Actualitate
Președintele PNL Alba Iulia, Florin Roman, hotărât să câștige un fotoliu de europarlamentar. Dacă nu reuşeşte, în 2016 va candida la primărie
Preşedintele PNL Alba Iulia, Florin Roman şi-a anunţat oficial, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, candidatura la alegerile europarlamentare care vor avea loc în data de 25 mai. Roman a declarat că își propune să câștige alegerile, iar, în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, va candida la alegerile din 2016 pentru funcţia de primar al municipiului Alba Iulia.
„Îmi propun să câștig alegerile europarlamentare”, a declarat președintele PNL Alba Iulia, Florin Roman.
Acesta spune că poziția sa pe lista PNL este una onorantă și că poate deveni eligibilă.
„Ocup locul 12 pe lista Partidului Național Liberal, la nivel național, o poziție onorantă, o poziție care poate deveni eligibilă, având în vedere că în fața mea sunt primari și parlamentari care cu siguranță au intrat pe liste pentru mobilizarea electoratului din județele lor”, a precizat Florin Roman.
Acesta a spus că dorește să aibă parte de o campanie curată și că nu va face o campanie negativă.
Așa cum a mai anunțat deja, în cazul în care nu va reuși să obțină un fotoliu de europarlamentar, Florin Roman va candida în anul 2016 la alegerile locale pentru Primăria municipiului Alba Iulia.
Lista iniţială pentru europarlamentare a PNL este deschisă de Norica Nicolai, iar pe următoarele locuri se află Adina Vălean, Ramona Mănescu (fost ministru al Transporturilor), Cristian Buşoi (fostul şef CNAS), Renate Weber, Mircea Diaconu, Eduard Hellvig şi Mihai Ţurcanu (fost şef ANSVSA). Albaiulianul Florin Roman ocupa locul 13, neeligibil, dar după eliminarea de pe listă a candidatului Mircea Diaconu (din cauza verdictului de incompatibilitate dat de ANI şi validat de instanţa de judecată), a urcat pe locul 12. Înaintea sa, pe locurile 10, respectiv 11 se află primarul din Bacău, Romeo Stavarache şi deputatul Lucia Varga. Având în vedere cele două calităţi ale acestor candidaţi, adică funcţii deja ocupate în Parlamentul României şi la conducerea unei administraţii locale, este puţin probabil ca aceştia să aleagă poziţia de europarlamentar.
Citește și Ce procent a promis că scoate PNL Alba la alegerile europarlamentare: Vezi ce „ținte” le-a impus Antonescu liderilor organizațiilor din teritoriu
PNL Alba și-a asumat obținerea unui procent de 20,9%, ceea ce înseamnă aproximativ 20.000 de voturi. La nivel naţional, PNL şi-a fixat ca obiectiv obţinerea a opt poziţii de europarlamentari în alegeri. România are în total 32 de locuri în Parlamentul European. Dacă liberalii obţin un scor bun la alegeri, lista se poate extinde la 10 locuri eligibile. Peste 20% la europarlamentare înseamnă 9 locuri. Rămâne de văzut câţi dintre alegătorii prezenţi la urne preferă candidaţii liberali.
Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP în perioada 27 februarie – 4 martie 2014, USD ar obține la alegerile europarlamentare 40,4% din voturi, PNL 17,6%, iar PDL 13,7%.
Un alt sondaj realizat de CSOP la comanda PDL, în perioada 18-26 februarie, alianţa PSD-PC-UNPR (fostul USD, denumire interzisă de Biroul Electoral Central) ar avea o cotă de 36% adică ar putea câştiga, după redistribuire, 15 locuri de europarlamentari. Pe locul al doilea se situează PDL – 17% şi 7 mandate. PNL, cu 16%, ar avea 6 eurodeputaţi.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News