Aiud
O barză albă a iernat în zona Aiudul de Sus – Măgina. Exemplarul, monitorizat de reprezentanții Arii Naturale Protejate Alba
O barză albă a supraviețuit peste iarnă în zona Aiudul de Sus – Măgina. Potrivit reprezentanților Arii Naturale Protejate Alba, starea acesteia a fost verificată pe tot parcursul iernii. De asemenea, medicii veterinari au verificat exemplarul din punct de vedere medical.
Imagini cu barza albă (Ciconia ciconia) au fost surprinse miercuri, 8 martie 2023.
Barza albă nu poate fi confundată cu nici o altă pasăre: are picioare lungi şi un cioc roşu, penele corpului sunt în principal albe, iar remigele negre. Adulții măsoară în medie 100–115 cm de la vârful ciocului până la capătul cozii, cu o anvergură a aripilor de 155–215 cm. Diferenţele dintre sexe sunt aproape inexistente: în general masculul este mai mare (în medie 3,8 kg) decât femela (3,3 kg), scrie zoosibiu.ro.
Berzele își construiesc cuibul pe acoperișuri, coșuri sau pe stâlpii de iluminat, iar acesta poate fi folosit mai mulți ani. Toamna, păsările migratoare zboară în stoluri spre sud, în Africa, și primăvara obișnuiesc să se întoarcă la același cuib abandonat cu șase luni în urmă.
Barza albă se hrăneşte exclusiv cu animale. Hrana este foarte variată şi cuprinde insecte (lăcuste, greieri), larve, râme, pești, amfibieni, mamifere mici (şoareci de câmp), şerpi şi şopârle etc. Își ia cea mai mare parte a hranei de la sol, din vegetația joasă și din apa puțin adâncă.
În fiecare an, femela depune 2-7 (în general 3-4) ouă albe, care eclozează asincron la 33-34 de zile după ouat. Masculul şi femela clocesc alternativ, iar schimbul părinţilor la cuib este precedat întotdeauna de o ceremonie însoţită de clămpănit. Puii părăsesc cuibul la 58-64 zile după eclozare și continuă să fie hrăniți de părinți încă 7-20 de zile.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News