Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

PREMIERĂ: Medicii rezidenți ar putea fi pregătiți și în spitalele județene sau private. Proiect de OUG, la Guvern

Publicat

medic

Medicii rezidenți vor putea fi pregătiți și în spitale care nu au medici-profesori la universitățile de Medicină, prevede un proiect de Ordonanță de Urgență aflat pe agenda ședinței de Guvern de marți. Este o măsură menită să spargă „monopolul” universităților de Medicină asupra rezidențiatului, despre care s-a vorbit insistent în ultimii ani, fără să fie pusă însă concret pe hârtie și introdusă în legislație.

La prima vedere, cel mai mare câștig ar fi acela că medicii rezidenți ar avea acces la pregătire și s-ar putea stabili, după rezidențiat, și în spitale unde nu își pot face rezidențiatul în prezent, precum unele spitale județene, iar calitatea actului medical de aici ar crește. Există însă voci care se tem că „în UMF e o familie internă care nu va permite acest lucru”.

Proiectul Ordonanței de Urgență, ce urmează să fie dezbătut în ședința de marți a Executivului, nu a fost postat anterior în dezbatere publică. Potrivit unei declarații de luni a vicepremierului Raluca Turcan, Guvernul urmează să ia în discuție marți un proiect de Ordonanță de Urgență care va permite desfășurarea rezidențiatului în toate spitalele din România, inclusiv în cele private.

„Asistăm la monopoluri legate de rezidențiat în doar câteva centre universitare”, a subliniat Raluca Turcan, precizând că, practic, prin această OUG, se va permite spitalelor județene, militare, și private să desfășoare programe de rezidențiat. În acest fel, „tinerii finanțați prin locurile de rezidențiat” vor putea efectua practică și în aceste spitale, a explicat Raluca Turcan.

Despre măsura extinderii rezidențiatului dincolo de spitalele-centre universitare a vorbit insistent și fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, care spunea că își dorește această măsură din luna ianuarie a anului viitor. Sorina Pintea a părăsit Ministerul Sănătății fără a lua o măsură concretă în această privință.

Pregătirea medicilor rezidenți durează, în prezent, între 3 și 6 ani, în funcție de specializare, și se face, conform legii, doar în spitalele universitare sau clinice, care au contracte cu universități de Medicină.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax