Connect with us
Advertisement

Actualitate

Până la 75.000 de euro pentru restaurante și alte fonduri europene pentru afaceri cu pește. Finanțările vor putea fi accesate în luna august

Publicat

peste viuÎn prima jumătate a lunii august, firmele mici și mijlocii, persoanele fizice autorizate și alți agenți economici din România pot obține fonduri europene destinate restaurantelor pescărești și altor afaceri din domeniul pescuitului și acvaculturii, a informat Autoritatea de Management pentru Programul Operational Pescuit (POP). Banii vor fi disponibili prin trei linii de finanțare, în valoare totală de circa 94 milioane de euro, prin POP 2014-2020.

Direcția Generală Pescuit – Autoritate de Management pentru POPAM 2014-2020 intenționează în prima parte a lunii august, să deschidă apelurile de proiecte pentru fiecare dintre următoarele măsuri:

– Măsura I.6. – Diversificarea veniturilor și noi forme de venit, va avea o alocare totală de 3,6 milioane de euro până în anul 2020.

Potrivit Ghidului solicitantului, în cadrul acestei linii de finanțare se vor acorda ajutoare nerambursabile de maximum 75.000 euro și minimum 2.500 euro. Microintreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) vor putea obține finanțări de până la 50% din valoarea totală eligibilă a proiectului, ceea ce înseamnă că un proiect eligibil poate avea o valoare totală de 5.000 euro – 150.000 euro. Astfel, solicitanții trebuie să contribuie și ei cu jumătate din proiect.

Pentru a putea accesa banii, solicitanții trebuie să fi desfășurat activități de pescuit macar 60 de zile în ultimii doi ani și să prezinte un plan de afaceri.

În cadrul acestei scheme de finanțare, antreprenorii pot să facă diverse investiții:

– investiții la bordul ambarcațiunilor de pescuit;

– turismul pentru pescuitul cu undița;

– restaurante;

– servicii de mediu aferente pescuitului;

– activități educaționale care privesc pescuitul.

– Măsura I.23. – Porturi de pescuit, locuri de debarcare, centre de licitații și adăposturi – Investițiile menite să îmbunătățească infrastructura porturilor de pescuit și a halelor de licitații sau a locurilor de debarcare, investițiile pentru construirea sau modernizarea adăposturilor pentru îmbunătățirea siguranței pescarilor, inclusiv investițiile în instalațiile de colectare a deșeurilor și a deșeurilor marine.

– Măsura II.2. – Investiții productive în acvacultură. Are o alocare totala de aroape 77,5 milioane euro până în anul 2020, dar, bineînteles, apelul de proiecte care se va deschide în jurul datei de 15 iulie va pune la dispoziție o sumă mai mică, ce va fi menționată atunci.

Schema de finanțare, derulată tot în Programul Operațional Pescuit (POP), își propune stimularea acvaculturii durabile din punctul de vedere al mediului eficiente din punctul de vedere al utilizării resurselor, inovatoare, competitive și bazate pe cunoaștere.

Potrivit Ghidului solicitantului, în forma aprobată, valoarea totală eligibilă nerambursabilă a unui singur proiect va fi de maximum 2 milioane de euro. Valoarea eligibila minimă a unui proiect va fi de 5.000 de euro.

Potrivit Ghidului solicitantului, antreprenorii vor putea face:

a) investiții productive în acvacultură;

b) investiții în diversificarea producției de acvacultură și a speciilor de cultură;

c) investiții în modernizarea unităților de acvacultură, inclusiv îmbunătățirea condițiilor de lucru și de siguranță a lucrătorilor din domeniul acvaculturii;

d) investiții în îmbunătățirea și modernizarea referitoare la sănătatea și bunăstarea animalelor, inclusiv achiziționarea de echipamente în scopul de a proteja fermele împotriva animalelor sălbatice de pradă;

f) investițiile care vizează sporirea calității sau a valorii produselor de acvacultură;

g) investiții în refacerea iazurilor sau a lagunelor existente utilizate pentru acvacultură prin îndepărtarea malului sau investițiile menite să prevină depunerea malului;

h) investiții în diversificarea veniturilor obținute de intreprinderile din domeniul acvaculturii prin dezvoltarea unor activități complementare. Aici se acorda sprijin pentru activitățile complementare legate de activitatea de acvacultură, cum ar fi restaurantele pescărești sau turismul orientat spre pescuit.

– Măsura II.10. – Acvacultura care furnizează servicii de mediu (NATURA 2000).

– Măsura IV.4. – Prelucrarea produselor pescărești și de acvacultură are disponibilă o alocare totală de 13,6 milioane de euro, până în anul 2020, din fonduri europene și de la bugetul de stat. Din aceasta sumă, în apelul de proiecte preconizat pentru 15 iulie 2016 ar urma să se pună la dispoziție o sumă mai mică, ce va fi anunțată atunci.

Valoarea eligibilă nerambursabilă a proiectuui va fi de maximum 1 milion de euro, conform Ghiului solicitantului în forma aprobată. Valoarea eligibilă minimă a unui proiect va fi de 5.000 de euro.

Afacerile care pot fi finanțate din acești bani trebuie să fie în:

– prelucrarea produselor pescărești și de acvacultură care contribuie la economia de energie și reduc impactul asupra mediului sau care privesc tratamentul deșeurilor;

– prelucrarea produselor pescărești si de acvacultură care îmbunătățesc siguranța, igiena și condițiile de muncă;

– prelucrarea subproduselor pescarești și de acvacultură care rezula din prelucrarea principală;

– produse de pescărie noi sau îmbunătățite;

Cererile de finantare se vor depune electronic, prin sistemul MySMIS, odată cu deschiderea ofcială a liniilor de finanțare.

Sistemul de depunere va fi unul de tip competitiv, cu data-limită. Asta înseamnă că într-un anumit interval care va fi anunat la deschiderea apelului (poate fi de o lună sau două, de exemplu), solicitanții pot transmite cereri de finanțare și planuri de afaceri conform instrucțiunilor de pe site-ul autorității de management pentru POP.

sursa: ampeste.ro, startupcafe.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement