Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Nu se vor mai rezerva locuri de veci în Cimitirul Municipal Alba Iulia. Tariful de întreținere va fi majorat. Proiect în CL

Publicat

Persoanele care vor dori să-și rezerve locuri de veci în Cimitirul Municipal Alba Iulia nu vor mai avea această posibilitate. Firma care administrează locația susține că nu mai este spațiu pentru această facilitate.

Iar tariful de întreținere al mormintelor se va majora cu 12%.

Propunerile intră la aprobare în ședința Consiliului Local Alba Iulia din 25 noiembrie.

Majorarea tarifului de întreținere (aprobat prin HCL 156/2011, modificat prin HCL 313/2017, HCL 33/2019, HCL 297/2019) este propusă să fie aplicată din 1 ianuarie 2022. Tariful va crește de la 48 lei/loc înhumare/an la 54 lei/loc înhumare/an, în contextul scumpirii energiei electrice și colectării deșeurilor.

Firma ce administrează cimitirul, Prometeu SRL, mai cere eliminarea posibilității atribuirii cu anticipație a locurilor de înhumare persoanelor cu vârsta peste 60 de ani. Societatea motivează că în cimitir au mai rămas puține locuri și dacă acestea se vor atribui anticipat, s-ar epuiza într-un interval de timp scurt și nu se vor mai putea înhuma persoanele decedate.

De asemenea, firma mai solicită înlocuirea procentului de 5%, redus de la 15% în acest an pentru lucrări efectuate de firme alese de beneficiari, în interiorul cimitirului, cu sume fixe pe tipuri de operațiuni. Motivează că au fost cazuri  în care unele firme au facturat valori foarte mici, sub prețul pieței, pentru minimalizarea procentului de 5%.

Explicațiile din documentația proiectului de CL: ”datorită problemelor întâmpinate în perioada care s-a scurs de când încasează comisionul de 5%, existând situații în care anumite persoane se prezentau la administrația cimitirului cu acte doveditoare care nu corespundeau cu realitatea, firmele specializate facturând valori foarte mici sau sub prețul pieței pentru lucrările funerare pe care le executau, în scopul minimalizării procentului de 5% din valoarea lucrărilor executate pe care trebuiau să-l achite către administrația cimitirului, producând astfel un prejudiciu atât administrației cimitirului, cât și bugetului local prin diminuarea sumelor care se cuveneau acetora și apărând fenomenul de concurență neloială față de administrația cimitirului și firmele care prevedeau în contractele încheiate prețuri la nivelul celor de pe piață”.

Prin urmare firma propune modificarea ”având în vedere faptul că aceleași comisioane și aceleași cuantumuri ale acestora se practică și de către parohiile ortodoxe Maieri I și Marieri II care administrează cimitirul parochial în imediata vecinătate a Cimitirului Municipal, iar prin alinierea la acestea s-ar rezolva problemele de mai sus și s-ar menține prețurile la un nivel considerat de petentă corect și echilibrat”.

Firma mai solicită eliminarea posibilității ca persoanele/firmele de construcții să aibă acces la sursele de apă, energie electric și să poată depozita material în spațiile special amenajate din cimitir”.

De asemenea, cere și reglementarea accesului în cimitir cu autovehicule.

Modificările propuse la Regulamentul de funcționare a Cimitirului Municipal Alba Iulia

Regulament în vigoare – aprobat prin HCL 156/2011 și modificat prin HCL 356/2020 și 76/2021

Art.7 (varianta în vigoare)

”Locurile de înhumare vor fi atribuite în folosinţă familiilor decedaţilor şi, anticipat, persoanelor care au peste 60 ani pe baza unei cereri aprobate de către Serviciul Administrarea Domeniului Public şi Privat, cu plata integrală a taxei de folosinţă a unui loc de înhumare stabilite prin Hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia, pe o durată de 25 ani, cu posibilitate de prelungire”.

Varianta propusă (modificare):

”Locurile de înhumare vor fi atribuite în folosinţă familiilor decedaţilor, pe baza unei cereri aprobate de catre Serviciul Administrarea Domeniului Public şi Privat, cu plata integrală a taxei de folosinţă a unui loc de înhumare stabilite prin Hotarâre a Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia, pe o durată de 25 ani, cu posibilitate de prelungire”.

Art.26 (în vigoare)

”Intrarea persoanelor în cimitir este permisă între orele 8-21 pe perioada mai-septembrie şi 8-18 pe perioada octombrie-aprilie.

De la această regulă fac excepţie persoanele care participă la privegherea decedaţilor depuşi la capelă, conform programului de funcţionare a capelei”.

Varianta propusă (modificare):

”Intrarea persoanelor în cimitir este permisă între orele 8-21 pe perioada mai-septembrie şi 8-18 pe perioada octombrie-aprilie.

Accesul cu autovehicule în incinta cimitirului se poate efectua de luni până vineri între orele 8.00-17.00 cu solicitare prealabilă adresată administrației cimitirului”.

Art. 33 (în vigoare)

”(1) Lucrările menționate la art.32 pot fi executate de aparținătorii persoanelor decedate sau de către beneficiarii unor locuri de înhumare acordate anticipat în temeiul art.7 din Regulament, prin intermediul unor persoane juridice sau persoane fizice autorizate, care au ca obiect de activitate realizarea de construcții, în următoarele condiții:

a) să prezinte Administrației Cimitirului Municipal contractul încheiat cu o persoană juridică sau cu o persoană fizică autorizată care au ca domeniu de activitate realizarea de construcții

b) să semneze un angajament prin care se obligă să nu deterioreze aleile cimitirului sau mormintele învecinate, în caz contrar obligându-se să remedieze stricăciunile produse pe cheltuiala sa

c) să achite către Administrația Cimitirului un comision pentru lucrările funerare executate, în cuantum de 5% din valoarea contractului menționat la lit ”a”.

(2) În schimbul acestui comision, persoanele prevăzute la alin. (1) vor beneficia de acces la sursa de apă, energie electrică și vor putea depozita materiale în spațiile special amenajate de administratorul cimitirului.

(3) În afara situațiilor prevăzute la alin.(1), lucrările funerare prevăzute la art.31 din Regulament vor fi executate, contra cost, la cererea titularilor dreptului de folosință asupra locurilor de înhumare sau a aparținătorilor persoanelor decedate, de către societatea care administrează cimitirul”.

Varianta propusă (modificare):

”(1) Lucrările menţionate la art.32 pot fi executate de aparținătorii persoanelor decedate, prin intermediul unor persoane juridice sau persoane fizice autorizate care au ca obiect de activitate realizarea de construcții, în următoarele condiții:

a) să prezinte Administrației Cimitirului Municipal contractul încheiat cu o persoană juridică sau cu o persoană fizică autorizată, care au ca obiect de activitate realizarea de construcții

b) să semneze un angajament prin care se obligă să nu deterioreze aleile cimitirului sau mormintele învecinate, în caz contrar obligându-se să remedieze stricăciunile produse pe cheltuiala sa

c) să achite către Administrația Cimitirului un comision fix pentru lucrările funerare executate, după cum urmează:

 • amenajare bordură simplă – 400 de lei
 • amenajare bordură dublă – 800 lei
 • amenajare cavou dublu – 1.500 lei
 • montat capac simplu – 250 lei
 • montat capac dublu – 500 lei
 • lucrări de reparație ce nu necesită manopere complexe – 500 lei

(3) În afara situațiilor prevăzute la alin. (1), lucrările funerare prevăzute la art.31 din Regulament vor fi executate, contra cost, la cererea titularilor dreptului de folosință asupra locurilor de înhumare sau a aparținătorilor persoanelor decedate, de către societatea care administrează cimitirul”.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. Nelu

  marți, 23.11.2021 at 22:54

  Toate bune si frumoase pana aici cu tot felul de propuneri din partea primariei si ai firmei Prometeu. Firma Prometeu este o firma ca si oricare alta, dar are si obligatia legala sa afiseze preturile la fiecare lucrare care se efectueaza în cazul unui loc de veci, la fel si Corona care se ocupa de inhumare, de toate serviciile care intervin, nimic de comentat in privinta organizarii, a calitatii serviilor, de nota 10. Dar fac ce fac, indiferent ca e o seara de priveghi, ca sunt 2 seri, din ajutorul de inormantare nu mai vezi sa-ti dea 1 leu inapoi, multi sunt nevoiti sa mai duca de acasa. Si in piata esti obligat sa afisezi pretul si la legatura de patrunjel, astia de la Cimitirul Municipal nu. Ce face primaria, institutiile care ar trebui sa se autosesize. Trebuie spus oamenilor ce intretine firma respectiva, ca nici coroanele nu le aduna de pe morminte, nu smulg o buruiana, nimic.
  Asa cum ati afisat c) să achite către Administrația Cimitirului un comision fix pentru lucrările funerare executate, după cum urmează:
  amenajare bordură simplă – 400 de lei
  amenajare bordură dublă – 800 lei
  amenajare cavou dublu – 1.500 lei
  montat capac simplu – 250 lei
  montat capac dublu – 500 lei
  lucrări de reparație ce nu necesită manopere complexe – 500 lei
  asa trebuie sa fie afisate preturile pentru asemenea lucrari facute de firma Prometeu, atat la sediu cat si pe site. Este un furt pe fata.

 2. Gilu

  miercuri, 24.11.2021 at 11:12

  Tariful va crește de la 48 lei/loc înhumare/an la 54 lei/loc înhumare/an, în contextul scumpirii energiei electrice și colectării deșeurilor.🤣🤣🤣.
  Bani, bani, bani. Buna afacere cimitirul ăsta!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

Mihnea Costachi, tânărul șahist de 22 de ani din Alba, ajuns Maestru Internațional. Ce recomandare are pentru părinți și copii

Publicat

Considerat unul dintre cei mai buni şahişti din România, Mihnea Costachi din Alba Iulia este, la doar 22 de ani, Maestru Internaţional, titlu obţinut încă din 2016, şi, din acest an, antrenor FIDE, având la activ multiple premii obţinute la cele mai importante campionate de şah clasic, şah rapid sau blitz şi, mai nou, la dezlegări de probleme.

Student în anul II la masterat la Academia de Studii Economice – Facultatea de Administrarea Afacerilor, cu limba de predare în engleză, Mihnea Costachi reuşeşte cu succes, în pofida programului încărcat, să îmbine activitatea didactică cu pasiunea sa de-o viaţă, şahul, şi ia în calcul ca, poate, la un moment dat, să deschidă o academie de şah în oraşul său natal.

A început să practice „sportul minţii” la 4 ani, atunci când a primit un set de şah.

„Tatăl meu mi-a arătat cum se mută piesele. Mi-a plăcut foarte mult acest joc. După care, am început să joc mai multe partide cu bunicul, el fiind un pasionat al acestui joc.

Apoi, părinţii m-au dus la club şi astfel am început să mă antrenez cu regretatul maestru Mihail Breaz şi apoi cu Marius Ceteraş, cu care încă mă antrenez şi colaborez. Am început să merg la competiţii şi cam ăsta a fost începutul”, a spus, pentru Agerpres, Mihnea Costachi.

După doar un an, atunci când avea 5 ani, Mihnea a fost cel mai tânăr participant la un simultan de şah susţinut la Alba Iulia, în 2005, de Dieter Nisipeanu, care tocmai devenise campion european.

„A fost un simultan cu 40 de jucători, iar eu am fost cel mai tânăr participant. A fost o experienţă foarte bună pentru mine şi clar m-a ajutat ca experienţă pentru partidele viitoare.

Am participat la mai multe competiţii în zonă până în 2007, în Cugir, Sibiu.

În acel an, 2007, am mers la campionatul naţional la Amara, sub 8 ani. Eu aveam 7 ani atunci şi am reuşit să obţin locul 1″, şi-a amintit tânărul.

Ca junior, Mihnea Costachi a fost multiplu campion naţional la toate probele (şah clasic, rapid, blitz).

La şah clasic, a participat în 2012 şi 2017 la Campionatele Mondiale Şcolare, unde a obţinut locul 4, locul 3 U14 în Durban, Africa de Sud, în 2014, locul 7 U16 în Khanty Mansiysk, Rusia, în 2016, şi locul 8 U20 în New Delhi, India, în 2019.

A fost, de asemenea, campion european U18 la şah blitz, în 2017 şi 2018, şi a ocupat locul 3 în Superfinala Europeană U18 blitz, în 2017.

”Prefer șahul rapid”

La şah rapid, a fost vicecampion european U18 în 2018. Cu un an înainte obţinuse locul 3 la Europene U18 şi, de asemenea, acelaşi loc în Superfinala Europeană din acel an.

A participat la numeroase concursuri Open, fiind câştigător al Campionatului Internaţional de seniori al Bulgariei, Plovdiv – 2018, clasându-se al treilea la concursul internaţional Nortekk Superlyn (blitz), Oslo, Norvegia, 2020.

Anul trecut, a câştigat Superfinala Memorialului „Dan Cartis”, desfăşurat la Oradea (şah rapid & blitz).

„Îmi plac toate, dar acum prefer şahul rapid, blitz şi dezlegările, pentru că la şahul clasic durează cam zece zile un concurs, e o partidă pe zi, iar o partidă poate dura 5-6 ore.

Mi se pare că durează foarte mult pentru vremurile noastre când totul se mişcă atât de rapid.

Prefer probele care se termină în 1, 2, 3 zile. (…). Eu am insistat pe primele trei probe până acum un an, dar acum un an am început să particip destul de des şi la aceste concursuri de dezlegări de probleme. Chiar mă fascinează”, recunoaşte Mihnea.

Deşi este „destul de nou” în proba aceasta, Mihnea Costachi s-a clasat în noiembrie pe locul 3 la U23 la Campionatul Mondial de dezlegări de probleme de la Fujairah, Emiratele Arabe Unite, după ce în primăvară, la Riga, în Letonia, a obţinut locul 4 la Europene.

De asemenea, alături de Dinu Nicula şi Vlaicu Crişan, Mihnea a făcut parte, la Fujairah, din echipa României care a înregistrat cel mai bun rezultat din istoria participărilor sale la Campionatul Mondial – locul 5.

„Cu siguranţă mă ajută experienţa de la şah”, a punctat Mihnea.

Acesta a explicat că, dacă la şahul clasic fiecare jucător are cam o oră jumătate timp de gândire, la şahul rapid, cam 15 minute de gândire fiecare jucător pentru toată partida, iar la blitz, cam trei minute, la dezlegările de probleme nu joci împotriva unui adversar, ci primeşti o foaie cu nişte diagrame, adică posibile poziţii dintr-o partidă de şah, cu o soluţie unică, iar jucătorul trebuie să găsească cele mai bune continuări.

La doar câteva ore după ce s-a întors de la Mondialele din Emirate, a avut de prezentat la facultate un proiect care ţinea loc de examen.

„Cumva încerc să le îmbin pe toate. Nu este deloc uşor. De exemplu, acum două-trei săptămâni aveam un concurs foarte important la Brăila, era a V-a etapă, ultima, de Grand Prix din România.

Trebuia să merg la Brăila ca să reuşesc să îmi asigur un loc în finala de Grand Prix care va avea loc la Alba Iulia în 5-6 decembrie (la care s-au calificat în urma celor cinci etape 12 jucători – n.r.).

Aveam în acelaşi timp examen la facultate, deoarece fac sistem modular, adică am două săptămâni o materie, apoi examen, şi a fost destul de complicat.

A trebuit să vorbesc ca să pot să dau examenul după. Nu a fost deloc uşor, dar am reuşit până la urmă să merg şi la concurs şi să dau şi examenul”, a mărturisit tânărul.

În ceea ce priveşte finala celui mai mare circuit de şah din România, cea de la Alba Iulia, un eveniment organizat de Federaţia Română de Şah, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, Mihnea va face parte din grupa D.

„Ne-am calificat 12 jucători, iar 4 au primit wild-carduri. Vom fi 16 jucători, 4 grupe, 4 jucători în fiecare grupă, va fi sistemul eliminatoriu ca la fotbal. De obicei, la şah nu se joacă aşa, ci sistem elveţian, nu e cu eliminări, dar aici va fi un format inedit şi cred că va fi foarte interesant. O să încerc, bineînţeles, să câştig competiţia, nu va fi uşor, dar am publicul de partea mea”, a spus şahistul albaiulian.

Fondul total de premiere este de 125.000 de lei, un lucru mai rar întâlnit în şahul românesc.

„Sunt premii foarte bune. Până acum un an nu erau premii prea bune la şah în România, comparativ cu alte ţări.

De exemplu, anul trecut, campion mondial la şah rapid a ieşit un jucător din Uzbekistan, iar el a primit pentru această performanţă un apartament şi o maşină în capitală, dacă nu mă înşel.

Deci, în alte ţări se poate trăi foarte bine din şah, ca jucător de top.

În România, acum un an s-a schimbat în bine situaţia, pentru că s-a schimbat conducerea federaţiei. Acum chiar se investeşte, se fac multe concursuri, ca aceste 5 etape de Grand Prix, care nu existau în anii trecuţi.

Ca să poţi să îţi faci norma de maestru internaţional trebuia să mergi în afară ca să joci concursuri, aici nu erau”, a explicat Mihnea.

De exemplu, atunci când a participat la campionatele din Brazilia şi Africa, familia a avut un rol extrem de important pentru a-l ajuta să ajungă la aceste concursuri.

A devenit și antrenor

„Am noroc acum cu clubul, CSM Unirea Alba Iulia. De vreo doi ani de când m-am transferat aici (anterior a fost legitimat la Timişoara şi Iaşi – n.r.), ca antrenor şi ca jucător, ei mă susţin foarte mult la turnee”, a subliniat Mihnea Costachi.

El a menţionat că a obţinut recent titlu de antrenor FIDE şi are chiar şi câţiva elevi.

Întrebat dacă nu s-a gândit să plece în străinătate, Mihnea a spus că a avut momente în care s-a gândit la această variantă, şi anume atunci când, potrivit acestuia, fosta conducere a federaţiei nu îi susţinea deloc.

VIDEO: Performanță extraordinară a sahistului din Alba Iulia, Mihnea Costachi: A remizat cu numărul 2 mondial, Alireza Firouzja

„Inclusiv dacă aveam rezultate foarte bune pe plan internaţional, nu era foarte mare interes”, a arătat sportivul.

Acesta a adăugat că a fost plecat cu o bursă Erasmus în anul 2 de facultate în Oslo, Norvegia.

„A fost foarte frumos, trebuia să stau o jumătate de semestru, dar chiar atunci a început pandemia şi am stat doar trei luni.

Momentan, locuiesc în Bucureşti, pentru a putea merge la facultate, dar mă gândeam, aşa ca o idee, încă nu e nimic sigur, să mă întorc la Alba Iulia, poate să îmi fac o academie de şah aici. E, aşa, o idee, încă nu ştiu exact”, a dezvăluit acesta.

Mihnea a menţionat că a fost invitat în Abu Dhabi, acolo unde un român, Bogdan Gârbea, se ocupă de clubul de şah.

„Am fost invitat dacă vreau să merg să-l ajut ca antrenor, să văd cum e, dar nu ştiu. Oricum, după terminarea studiilor, voi face ceva ce va avea legătură cu şahul, cel puţin ca part-time, pe lângă altceva”, a afirmat tânărul şahist.

Întrebat dacă are un model, Mihnea a răspuns că îi place cum joacă diverşi jucători, dar că preferă să aibă propriul său stil şi să nu joace după un şablon.

El îi încurajează pe părinţi să îi ducă pe cei mici la şah. „Nu pentru performanţă, ci pentru a învăţa în primul rând regulile jocului.

Consider că îi ajută şi la şcoală şi în orice ar face în diverse domenii. Desigur, dacă le place şi vor să facă performanţă, pot să continue”, este sfatul pe care Mihnea îl dă părinţilor.

În ceea ce îl priveşte, aproape toată viaţa, şahul a fost parte din ce făcea aproape în fiecare zi. „Clar, îmi place şahul foarte mult.

Nu ştiu dacă este zi în care, şi dacă sunt pe drum, să nu mă uit să văd ce partide s-au jucat în ziua respectivă sau să rezolv una, două probleme de şah. Deci, clar, şahul face parte din viaţa mea”, a conchis acesta.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Adolescenții de peste 14 ani vor primi vouchere în valoare de 200 de lei, cu o condiție. Proiect inițiat de un deputat de Alba

Publicat

Adolescenții care sunt de acord să participe la cursuri de prim ajutor vor primi vouchere în valoare de 200 de lei, potrivit unui proiect de lege inițiat de parlamentarii USR, printre care și deputatul de Alba, Beniamin Todosiu.

”Practic ne dorim creerea unor programe de educație naționale privind primul ajutor acordat.

În prezent 8 din 10 cetățeni nu știu să acorde primul ajutor medical, că vorbim de intervenție într-un accident rutier sau primul ajutor oferit unei persoane care suferă de un stop respirator.

Conform programului național “România în siguranță” aproxiamtiv 70.000 cetățeni mor anual pentru că nu primesc primul ajutor la timp” a declarat pentru Alba24, Beniamin Todosiu.

Voucherele pot fi acordate de la împlinirea vârstei de 14 ani, persoanelor cu domiciliul în România, scrie avocatnet.ro.

Valoarea voucherului va putea fi actualizată anual, prin hotărâre de Guvern, cu rata inflaţiei.

Voucherul va fi emis pe suport electronic și va fi acordat la cererea beneficiarului sau a reprezentantului său legal, de către primăria de domiciliu.

Citește și: Manevra Heimlich poate salva viața celor dragi. Ce trebuie să faci dacă cineva se îneacă cu un obiect

Tot ce trebuie să facă tinerii pentru a primi acești bani este să participe la cursurile de prim-ajutor care vor avea o durată de minimum trei ore şi vor conţine cel puţin elemente de suport vital de bază.

Cel puțin 50% din totalul cursului va fi reprezentată de exerciţii practice supravegheate, cu raport instructor/ cursant de maximum 1/10, pe manechine specializate (resuscitare cardio-pulmonară adult, dezobstrucţie adult, defibrilator pentru simulări).

Inițiatorii măsurii spun în expunerea de motive că, în prezent, opt din zece români nu ştiu să acorde primul ajutor.

De asemenea, mai arată aceștia, conform Programului Național ,,România în siguranță”, 70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Ce se întâmplă cu punctul de amendă în 2023. Ministerul Finanțelor pregătește o nouă plafonare. OUG în consultare publică

Publicat

Guvernanții vor să plafoneze și în 2023 valoarea punctului de amendă. Acesta rămâne la același nivel și în 2023  potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică la ministerul Finanțelor.

Astfel dacă  ordonanța va fi aprobată de Guvern punctul de amendă va rămâne și anul următor plafonat la nivelul de 145 lei, anunță ministrul Finanțelor.

Punctul de amendă a rămas neschimbat din 2017

În lipsa acestei precizări legislative, punctul de amendă ar fi urcat de anul următor, în contextul în care salariul minim, în funcție de care este stabilită și valoarea punctului de amendă, a fost majorat succesiv în ultimii ani și este pregătit să fie majorat și de la 1 ianuarie 2023.

Legislația prevede că un punct-amendă este 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.

Plafonarea stabilită de câțiva ani în privința valorii punctului-amendă, în funcție de care se stabilesc toate amenzile rutiere de la noi, va continua și în 2023. Proiect de ordonanță de urgență a fost pus pus marți seara în dezbatere de Ministerul Finanțelor.

Noua plafonare va deveni oficială după ce ordonanța e adoptată și publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit Codului rutier (OUG nr. 195/2002), punctul-amendă stă la baza calculului amenzilor rutiere și reprezintă „10% din salariul minim brut”. Ultima oară când a reflectat exact această valoare a fost în 2017.

Începând din 2018, an de an, inclusiv anul acesta, punctul-amendă a fost plafonat de Guvern prin ordonanțe succesive la valoarea din 2017, adică de 145 de lei.

Clasele de sancțiuni prevăzute în Codul rutier:

 • clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei);
 • clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei);
 • clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei);
 • clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei);
 • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei) ( valabilă doar pentru persoanele juridice )

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Ce ajutoare primesc pensionarii în 2023 și ce se întâmplă cu pensiile. Alocațiile copiilor se indexează cu rata inflației

Publicat

Valoarea punctului de pensie se majorează, de la 1 ianuarie 2023, la 1.785 lei, de la 1.586, conform proiectului de Ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Pensiile cresc, la fel și cele militare, iar unele categorii de pensionari vor primi ajutoare financiare cuprinse între 600 și 1.000 de lei, în funcție de cât de cât de mare este pensia.

Începând cu anul 2024, valoarea se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.

„Majorarea şi data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”, se menţionează în proiect, potrivit Ziare.com.

Cu cât cresc pensiile militare din 2023

Proiectul prevede că, începând cu 1 ianuarie 2023, pensiile militare de stat ale căror cuantumuri brute recalculate, stabilite şi/sau actualizate, după caz, până la data de 31 decembrie 2017 şi indexate ulterior, în conformitate cu legislaţia în vigoare, aflate în plată la 31 decembrie 2022, se indexează din oficiu.

 • cele de până la 3.000 lei inclusiv se indexează cu 12,5%, fără să depăşească 3.256 lei,
 • cele între 3.001 lei – 4.400 lei inclusiv se indexează cu 8,5%, fără să depăşească 4.687 lei,
 • între 4.401 lei – 5.800 lei inclusiv se indexează cu 6,5%, fără să depăşească 6.103 lei,
 • între 5.801 lei – 7.200 lei inclusiv se indexează cu 5,2%, fără să depăşească 7.518 lei,
 • între 7.201 lei – 8.600 lei se indexează cu 4,4%, fără să depăşească 8.902 lei,
 • şi între 8.601 lei – 10.000 lei se indexează cu 3,5%, fără să depăşească 10.000 de lei.

Ajutoare financiare pentru pensionari, din 2023

Proiectul mai prevede că în anul 2023 se acordă un ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei.

Acest ajutor va fi astfel:

 • în cuantum de 1.000 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv,
 • în cuantum de 800 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei şi 2.000 lei, inclusiv,
 • în cuantum de 600 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei şi 3.000 lei, inclusiv.

Ajutorul financiar se plăteşte în două tranşe, în lunile ianuarie 2023 şi, respectiv, octombrie 2023.

Liderii PSD și PNL se întrec, de două luni, în declarații despre majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023. Tema a fost lansată în spațiul public de ministrul Muncii, Marius Budăi, la sfârșitul lunii august.

Ciucă: Vouchere sociale pentru pensionarii cu pensii sub 1.700 de lei

”Persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului a anunțat premierul Ciucă.

Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei.

Această sumă va fi împărțită în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare” a spus Nicolae Ciucă.

Alocațiile vor fi actualizate cu rata inflației

”Am convenit, de asemenea, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizație, iar indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război să fie actualizate cu rata inflației, începând din 2018, însemnând o creștere totală de aproximativ 30 de procente” a adăugat Ciucă.

Impactul bugetar al acestor măsuri este de 17,5 miliarde e lei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax