Actualitate
O analiză de sânge făcută bebelușilor la naștere ar putea prezice dezvoltarea psihologică a copilului
Copiii care au un nivel ridicat de colesterol rău (LDL), la naștere, precum și un anumit tip de grăsime în sânge se pot confrunta mai târziu cu un risc crescut de a avea probleme sociale și psihologice în copilărie, potrivit unui studiu recent.
“Rezultatele introduc posibilitatea ca lipidele să fie un nou mecanism de luat în considerare atunci când specialiștii încearcă să înțeleagă cauzele problemelor de sănătate mintală”, spun reprezentanții Asociaţiei cercetătorilor psihologi
Oamenii de știință susţin că au descoperit că rezultatele unui test de sânge standard efectuat la naștere ar putea prezice modul în care educatorii au evaluat copiii în privința dezvoltării emoționale a acestora, a încrederii de sine și a comportamentului interpersonal la vârsta de 5 ani. Asta arată un studiu psihologic care a implicat 1.369 de copii urmăriți de la naștere până la vârsta de 5 ani.
Cercetătorii Erika M. Manczak de la Universitatea din Denver și Ian Gotlib de la Universitatea Stanford au fost interesați în mod special să analizeze implicațiile pe termen lung ale profilelor lipidice ale sugarilor – printr-o măsurare a cantității de colesterol și a trigliceridelor din sânge, potrivit psychologicalscience.org. Trigliceridele sunt grăsimi care, la niveluri ridicate, pot crește riscul de accident vascular cerebral și boli de inimă.
Manczak și Gotlib au descoperit că nou-născuții ale căror analize de sânge din cordonul ombilical au arătat niveluri ridicate de lipoproteină de înaltă densitate (HDL) – cunoscut sub numele de „colesterolul bun”, deoarece elimină grăsimea de pe pereții arterei – au fost semnificativ mai probabil să primească mai târziu evaluări mai mari asupra dezvoltării psihologice de către educatori. În schimb, nou-născuții al căror sânge au avut la testul inițial de la naștere un nivel ridicat de trigliceride și lipoproteine cu densitate foarte mică (LDL) – cunoscut sub numele de colesterolul rău – au avut mai multe șanse să primească ratinguri scăzute din partea educatorilor în ceea ce privește dezvoltarea socială și emoțională. Rezultatele nu au fost influențate nici de etnie, nici de gen.
Colesterolul nu se poate dizolva în sânge. El trebuie să fie transportat din și către celule prin intermediul unor molecule numite lipoproteine. Pe de o parte lipoproteinele cu densitate scazută (LDL) sunt cunoscute si sub denumirea de colesterol “rău”. Pe de alta parte există și așa-numitul colesterol “bun” sau lipoproteine cu densitate mare (HDL). Aceste doua tipuri de lipide, împreună cu trigliceridele compun nivelul total de colesterol din sânge, nivel care poate fi măsurat în urma unui test de sânge, potrivit Asociației Americane a Inimii.
sursă: edupedu.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News