La sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Alba s-au “adunat”, marţi şi miercuri, peste 300 de contestaţii depuse de persoanele care au primit decizii de regularizare a contribuţiilor de asigurǎri sociale de sǎnǎtate pentru veniturile obţinute din 2012. Dacă în cazul celor pentru care statul a cerut plata contribuţiilor de sănătate pentru alocaţiile primite de copii, Guvernul anunţă că va da o ordonanţă săptămâna viitoare, iar ANAF a suspendat distribuirea acestor documente în ţară, pentru celelalte categorii de persoane situaţia este încă nerezolvată. Toţi aceşti contribuabili au la dispoziţie opţiunea depunerii contestaţiei la Finanţe privind aceste decizii de impunere.
Sunt şi situaţii reclamate în care, de exemplu, chiar dacă au avut un venit de 20 de lei, au de plătit taxă la stat mult mai mult decât au încasat. Sau unii părinţi au primit informări de plată privind plata CASS şi pentru perioada în care copiii nu erau născuţi încă.
Și studenții bursieri, în special cei cu burse externe s-au trezit cu somații de plată pentru dobânzi infime obținute în conturile în care le erau virate bursele. Impozitele pe acestre dobânzi au fost calculate la nivelul salariului minim pe economie obținut pe o perioadă de un an.
Din datele AJFP Alba, până miercuri, au fost înregistrate peste 300 de contestaţii depuse de persoane care au primit decizii de impunere privind regularizarea contribuţiilor de asigurǎri sociale de sǎnǎtate pentru veniturile obţinute din 2012. Este vorba despre 236 contestaţii primite miercuri şi aproximativ 100, marţi.
În judeţul Alba au fost transmise prin poştă 48.176 astfel de decizii de impunere. Situaţia pe localităţi arată astfel: Alba Iulia – 15.784, Aiud – 8.228, Blaj – 4.632, Cîmpeni – 7.670, Cugir – 3.726, Sebeş – 6.324, Zlatna – 1.812. Pentru copii sub 18 ani, au fost emise 2.040 astfel de decizii, respectiv 839 în Alba Iulia, 259 la Aiud, 195 la Blaj, 262 la Cîmpeni, 145 la Cugir, 289 la Sebeş şi 51 la Zlatna.
În condiţiile în care, cel puţin deocamdată, nu există vreun temei legal prin care aceste decizii de impunere să fie suspendate, cei în cauză au la dispoziţie varianta contestaţiei ce va fi depusă la autoritatea fiscală în termen de 30 de zile de primirea înştiinţării.
Descarcă modelul de contestație a deciziei de impunere.
Reamintim că situaţia a “explodat” prima dată în judeţul Alba, pentru că este prima zonă, din punct de vedere alfabetic, în care au fost distrbuite deciziile, după ce au fost tipărite de Unitatea de Imprimerie Rapidă din judeţul Vâlcea
Potrivit AJFP Alba, acestea au fost emise în baza Ordinului Preşedintelui ANAF nr 2130/2013, pentru stabilirea contribuţiei de asigurări de sănătate aferente anului 2012 (an din care Casa de Asigurări de sănătate a transmis organelor fiscale teritoriale baza de date a persoanelor asigurate).
Decizia de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări de sănătate aferente anului 2012 are în vedere că, în cazul în care baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară, baza lunară de calcul se stabileşte la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară (care a fost în anul 2012 în cuantum de 700 lei x 12 luni = 8400 lei/an venit la care se aplică cota de 5,5%, rezultând suma de plată de 468 lei.
Această prevedere se regăseşte în situaţii aberante în care o persoană care, de exemplu, nu figurează ca obţinând în mod curent un venit (nu este salariat, pensionar PFA sau alte categorii stabilite de lege), dar a avut un venit în anul în cauză de, să zicem, 20 de lei, are de plătit la stat mult mai mult decât a câştigat. Sunt afectaţi astfel persoanele cu venituri mici.
Termenul de plată în cazul acestor sume este în maxim 60 de zile de la data comunicării deciziei, după care se vor calcula dobânzi şi penalităţi de întârziere.
Conf. art 205 din O.G nr 92 (Cod Procedură Fiscală) contestaţiile se depun în maxim 30 de zile de la primirea deciziei.
Potrivit AJFP Alba, s-a început cu anul 2012 pentru că atunci Casa de Asigurări de sănătate a transmis organelor fiscale teritoriale baza de date a persoanelor asigurate – În baza OP ANAF nr 2130/2013, – şi obligaţiile de plată au fost calculate automat, prin programul realizat de ANAF în cursul anului 2014.
Aceste decizii de impunere au fost emise, conform art 296 din Codul Fiscal, pentru persoanele care au realizat venituri din:
– investiţii (câştiguri din transferul titlurilor de valoare, din dividende, din dobânzi – inclusiv referitoare la alocaţiile pentru copii, din operaţiuni de vânzare – cumpărare de valută la termen pe bază de contract, pe baza declaraţiilor depuse de plătitorii de venit)
– premii şi câştiguri din jocuri de noroc
– operaţiunea de fiducie, potrivit titlului III din Codul Fiscal
– alte surse, potrivit art 78 din Codul Fiscal, de exemplu venituri din comercializarea deşeurilor prin centrele specializate – fier vechi şi pentru persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri din salarii sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 de lei.
În cazul plăţii CAS pentru alocaţiile primite de copii, au fost şi situaţii în care acestea au fost calculate şi în perioada în care aceştia nu erau născuţi încă. Un părinte a relatat că a primit decizie de impunere pe tot anul 2012, iar copilul s-a născut abia în luna iulie a acelui an.
Guvernul va adopta, săptămâna viitoare, o ordonanţă care să prevină în viitor „aberaţii” de tipul celor prin care statul a cerut plata contribuţiilor de sănătate pentru alocaţiile primite de copii, a declarat, joi, premierul Victor Ponta, aflat la sediul Ministerului Finanţelor.
El a adăugat că această anomalie a fost generată de un act normativ aprobat în 2011 de fosta guvernare, motiv pentru care reprezentanţii acesteia, aflaţi în prezent în opoziţie, au fost „mai puţin critici” la adresa Guvernului pe această temă.
Miercuri, premierul Ponta a declarat că Ministrul Finanţelor şi şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au luat măsuri ca înştiinţările de plată a taxelor pentru alocaţie, transmise copiilor, să fie oprite, precizând că aşteaptă să i se comunice însă şi cine trebuie sancţionat şi cum pot fi evitate noi astfel de cazuri.
Tot miercuri, ANAF a comunicat că reprezentanţii conducerii agenţiei au transmis cǎtre unitǎţile de administrare fiscalǎ o circularǎ prin care s-a suspendat regularizarea contribuţiilor de asigurǎri sociale de sǎnǎtate pentru veniturile obţinute din dobânda bonificatǎ de bǎnci, pentru alocaţiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare.
„Precizǎm, încǎ o datǎ, cǎ obiectul impunerii nu ίl constituie alocaţia de stat pentru copii, ci veniturile din dobânzile bancare realizate de persoanele care nu şi-au ridicat alocaţiile din conturi”, arată ANAF, într-un comunicat.
Impozite pe veniturile din burse pentru studenți
Și studenții bursieri, în special cei cu burse externe s-au trezit cu somații de plată pentru dobânzi infime obținute în conturile în care le erau virate bursele. Impozitele pe acestre dobânzi au fost calculate la nivelul salariului minim pe economie. De multe ori, statul sau universitățile plătesc aceste burse la un interval de trei luni, cum este cazul unei studente românce care a avut o bursă la o universitate din Belgia. Dacă studentul respectiv nu și-a scos toată suma de pe card , acumula dobândă. De exemplu la o bursă de 300 euro , studentul respectiv a obținut o dobândă de 3 euro pe an, dar potrivit ANAF trebuie să plătească inpozit pe venit raportat la salariul minim pe economie, pentru 12 luni. 700 lei x 12 luni = 8400 lei/an venit la care se aplică cota de 5,5%, rezultând suma de plată de 468 lei, la un venit de 12 lei x 3 = 48 lei ( bursele ERASMUS au o durată de 3 luni pe an calendaristic, șase luni pentru un an școlar ).
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.