Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Parc fotovoltaic pe 80 de hectare, lângă Teiuș. Investitor: va îmbina producția de energie electrică cu agricultura

Publicat

În această toamnă vor începe lucrări pentru construirea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 70MW, în apropierea orașului Teiuș. Investitorul este Eurowind Energy, dezvoltator şi operator danez de proiecte eoliene, solare şi hibride.

Programat să devină operaţional anul viitor, în 2024, parcul fotovoltaic de la Teiuş va fi dezvoltat pe o suprafaţă de 80 de hectare şi va avea 119.184 de module fotovoltaice, cu o capacitate totală de 70 MW, generând 102,05 GWh pe an.

Parcul va putea alimenta cu energie, până la 30.000 de gospodării

Astfel, noul proiect va putea alimenta anual cu energie electrică până la 30.050 de gospodării. După finalizarea construcţiei, Eurowind Energy va păstra în proprietatea sa parcul fotovoltaic.

„Noul parc agrovoltaic de la Teiuş va îmbina producţia de energie electrică din surse regenerabile (panouri fotovoltaice) cu agricultura, contribuind astfel la dezvoltarea zonei atât din punct de vedere energetic, cât şi al activităţilor agricole.

130 de proprietari vor putea folosi în scopuri agricole terenul de 80 de hectare pe care este construit parcul, animalele acestora având acces pentru a păşuna”, se menţionează în comunicat.

Vezi și Parc fotovoltaic amplasat pe un teren de peste 80 de hectare, la Teiuș. Proiectul a trecut de APM Alba

Cu un potenţial foarte mare de dezvoltare în întreaga lume, conceptul de proiect agrovoltaic presupune utilizarea la comun a aceleiaşi suprafeţe de teren atât pentru producţia de energie solară fotovoltaică, cât şi pentru agricultură, maximizând astfel resursele disponibile şi contribuind la diminuarea efectelor climatice, potrivit sursei citate.

Investiție de 50 de milioane de euro

Construcţia parcului reprezintă al patrulea proiect din România al companiei şi presupune o investiţie de 50 de milioane de euro, potrivit companiei.

„Parcul fotovoltaic de la Teiuş reprezintă doar începutul a ceea ce urmează ca parte a planurilor noastre în România, având un pipeline de proiecte energetice de aproximativ 4 GW”, a declarat Adrian Dobre, country manager România, Eurowind Energy.

Compania are 12 parcuri energetice operaţionale în Europa.

Celelalte proiecte locale sunt parcurile fotovoltaice de la Halchiu, Măgurele (amândouă construite în anul 2013) şi Pufeşti (construit în anul 2012), fiecare cu o capacitate de 2,03 MW, 3,38 MW, respectiv 1,5 MW, însumând o capacitate de aproximativ 7 MW.

Eurowind Energy este prezent pe piaţa din România din anul 2011.

Sursă: Agerpres

Foto: Arhivă, rol ilustrativ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax