Connect with us
Advertisement

Eveniment

Parlamentarii își primesc înapoi pensiile speciale. Decizie cu scandal la Curtea Constituțională. Un judecător a părăsit ședința

Publicat

Curtea Constituţională a României a stabilit, joi, că este neconstituţională legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor.

CCR a admis excepţiile de neconstituţionalitate privind legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel că aleşii vor avea din nou dreptul la pensii, la finalul mandatului, în funcţie de numărul de mandate.

Vezi și Judecătorul constituțional Daniel Morar: Hotărârea CCR privind pensiile speciale ale parlamentarilor este nulă

Decizia a fost luată cu 6 voturi „pentru” admitere şi 3 „împotrivă”, potrivit unor surse citate de Agerpres.

Excepţiile de neconstituţionalitate vin de la instanţe din toată ţara, respectiv Tribunalul Arad, Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Sălaj, Suceava, Timiş şi Curtea de Apel Timişoara, după ce aproximativ 130 de foşti parlamentari au atacat în instanţă eliminarea acestor pensii.

Printre aceștia se regăsesc și trei foști parlamentari de Alba care ți-au cerut banii în instanță.

Fostul deputat Nicolae Popa și foștii senatori Alexandru Pereș și Dumitru Pustai dau în judecată secretariatele Camerei Deputaților și Senatului.

Alexandru Pereș a fost deputat PD în mandatele 1996-2000, 2000-2004 și senator de Alba (PDL, PNL) din 2008 până în 2020.

Nicolae Popa a fost deputat PDSR între 1996 și 2000 și în mandatul 2004-2008 (PUR, PC, PNL).

Dumitru Pustai a fost senator PUNR de Alba în mandatul 1992-1996.

Mai multe detalii, aici: Cine sunt cei trei foști parlamentari de Alba, care atacă în instanță abrogarea pensiilor speciale

Pe 17 februarie 2021, Plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor.

Aceste pensii ale foştilor aleşi au valori între 4.000 şi 6.000 de lei, în funcţie de numărul de mandate, iar unii ajung la 16.000 de lei pe lună, astfel că Parlamentul ar urma să plătească din bugetele celor două Camere milioane de lei.

Scandal monstru la Curtea Constituțională. Judecătorul Daniel Morar a părăsit ședința

Scandal monstru la Curtea Constituțională după deliberările privind pensiile speciale ale parlamentarilor. Majoritatea judecătorilor a decis să voteze împotriva legii care a eliminat aceste pensii și astfel să le repună în plată.

Judecătorul Daniel Morar a cerut ca întreaga discuție să fie amânată și a ales să părăsească ședința. Acest lucru ar duce la nulitatea deciziei majorității, a precizat judecătorul constituțional pentru Digi24.

Odată ce a părărăsit sala de ședință, nu a luat parte la votul legat de această speță, lucru care ar fi fost teoretic obligatoriu să-l facă, pentru că participase și la ședința publică în care s-a discutat acest dosar iar fără semnătura acestuia pe minuta legată de acest dosar ar fi nulă de drept și nu ar putea fi aplicată.

Din perspectiva judecătorului Daniel Morar, aceste discuții ar trebui să se reia la CCR și întregul subiect legat de pensiile speciale ale parlamentarilor ar trebui rediscutat în cadrul Curții Constituționale de către toți cei 9 judecători.

CCR: Legea de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost adoptată „cu încălcarea tuturor termenelor”

Curtea Constituţională a României a explicat, joi, că legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor a fost adoptată într-o singură zi, „cu încălcarea tuturor termenelor”, „ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său”.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, în şedinţa de joi, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor este neconstituţională.

Curtea a precizat că, potrivit articolului 76 alineatul (3) din Constituţie, „la cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere”.

„Este o exigenţă constituţională ca scurtarea termenelor procedurale şi accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgenţă – art. 76 alin. (3), şi nu a celei generale – art.75. Or, legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său. Respectarea art. 75 şi art. 76 alin. (3) din Constituţie constituie fundamentul dezbaterilor democratice din Parlament şi, prin substratul lor de valoare, presupun un schimb de idei între cei ce exercită suveranitatea naţională”, a indicat CCR.

Conform judecătorilor CCR, evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituţionale obiective şi exprese în acest sens, denotă „o atingere adusă însăşi unei valori fundamentale a statului şi anume a caracterului său democratic”.

Prin urmare, Curtea a constatat încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale articolului 1 alineatul (3) în componenta referitoare la democraţie, articolului 1 alineatul (5) în componenta referitoare la securitatea juridică a persoanei, precum şi ale articolului 75 şi articolului 76 alineatul (3) privind desfăşurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor.

CCR a reţinut şi încălcarea principiului securităţii juridice.

USR: CCR dă o nouă palmă românilor, ajutându-i pe parlamentari să-și recapete privilegiile imorale

USR critică decizia CCR privind pensiile parlamentarilor: „CCR dă o nouă palmă românilor. Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea, Petre Daea, Teodor Meleșcanu, Vasile Blaga, Dan Matei Agathon și mulți, mulți alții își recapătă privilegiile imorale”.

„Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea, Petre Daea, Teodor Meleșcanu, Vasile Blaga, Dan Matei Agathon și mulți, mulți alții își recapătă privilegiile imorale, prin grija judecătorilor Curții Constituționale, unii beneficiari ei înșiși de pensii speciale.

Decizia de astăzi a CCR reprezintă o palmă pe obrazul românilor care, după o viață întreagă de muncă cinstită și de contribuit la sistemul de pensii, de abia își duc traiul de azi pe mâine.

Și, totodată, decizia de azi arată tuturor de ce vechile partide politice refuză cu obstinație să numească la Curtea Constituțională oameni profesioniști și integri, preferând cozile de topor gata să răspundă oricând comenzilor venite de la centru”, potrrivit unui comunicat de presă.

Restaurația privilegiaților, asta ne livrează azi Curtea Constituțională

„Restaurația privilegiaților, asta ne livrează azi Curtea Constituțională. Instanța supremă consfințește ceea ce românii simt în fiecare zi: clasa de șmecheri e mai egală decât noi, restul. Vom continua lupta împotriva pensiilor speciale cu toate mijloacele de care dispunem”, declară Cătălin Drulă, președintele interimar al USR.

„Înainte de a pleca din fruntea CCR, președintele acesteia, fost parlamentar PSD, s-a străduit să găsească orice chichiță pentru a declara neconstituțională eliminarea unei pensii speciale despre care aceeași CCR, în alte decizii, spune că poate fi eliminată.

Acum înțelegem de ce PSD a insistat ca proiectul lor de desființare a pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie cel adoptat, chiar dacă a fost depus câțiva ani după primul proiect al USR de eliminare a acestor privilegii.

Noi, însă, vom redepune un proiect de lege pentru abrogarea pensiilor speciale în așa fel încât CCR să nu îl poată declara neconstituțional. Să vedem dacă PSD va fi dispus să îl și voteze, așa cum au pretins că ar fi dispuși să facă”, precizează deputatul USR Cristian Seidler.

Liderii USR susțin că „acum, grație CCR – instituție puternic politizată, care a sabotat constant toate încercările de eliminare sau măcar impozitare a pensiilor speciale – parlamentarii își recapătă privilegiile și îi vor sfida în continuare pe românii obișnuiți, care au, după o viață de muncă, pensii mizere”.

„Foștii parlamentari ajunși la pensie vor încasa, din nou, pentru doar câțiva ani de mandat, câte 5-6.000 de lei pe lună. Cei care au prins mai multe mandate vor sări la 14-15.000 de lei pe lună. Asta în timp ce pensia medie în România este de doar 1.800 lei”, se menționează în finalul comunicatului.

PSD, despre eliminarea pensiilor parlamentarilor: Vom repeta procedura ori de câte ori e nevoie

Social-democrații anunță că nu sunt de acord cu pensiile speciale pentru parlamentari: „Vom repeta procedura ori de câte ori va decide CCR că este nevoie, dar, în final vom ajunge la rezultatul dorit”

„Poziția PSD este foarte clară: fără pensii speciale pentru parlamentari! Am luat decizia de a desființa pensiile speciale ale parlamentarilor demult și nu ne-am schimbat opțiunea! De aceea, așteptăm motivarea CCR și vom repeta procedura ori de câte ori va decide CCR că este nevoie, dar, în final vom ajunge la rezultatul dorit”, transmit pe Facebook social-democrații.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Sallai iolanda

    joi, 05.05.2022 at 16:02

    de ce trebuie sa primeeasca pensii speciale si noi care suntem bolnavi nu se poate mari pensiade boala ,fiindca noi am vrut sa ne inbolnavim

  2. Maria

    joi, 05.05.2022 at 16:36

    Fiidca dv. nu sunteti speciala.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement