Connect with us
Advertisement

Actualitate

Precizări de la CSA privind asigurările obligatorii ale locuinţelor. Nu toate poliţele facultative acoperă riscul de catastrofă naturală, potrivit legii

Publicat

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a făcut precizări privind necesitatea verificării de către proprietarii de locuinţe a condiţiilor specificate în poliţele facultative, care, în unele cazuri, nu acoperă, potrivit legislaţiei în vigoare, riscurile de catastrofă naturală.

„Modificarea legislației secundare emisă în aplicarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor vizează atingerea obiectivului principal stabilit de legiuitor, respectiv protecția fondului locativ din România împotriva riscurilor de cutremur, inundații și alunecări de teren.

Prin măsurile adoptate, CSA a avut în vedere respectarea legislației în vigoare şi aplicarea acesteia de către toate societățile de asigurare în mod unitar, pentru implementarea cu succes a proiectului inițiat și finanțat de Banca Mondială.

Studiile Băncii Mondiale au arătat că locuințele și, implicit, populația României au o expunere majoră la riscurile de cutremur, inundații și alunecări de teren.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a avut în vedere acoperirea riscurilor de catastrofă la nivel național, fără a interzice încheierea asigurărilor facultative, în scopul protejării intereselor asiguraților, în situația în care unele produse de asigurări facultative similare existente în piață au condiții diferite de la o societate la alta, altele decât cele prevăzute în Legea nr.260/2008.

CSA recomandă proprietarilor de locuințe să verifice condițiile contractuale ale polițelor facultative. Dacă acestea sunt de tip proporțional sau prevăd franșize pentru cele trei riscuri de catastrofă naturală (cutremur, inundații și alunecări de teren), atunci obligația de a-și asigura locuințele, conform prevederilor legii, nu este îndeplinită.

Pentru lămurirea oricăror probleme ce pot apărea în procesul de încheiere a unei polițe de asigurare și/sau în perioada de derulare a acesteia, CSA a pus la dispoziția asiguraților serviciul TelVerde, care poate fi accesat gratuit la numărul 0-8008-25627.

CSA precizează că decizia Curții de Apel București, prin care s-a dispus admiterea în parte a cererii de suspendare a executării Ordinului CSA nr. 15/2012 şi a Normelor privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor reprezintă o primă fază procesuală și nu este o decizie irevocabilă.”

Sursa: comunicat de presă CSA

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. biscuite

    joi, 20.09.2012 at 13:14

    daca nu avem voie cu polite facultative, de ce statul le permite sa le comercializeze? conducere de doi bani…si aia doi …sunt multi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement