor locali se ”înaintează către Guvernul României Nota privind aprobarea transmiterii de către Guvern, prin Secretariatul General al Guvernului, a unei cereri către Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea imobilelor înscrise în Cărțile funciare nr. 115947, nr. 116084 și nr. 116345 Alba Iulia din domeniul public al Municipiului Alba Iulia în domeniul public al Statului și darea în administrarea Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” S.A.”. Măsura este necesară pentru devierea liniei aeriene de energie electrică LEA 220kV d.c. Mintia – Alba Iulia / Alba Iulia – Șugag, LEA 220kV d.c. Cluj Florești – Alba Iulia / Alba Iulia – Gâlceag.

Devierea liniei electrice a fost cerută pentru construirea noului centru comercial. Vor fi demolați și stâlpi de energie electrică existenți.

”Dezvoltarea centrului comercial și devierea liniilor electrice este oportună având în vedere faptul că va duce la implementarea unui traseu al liniilor electrice mai apropiat de râul Ampoi, restrângând culoarul de protecție în raport cu proprietățile private aflate în zona centrului comercial, ceea ce va permite folosirea fără restricții a unor suprafețe care în prezent nu pot fi folosite sau au întrebuințări limitate”, se mai arată în proiect.

De asemenea, se vor desființa amenajările din cadrul Bazei Sportive Ampoi 2 care sunt amplasate în culoarul de protecție al LEA 220kV, ceea ce va duce la îmbunătățirea gradului de siguranță a rețelei de transport.

Se va amenaja spațiu verde de aproape 12.000 mp, ce va fi deschis accesului public

Potrivit documentației, investiția va impulsiona dezvoltarea economică a zonei Ampoi, o zonă puțin dezvoltată a Municipiului Alba Iulia și va duce la amenajarea unei zone de spațiu verde de aproximativ 11.792 mp, care va fi deschisă accesului public.

Lucrările de deviere implică mutarea unor stâlpi aparținând rețelei electrice de transport național, parte dintre aceștia urmând a fi relocați pe cele două terenuri aflate în domeniul public al Municipiului Alba Iulia.

Soluția tehnică de relocare a LEA 220kV ce implică amplasarea stâlpilor pe cele trei terenuri a fost aleasă de către CNTEE Transelectrica S.A. prin avizul CTA nr. 60/10.11.2021 emis de UTT Sibiu, fiind cea mai oportună dintre mai multe variante de relocare care au fost analizate, se arată în proiect.

Prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia nr. 415/2022 s-a aprobat înscrierea dreptului de proprietate a municipiului Alba Iulia – domeniul privat, asupra unor imobile situate în Alba Iulia, zona Ampoi I, iar prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia nr. 416/2022 s-a aprobat trecerea din domeniul privat al municipiului Alba Iulia în domeniul public al municipiului Alba Iulia asupra acestora, în vederea preluării de către Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” S.A. pentru realizarea lucrării de deviere LEA 220 kV în temeiul autorizației de construire nr. 843/20.12.2021 și, ulterior, trecerii acestora în proprietatea publică a Statului Român.

La finalizarea și recepționarea lucrărilor aferente acestui obiectiv, conform autorizației de construire nr. 843/20.12.2021 emisă de Primăria municipiului Alba Iulia, stâlpii vor aparține rețelei electrice de transport a energiei electrice. Astfel, se impune trecerea în proprietatea publică a Statului a terenurilor pe care se vor situa aceștia.

Alba Iulia MALL

Noul centru comercial, amenajat pe o suprafață de 29.000 mp, va avea la parter un hipermarket, magazine de modă, haine, încălțăminte, jucării, mobilă, electronice și electrocasnice.

La etaj vor fi amenajate restaurante și fast-food-uri, dar și o sală de fitness și un cazino.

Locația va avea 1088 locuri de parcare.

Accesul pietonal în incintă se va face prin 4 puncte de acces:

  • 2 accesuri din strada Alexandru Ioan Cuza
  • 2 accesuri din strada Fabricii

Acesul carosabil se va face prin 3 puncte :

  • 1 acces din strada Alexandru Ioan Cuza
  • 2 accesuri din strada Fabricii, dintre care un acces se va utiliza pentru mărfuri.

Bugetul noului mall a crescut de la 44,8 milioane de euro la 47,2 milioane de euro, până la finalul lunii iunie 2022 fiind cheltuiți 17,6 milioane de euro.

Alba Iulia Mall va fi cel mai mare centru comercial din județul Alba.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. gelu stoian

    marți, 13.09.2022 at 11:14

    Asta ne mai LIPSEA noua : Alt moll, in cartierul Ampoi ! Mult mai aproape de mine este Piata din Cetate, iar Pentru electrocasnice, MAGAZINUL Altex din Cetate !!!!! Sper sa nu NE lasati ( din cauza Devierii linilor de Inalta Tensiune, IAR fara Curent Electric, vreo CATEVA Ore !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Ioana

    marți, 13.09.2022 at 11:51

    Carcotasilor !!! Da!!! Chiar ne lipsea un asemenea centru comercial! Asta in speranta ca nu va fi asemanator cu asa zisul mall din centru care este o rusine. Nu am bani de aruncat pe scumpeturi aduse din Dragonul Rosu, sau Andrada . Domnule Gelu..deschiderea centrului comercial nu va impiedica sa mergeti in piata din cetate nici in Altex.

  3. pilu

    marți, 13.09.2022 at 13:02

    Treabă românească. Ne trebuie aproape un an, să plimbăm nişte hârtii (apoi execuţia) iar ăia între timp îşi văd de treabă şi termină ce şi-au propus, dar handicapaţii nu ştiu ce au de făcut. De aici putem trage concluzia, că banii europeni nu-i putem folosi în totalitate, pentru că neaveniţii nu ştiu ce au de făcut.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement