Connect with us
Publicitate

Economie

Patru companii, din Australia, Canada, Olanda şi Bulgaria, interesate să cumpere „Cupru Min”

Publicat

Vineri, 23 martie a fost termenul limită pentru depunerea documentelor în vederea participării la licitaţia cu strigare pentru pachetul de 100% din capitalul social deţinut de Ministerul Economiei la societatea „Cupru Min” SA Abrud. Sunt patru companii interesate de exploatarea de cupru din Apuseni, din Olanda, Canada, Australia şi Bulgaria.

Cele patru societăţi care şi-au exprimat intenţia de a participa la licitaţie sunt, potrivit hotnews.ro: „Roman Cooper Corp.” Canada, „OZ Minerals” Limited Australia, „Ellatzite Med” AD Bulgaria şi „Dundee Holding” B.V. Olanda.

Licitaţia se desfăşoară luni, 26 martie, la ora 11.00 şi este organizată de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), din cadrul Ministerului Economiei.

Preţul de pornire al licitaţiei pentru pachetul integral de acţiuni la „Cupru Min”, deţinut de Ministerul Economiei şi anunţat anul trecut este de 263,28 milioane lei (60,6 milioane euro), iar privatizarea acestei companii a fost amânată de două ori.

„Cupru Min” are un capital social de 24,18 milioane de lei, iar exploatarea de la Roşia Poieni – Alba cuprinde peste 60% din rezervele de cupru ale României.
Privatizarea „Cupru Min” a fost una dintre condiţiile puse de FMI, în contextul în care au existat încercări de vânzare a acesteia, fără succes, în 2008. Societatea este atractivă, dat fiind creşterea preţurilor pe piaţa de profil, ce a generat profit de 18,8 milioane lei anul trecut.

Societatea „Cupru Min” din Abrud a atras anterior interesul a 12 companii internaţionale şi autohtone. Printre acestea s-au aflat investitorul rus „Vimetco”, care deţine „Alro” Slatina şi „Alum” Tulcea. Rezerva de cupru de 1 milion de tone la Roşia Poieni, aflată în gestiunea „Cupru Min” este cea mai mare din Europa şi a fost estimată la peste 7 miliarde de dolari.

Interesaţi de cuprul românesc au mai fost şi canadienii de la „Barrick Gold”, lider mondial în producţia de aur, „Valhalla Resources” şi „Euroglobal Capital Partners”. De asemenea, scrisori de intenţie au fost iniţial depuse de ” Mineral Metals” Australia, din Elveţia „Glencore International” şi „Mineco” (proprietarul „Moldomin” din România), şi Camera de Comerţ bilaterală româno-azeră (statul Azerbaidjan). Dintre întreprinzătorii autohtoni, amintim „Invest Nikarom” şi Asociaţia Salariaţilor „Cupru Min”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate