Eveniment
Peste 300 de contestaţii, în 48 de ore, la FISC în Alba. ABERAȚIILE ANAF: Lucrezi o zi , plătești ca pentru un an. Somații pentru STUDENȚII BURSIERI
La sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Alba s-au “adunat”, marţi şi miercuri, peste 300 de contestaţii depuse de persoanele care au primit decizii de regularizare a contribuţiilor de asigurǎri sociale de sǎnǎtate pentru veniturile obţinute din 2012. Dacă în cazul celor pentru care statul a cerut plata contribuţiilor de sănătate pentru alocaţiile primite de copii, Guvernul anunţă că va da o ordonanţă săptămâna viitoare, iar ANAF a suspendat distribuirea acestor documente în ţară, pentru celelalte categorii de persoane situaţia este încă nerezolvată. Toţi aceşti contribuabili au la dispoziţie opţiunea depunerii contestaţiei la Finanţe privind aceste decizii de impunere.
Sunt şi situaţii reclamate în care, de exemplu, chiar dacă au avut un venit de 20 de lei, au de plătit taxă la stat mult mai mult decât au încasat. Sau unii părinţi au primit informări de plată privind plata CASS şi pentru perioada în care copiii nu erau născuţi încă.
Și studenții bursieri, în special cei cu burse externe s-au trezit cu somații de plată pentru dobânzi infime obținute în conturile în care le erau virate bursele. Impozitele pe acestre dobânzi au fost calculate la nivelul salariului minim pe economie obținut pe o perioadă de un an.
Din datele AJFP Alba, până miercuri, au fost înregistrate peste 300 de contestaţii depuse de persoane care au primit decizii de impunere privind regularizarea contribuţiilor de asigurǎri sociale de sǎnǎtate pentru veniturile obţinute din 2012. Este vorba despre 236 contestaţii primite miercuri şi aproximativ 100, marţi.
În judeţul Alba au fost transmise prin poştă 48.176 astfel de decizii de impunere. Situaţia pe localităţi arată astfel: Alba Iulia – 15.784, Aiud – 8.228, Blaj – 4.632, Cîmpeni – 7.670, Cugir – 3.726, Sebeş – 6.324, Zlatna – 1.812. Pentru copii sub 18 ani, au fost emise 2.040 astfel de decizii, respectiv 839 în Alba Iulia, 259 la Aiud, 195 la Blaj, 262 la Cîmpeni, 145 la Cugir, 289 la Sebeş şi 51 la Zlatna.
În condiţiile în care, cel puţin deocamdată, nu există vreun temei legal prin care aceste decizii de impunere să fie suspendate, cei în cauză au la dispoziţie varianta contestaţiei ce va fi depusă la autoritatea fiscală în termen de 30 de zile de primirea înştiinţării.
Descarcă modelul de contestație a deciziei de impunere.
AICI mai multe informaţii despre situaţiile de acest gen: FOTO – VIDEO : EXPLICAŢII de la FISC pentru cei peste 48.000 de locuitori din ALBA care au primit SOMAŢII de PLATĂ. Cum poți contesta
Reamintim că situaţia a “explodat” prima dată în judeţul Alba, pentru că este prima zonă, din punct de vedere alfabetic, în care au fost distrbuite deciziile, după ce au fost tipărite de Unitatea de Imprimerie Rapidă din judeţul Vâlcea
Potrivit AJFP Alba, acestea au fost emise în baza Ordinului Preşedintelui ANAF nr 2130/2013, pentru stabilirea contribuţiei de asigurări de sănătate aferente anului 2012 (an din care Casa de Asigurări de sănătate a transmis organelor fiscale teritoriale baza de date a persoanelor asigurate).
Decizia de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări de sănătate aferente anului 2012 are în vedere că, în cazul în care baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară, baza lunară de calcul se stabileşte la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară (care a fost în anul 2012 în cuantum de 700 lei x 12 luni = 8400 lei/an venit la care se aplică cota de 5,5%, rezultând suma de plată de 468 lei.
Această prevedere se regăseşte în situaţii aberante în care o persoană care, de exemplu, nu figurează ca obţinând în mod curent un venit (nu este salariat, pensionar PFA sau alte categorii stabilite de lege), dar a avut un venit în anul în cauză de, să zicem, 20 de lei, are de plătit la stat mult mai mult decât a câştigat. Sunt afectaţi astfel persoanele cu venituri mici.
Termenul de plată în cazul acestor sume este în maxim 60 de zile de la data comunicării deciziei, după care se vor calcula dobânzi şi penalităţi de întârziere.
Conf. art 205 din O.G nr 92 (Cod Procedură Fiscală) contestaţiile se depun în maxim 30 de zile de la primirea deciziei.
Potrivit AJFP Alba, s-a început cu anul 2012 pentru că atunci Casa de Asigurări de sănătate a transmis organelor fiscale teritoriale baza de date a persoanelor asigurate – În baza OP ANAF nr 2130/2013, – şi obligaţiile de plată au fost calculate automat, prin programul realizat de ANAF în cursul anului 2014.
Aceste decizii de impunere au fost emise, conform art 296 din Codul Fiscal, pentru persoanele care au realizat venituri din:
– investiţii (câştiguri din transferul titlurilor de valoare, din dividende, din dobânzi – inclusiv referitoare la alocaţiile pentru copii, din operaţiuni de vânzare – cumpărare de valută la termen pe bază de contract, pe baza declaraţiilor depuse de plătitorii de venit)
– premii şi câştiguri din jocuri de noroc
– operaţiunea de fiducie, potrivit titlului III din Codul Fiscal
– alte surse, potrivit art 78 din Codul Fiscal, de exemplu venituri din comercializarea deşeurilor prin centrele specializate – fier vechi şi pentru persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri din salarii sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 de lei.
În cazul plăţii CAS pentru alocaţiile primite de copii, au fost şi situaţii în care acestea au fost calculate şi în perioada în care aceştia nu erau născuţi încă. Un părinte a relatat că a primit decizie de impunere pe tot anul 2012, iar copilul s-a născut abia în luna iulie a acelui an.
Guvernul va adopta, săptămâna viitoare, o ordonanţă care să prevină în viitor „aberaţii” de tipul celor prin care statul a cerut plata contribuţiilor de sănătate pentru alocaţiile primite de copii, a declarat, joi, premierul Victor Ponta, aflat la sediul Ministerului Finanţelor.
El a adăugat că această anomalie a fost generată de un act normativ aprobat în 2011 de fosta guvernare, motiv pentru care reprezentanţii acesteia, aflaţi în prezent în opoziţie, au fost „mai puţin critici” la adresa Guvernului pe această temă.
Miercuri, premierul Ponta a declarat că Ministrul Finanţelor şi şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au luat măsuri ca înştiinţările de plată a taxelor pentru alocaţie, transmise copiilor, să fie oprite, precizând că aşteaptă să i se comunice însă şi cine trebuie sancţionat şi cum pot fi evitate noi astfel de cazuri.
Tot miercuri, ANAF a comunicat că reprezentanţii conducerii agenţiei au transmis cǎtre unitǎţile de administrare fiscalǎ o circularǎ prin care s-a suspendat regularizarea contribuţiilor de asigurǎri sociale de sǎnǎtate pentru veniturile obţinute din dobânda bonificatǎ de bǎnci, pentru alocaţiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare.
„Precizǎm, încǎ o datǎ, cǎ obiectul impunerii nu ίl constituie alocaţia de stat pentru copii, ci veniturile din dobânzile bancare realizate de persoanele care nu şi-au ridicat alocaţiile din conturi”, arată ANAF, într-un comunicat.
Impozite pe veniturile din burse pentru studenți
Și studenții bursieri, în special cei cu burse externe s-au trezit cu somații de plată pentru dobânzi infime obținute în conturile în care le erau virate bursele. Impozitele pe acestre dobânzi au fost calculate la nivelul salariului minim pe economie. De multe ori, statul sau universitățile plătesc aceste burse la un interval de trei luni, cum este cazul unei studente românce care a avut o bursă la o universitate din Belgia. Dacă studentul respectiv nu și-a scos toată suma de pe card , acumula dobândă. De exemplu la o bursă de 300 euro , studentul respectiv a obținut o dobândă de 3 euro pe an, dar potrivit ANAF trebuie să plătească inpozit pe venit raportat la salariul minim pe economie, pentru 12 luni. 700 lei x 12 luni = 8400 lei/an venit la care se aplică cota de 5,5%, rezultând suma de plată de 468 lei, la un venit de 12 lei x 3 = 48 lei ( bursele ERASMUS au o durată de 3 luni pe an calendaristic, șase luni pentru un an școlar ).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
lunetiatul
joi, 08.01.2015 at 22:44
Si inca odata incompetentii de la ANAF au demonstrat ca institutia este plina de fufe proaste,amante si prosti fara minte. Institutia care ar trebui pusa pe rug,arsa din temelii si reconstruita democratic de la zero.
Eu
vineri, 09.01.2015 at 00:12
Hranim din buzunarul nostru o armata de incompetenti. Iar seful lor, cel mai notoriu incompetent, care trebuia in secunda 2 sa DEMITA pe toti cei vinovati din aceste erori absurde, inclusiv el sa-si dea demisia, in calitate de sef al guvernului, pentru un asememea monument de incompetenta, face pe nevinovatul si declara plin de importanta (sa para, vezi doamne, cat de mult se implica el) ca asteapta sa i se spuna cine sunt vinovatii ca sa ii poata sanctiona.
Si ca dovada nu numai ca pestele de la cap se impute, ci si ca tot sistemul anaf este o cloaca de pile, cunostinte, relatii angajate pe orice alte criterii decat cele legate de competenta, va pot pune la dispozitie o mostra de prostie monumentala, ca altfel nu o pot numi, o adeverinta de venit, solicitata pentru anul 2014, semnata de 3 persoane, cea care a intocmit-o, sefuta ei si seful institutiei, care nici macar nu s-au deranjat sa se uite ce au completat acolo, respectiv dupa 1 saptamana scursa din 2015, onor anaf alba declara ca, persoana in cauza, atentie!, nu a realizat venituri in anul 2015!!!
De ce sa ne mire atunci ca „a gresit softul”? Softul nu greseste. Asta sa leo spuneti colegilor vostri pe care nu ii duce capul. Gresec incompetentii aia pe care ii tinem acolo pe salarii grase, care introduc date eronate si care fac interogari in baza de date fara sa judece nici macar cat le ia sa dea un click de mouse. Altfel nu s-a fi tiparit decizii de impunere pentru venituri din alocatia de 42 lei pentru copii, din venituri realizate din operatiuni de ecoogizare (da, scapa omul de-o vechitura de prin casa, ii se dau si niste banuti pentru ea la fier vechi si apoi se trezeste ca are de platit sanatate de 10 ori mai mult decat a incasat! deh, sa fii ecologist costa! asta tot pentru ca ala cu fierul vechi a vrut sa fie corect fiscal si faca acte pe respectiva operatiune), pentru venituri din chirii a caror calcul se face RETROACTIV (doar de la 01.07.12 se plateste sanatate la veniturile din chirii) – statul vrea sa platesti sanatate pe tot anul 2012 daca ai avut ghinionul sa inchei contractul de inchiriere in decembrie 2012 si sa-l declari la fisc, pentru alte venituri cu caracter ocazional incasate in 3 luni din 2012 esti tratat ca si cum in toate cele 12 luni ai facut venituri, deci o alta aberatie, si asa mai departe.
Concluziile trageti-le voi… Mie mi-e greata!
Eu
vineri, 09.01.2015 at 00:13
Hranim din buzunarul nostru o armata de incompetenti. Iar seful lor, cel mai notoriu incompetent, care trebuia in secunda 2 sa DEMITA pe toti cei vinovati din aceste erori absurde, inclusiv el sa-si dea demisia, in calitate de sef al guvernului, pentru un asememea monument de incompetenta, face pe nevinovatul si declara plin de importanta (sa para, vezi doamne, cat de mult se implica el) ca asteapta sa i se spuna cine sunt vinovatii ca sa ii poata sanctiona.
Si ca dovada nu numai ca pestele de la cap se impute, ci si ca tot sistemul anaf este o cloaca de pile, cunostinte, relatii angajate pe orice alte criterii decat cele legate de competenta, va pot pune la dispozitie o mostra de prostie monumentala, ca altfel nu o pot numi, o adeverinta de venit, solicitata pentru anul 2014, semnata de 3 persoane, cea care a intocmit-o, sefuta ei si seful institutiei, care nici macar nu s-au deranjat sa se uite ce au completat acolo, respectiv dupa 1 saptamana scursa din 2015, onor anaf alba declara ca, persoana in cauza, atentie!, nu a realizat venituri in anul 2015!!!
Elena
marți, 13.01.2015 at 12:06
Dupa ce am citit ce ati scris dv., am fost si eu in data de 12 sa depun cerere pentru adeverinta de venit ca sa imi reglementez situatia la CAS. SURPRIZA MARE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Adeverinta cum ca nu am venit pe anul 2015, in situatia mea nu s-a modificat nimic din anul 2012, la care se refera regularizarea respectiva. Aceeasi institutie a statului spune ca am venit si ca nu am venit.
Eu ma asteptam sa-mi scrie ce venit am, deoarece din 2012 pana in 2015 a mai crescut putin dobanda.
Eu
vineri, 09.01.2015 at 00:15
De ce sa ne mire atunci ca „a gresit softul”? Softul nu greseste. Asta sa leo spuneti colegilor vostri pe care nu ii duce capul. Gresec incompetentii aia pe care ii tinem acolo pe salarii grase, care introduc date eronate si care fac interogari in baza de date fara sa judece nici macar cat le ia sa dea un click de mouse. Altfel nu s-a fi tiparit decizii de impunere pentru venituri din alocatia de 42 lei pentru copii, din venituri realizate din operatiuni de ecologizare (da, scapa omul de-o vechitura de prin casa, i se dau si niste banuti pentru ea la fier vechi si apoi se trezeste ca are de platit sanatate de 10 ori mai mult decat a incasat! deh, sa fii ecologist costa! asta tot pentru ca ala cu fierul vechi a vrut sa fie corect fiscal si sa faca acte pe respectiva operatiune), pentru venituri din chirii a caror calcul se face RETROACTIV!!! (doar de la 01.07.12 se plateste sanatate la veniturile din chirii) – statul vrea sa platesti sanatate pe tot anul 2012 daca ai avut ghinionul sa inchei contractul de inchiriere in decembrie 2012 si sa-l declari la fisc (o aberatie, pentru ca legea nu are voie sa functioneze retroactiv!), pentru alte venituri cu caracter ocazional incasate in 3 luni din 2012 esti tratat ca si cum in toate cele 12 luni ai facut venituri, deci o alta aberatie, si asa mai departe.
Concluziile trageti-le voi… Mie mi-e greata!
Calin Balea
duminică, 11.01.2015 at 08:55
Si uite asa pentru 12 lei pe an pe care multi nu stiu ca ii au platesc 468 de lei acuma spuneti-mi unde in lume se mai intampla asa ceva.Trebuie votat in 2016 corespunzator. Nu mai vrem comunism.
Calin Balea
luni, 12.01.2015 at 18:04
Este neconstitutional articolul de lege care prevede salariul minim ca referinta domnilor deputati luati masuri legale nu va mai bateti joc de copii parinti batrani si de oamenii sarmani.O sa aveti de purtat procese semnificative in instanta si tot statul pierde da platesc 5,5 % din suma castigata nu din 8400 lei rezolvati problema sau dati-va demisia.Cu asta ati pus capac.Magarilor atunci puneti oamenii sa plateasca un miliard ca tot aia e.Rusine sa va fie de nesimtiti ordinari…
SERBAN GHEORGHE
marți, 13.01.2015 at 20:02
MAGARII DE LA ANAF VOR SA RECUPEREZE FURACIUNILE LUI BLEJNAR SI A CELOR 40 DE HOTI DIN BANII NOSTRI . NISTE NESIMTITI ORDINARI !
Carmen
marți, 10.03.2015 at 10:55
Ati angajat la stat doar pe pile si se vede ! Ati invetat niste legi care sa ingroape si mai rau poporul roman ! Sa va fie rusine ! Trebuie sa schimbam asta !
Marius
joi, 30.04.2015 at 15:11
Apar din senin actionar la SIF Banat-Crisana cu o actiune care in 12 luni ( din 2012) imi aduce un profit de 12 lei. Pentru aceasta actiune trebuie platita contributia la asigurarile sociale in valoare de 468 lei. Mentionez ca nu am detinut nicodata vreo actiune, firma sau orice fel de activitate care sa implice fiscalizarea.
adita100a
sâmbătă, 02.05.2015 at 14:22
va rog sa puneti un model de contestatie aici cu care sa castigam impotriva ANAF.ce sa scriem in motivatie ptr cei 12 lei [e care zic ca i-am investit
Valentin
miercuri, 06.05.2015 at 20:15
O mizerie si o porcarie imensa! Inacceptabil aceasta asa zisa Decizie de impunere, prin care practic fiecarui cetatean roman care nu si-a depus declaratia de venit, pentru ca, in conformitate cu legea, nu avea de ce, i se impune, dupa 3 ani, 468 de RON. Pentru ce, pentru ce sa platesc eu sau altii, care de ani si ani de zile platesc impozite si taxe statului in care traiesc, 468 de RON? Pentru ca asa au hotarat unii smecheri, ca Ministerul Finantelor, chiar si in cazul celor care PRIN LEGE nu au obligatia de a-si depune declaratia de venit, sa le calculeze „estimativ” baza de impunere?!!!!!iN CE TARA TRAIM?! Cum e posibil ca pensionari a caror pensie e sub baza de impozitare sa primeasca decizia de impunere, in care li se spune ca au „investit” 3 RON in 2012, asa ca au de platit 468 de RON. Cum e posibil ca oamenilor din diaspora, care de ani si ani de zile n-au niciun beneficiu din partea sistemului de asigurari de sanatate romanesc, care isi platesc toate taxele, impozitele, acolo, in tara de adoptie, unde au drepturi depline, muncesc pentru a-si plati aceste taxe, ei, adica noi, fiind cetateni europeni, sa ne trezim ca suntem datori cu 100 si ceva de euro la ce, pentru ce?! Pentru faptul ca inca avem CI romanesc, pentru faptul ca inca suntem cetateni romani?! Cum e posibil sa-i ceri unui om care de 9 ani nu a pus piciorul in Romania, care normal, nefiind in Romania, conform legii, neavand venit in Romania, nu trebuie sa completeze declatia de venit, si care are doar „vina” de a fi cetatean roman, sa plateasca acesti bani?! Pentru ce?!