Connect with us
Advertisement

Actualitate

Persoanele care au centrale de apartament ar putea plăti o taxă de poluare. Propunere în proiectul de Strategie energetică

Publicat

centrala termicaRomânii deținători de surse de încălzire pe gaze naturale „poluante, nesigure și neeficiente” nu vor scăpa de taxa de poluare. Ideea vehiculată deja în spaţiul public se regăseşte în proiectul de Strategie energetică națională 2016 – 2030, elaborat de Ministerul Energiei.

Raportul sesiunii de lucru „Eficiență energetică, energie termică și cogenerare”, din cadrul procesului de elaborare a Strategiei energetice naționale 2016 – 2030, cu perspectiva anului 2050, propune „introducerea în legislație a unor prevederi privind plata unei taxe de poluare pentru deținătorii de surse de încălzire poluante, nesigure și neeficiente”, conform principiului „poluatorul plătește”, taxă ce poate fi aplicată pe volumul de gaz natural furnizat.

Potrivit documentului pus în dezbatere publică pe site-ul ministerului Energiei, astfel de taxe trebuie să urmărească evitarea discriminării consumatorilor. Totodată este subliniat faptul că „raportul nu reprezintă, în acest stadiu, angajamentul strategic al Ministerului Energiei”.

Raportul a fost întocmit pe baza contribuțiilor participanților la sesiunea de lucru „Eficiență energetică, energie termică și cogenerare”, desfășurată la Universitatea Politehnica din București (UPB) în data de 24 martie. La sesiunea de lucru au participat 60 de experți din Guvernul României, mediul academic, asociații profesionale, ale investitorilor și ale consumatorilor, autorități de reglementare și organizații neguvernamentale.

Ministerul Energiei a supus miercuri consultării publice rapoartele sesiunilor de lucru din cadrul procesului de elaborare a Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050. Cei interesați sunt invitați să trimită opiniile, sugestiile și recomandările prin intermediul formularului pus la dispoziție pe pagina de internet a Ministerului Energiei, în secțiunea Strategie Energetică.

„Este un exercițiu de transparență totală, în care rapoartele ce stau la baza viitoarei Strategii Energetice Naționale sunt disponibile încă din momentul elaborării strategiei și, mai mult decât atât, cei care sunt interesați pot să își spună opinia deschis și direct. Este un exercițiu necesar deoarece Strategia Energetică Națională nu aparține cuiva anume, unui grup sau unei persoane, ci aparține întregului domeniu energetic și cei care evită să se implice pierd ocazia de a contribui la dezvoltarea energeticii românești în perioada care urmează. Știu că există voci care contestă direcții și idei și tocmai din acest motiv vrem să îi avem pe toți cei interesați implicați în procesul de redactare a acestui document important. E o premieră, dar sper că acest mod de a consulta specialiștii și de a le oferi ocazia pentru a se exprima va deveni o obișnuință în actul administrativ. Vă reamintesc faptul că până acum la lucrările Strategiei Energetice Naționale au participat peste 300 de specialiști, fapt nemaiîntâlnit și sper că această consultare publică să crească numărul lor”, a declarat Victor Grigorescu, ministrul Energiei.

Ministerul Energiei dorește astfel ca procesul de elaborare a Strategiei Energetice a României să fie unul cât mai transparent și deschis la a primi sugestii, opinii și recomandări pertinente care pot fi integrate în documentul final al Strategiei.

Potrivit ministerului, documentul final al Strategiei Energetice a României 2016 – 2030, cu perspectiva anului 2050, va fi publicat în jurul datei de 15 septembrie, prin armonizarea aspectelor analizei calitative cu datele obținute prin modelare matematică macroeconomică, în cadrul analizei cantitative a sectorului energetic național.

sursa: realitatea.net, energie.gov.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Roman

    miercuri, 18.05.2016 at 22:57

    Vor sa cumparam centrale pe curent casa platim mai mult curent si sa ne curenteze cand facem baie !

    Sa puna taxe pe guvern !

  2. jivina rosie

    joi, 19.05.2016 at 09:14

    strategia urmareste reintorcerea consumatorului la sistemul de incalzire centralizat ca de acolo se pot manarii banii- de la centralele de apartament nu pica nimic la asociatie si apoi primarie; si cand baietii au certificate verzi, ei le vand la bulgari sau aiurea pentru mai nimic doar ca sa bage la buzunare ceva ; nu m-as mira sa exportam curentul pe care apoi sa-l cumparam-acelasi curent din import si sa le iasa afacerile bine si bune- are cineva din guvern sau parlament o nevasta, amanta, etc. care are firma de scule de incalzit pe curent ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement