Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Oana Badea: „Sper ca Ponta să aibă inspirația ca nu cumva să aprobe ordonanța care va plafona decontarea navetei elevilor”

Publicat

Plafonarea deconturilor pentru navetele elevilor, înaintată Guvernului spre aprobare printr-o ordonanță a Ministerului Finanțelor, a fost atacată miercuri, în conferința de presă a PDL, de către Oana Badea, fost secretar de stat în Ministerul Educației. Motivele enumerate de Badea sunt încalcă principilor constituționale de asigurare a accesului la educație pentru orice tip de educabil și de reducere a abandonului școlar timpuriu.

„Sper ca Ponta să aibă inspirația ca în ședința de Guvern de astăzi să nu cumva să aprobe ordonanța care va plafona decontarea navetei elevilor. Înainte de a o face, cred că ar trebuie să încerce să plafoneze furturile pentru că s-ar găsi suficienți bani dacă ar reuși această performanță”, a spus Oana Badea.

Plafonarea pe care o propune Ministerul de Finanțe și pe care Ministerul Educației o primește cu mare îngăduință, va produce efecte asupra unei categorii de beneficiari direcți ai educației, pe care statul trebuie să îi susțină. Este vorba despre elevii care nu au în apropierea domiciliului o unitate de învățământ dedicată vârstei din care fac parte și elevilor care provin din mediul rural. Aceștia sunt loviți puternic de o astfel de plafonare. Decontul navetei elevilor în România răspunde unui cadru legal existent și unor obiective pe care Ministerul Educației le-a stabilit. Atâta timp cât Constitușia are o prevedere pentru asigurarea accesului la educație pentru orice tip de educabili, indiferent de mediul de rezidență, etnie, nu poate să producă un text de lege care îngrădește principiul constituțional”, a continuat.

Citiți și:

Decontările pentru naveta şcolară vor fi plafonate. Maximum 26 de lei pe lună pentru elevii care au de parcurs trei kilometri

Un efect direct al plafonării navetei, potrivit Oanei Badea, ar fi abandonul școlar timpuriu din motive materiale: „Un alt principiu constituțional este reducerea părăsirii timpurii a educației. Or, în România, un element decisiv în abandonarea școlii înainte de a finaliza 8 clase sau la 8 clase este legat de imposibilitatea accesului la școală. A ataca un principiu constituțional nu poate să facă parte din inițiative unui Guvern responsabil”.

În Alba există aproximativ 5.000 de elevi navetiști care nu și-au primit banii pe navetă din luna noiembrie. Potrivit fostului inspector școlar general, Cornel Sandu, suma la care se ridică anual decontul navetei pentru elevii din Alba este de aproximativ 10.000.000 lei, adică în jur de 2.000 lei pentru fiecare elev.

Citiți și:

Oana Badea: „Banii publici pentru decontul navetei elevilor au fost distribuiți inegal”. Vezi reacția inspectorului Sande

Oana Badea a propus lansarea unei petiții pe internet împotriva acestei ordonanțe, pe motive de discriminare a elevilor care vor fi nevoiți să își plătească o parte din naveta spre școală, comparativ cu alți elevi, al căror transport este asigurat cu microbuzele școlilor. Ea a formulat inclusiv un formular în acest sens, pe care intenționează să îș înmâneze elevilor.

„Este un lucru care poate fi sesizat Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, iar cred că o petiție online în acest sens ar putea să îi trezească pe responsabili, pentru sprijinirea elevilor în a nu renunța la școală. Până acum sunt suficiente date cu care se poate face o plângere”, a încheiat Oana Badea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax