Eveniment
UPDATE: Primăriile percheziționate miercuri dimineață în județul Alba: Ighiu și Jidvei. Ce au căutat anchetatorii
Cele două primării din județul Alba, vizate de perchezițiile de miercuri dimineața sunt primăriile Ighiu și Jidvei, au declarat pentru Alba24, surse din cadrul Poliției Române, în condițiile în care IPJ Alba a păstrat tăcerea pe acest subiect.
Reamintim că miercuri dimineață, în cadrul unei operațiuni vaste, care s-a desfășurat pe mai mult de o jumătate din teritoriul României au fost percheziționate mai multe primării și societăți comerciale din peste 24 de județe.
Este vorba despre suspiciuni cu privire la comiterea unor infracțiuni de amenințare, falsificarea de instrumente de plată, abuz în serviciu, fals intelectual, delapidare și instigare la abuz în serviciu.
Prejudiciul estimat, cauzat bugetului de stat este de 2.000.0000 de euro.
CITEȘTE ȘI: VIDEO: Două primării din Alba, PERCHEZIȚIONATE miercuri dimineața. Dosar de abuz în serviciu, delapidare și fals intelectual
UPDATE, ora 18:00 – Contactat de către Alba24, primarul comunei Ighiu, Traian Rusu a transmis că anchetatorii au venit cu o listă de aproximativ 15 firme, pentru a verifica dacă instituția a avut contracte cu acestea. De la una dintre firme, respectiv o societate din Slatina, Primăria Ighiu a cumpărat, în 2011, un număr de 77 de bănci pentru parc, pentru care a plătit 47.000 de lei, în rate.
Pentru achiziția respectivă au fost solicitate mai multe oferte. Firma respectivă a câștigat contractul deoarece a oferit prețul cel mai mic.
Contactat de Alba24, primarul comunei Jidvei, Alin Trif, a declarat că la nivelul primăriei pe care o conduce, anchetatorii au verificat dacă instituția a avut contracte cu o serie de firme.
La Jidvei, anchetatorii au descoperit că dintr-o listă de 14 firme vizate, primaria a cumpărat mai multe produse de la una dintre firmele vizate.
Potrivit primarului Alin Trif, Primaria Jidvei a avut trei achiziții prin SEAP, în anul 2017, de la firma Urban Gold din Slatina. Achizțiile au constat în materiale consumabile precum cloramină, sau echipamente ISU și pelerine pentru ploaie.
La Ighiu, primarul Traian Rusu nu a putut fi contactat de Alba24, până la redactarea materialului pentru a oferi un punct de vedere referitor la precheziții.
Context
Miercuri dimineață, 8 ianuarie, polițiștii de investigare a criminalității economice, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin-Vale, au efectuat peste 100 de percheziții, în 25 de județe și în București, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de 2.000.000 de euro prin infracțiuni de fals și de serviciu.
CITEȘTE ȘI: FOTO-VIDEO: Percheziții în Alba, București și alte 24 de județe, la persoane bănuite de abuz în serviciu, fals și delapidare
Potrivit unui comunicat al Poliției, la data de 8 ianuarie 2020, polițiștii de investigare a criminalității economice au efectuat 102 percheziții domiciliare și pun în aplicare 15 mandate de aducere.
Activitățile se desfășoară în județele Olt, Vâlcea, Prahova, Dâmbovița, Caraș-Severin, Călărași, Buzău, Ilfov, Brăila, Galați, Gorj, Hunedoara, Timiș, Tulcea, Cluj, Dolj, Alba (primaria Ighiu și Jidvei) Constanța, Brașov, Argeș, Teleorman, Mehedinți, Ialomița, Arad și Giurgiu, precum și în București, la domiciliile unor persoane și la sediile unor societăți comerciale și instituții.
Acțiunea are loc în cadrul unui dosar penal instrumentat de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Giurgiu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin-Vale, fiind efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de amenințare, falsificarea de instrumente de plată, abuz în serviciu, fals intelectual, delapidare și instigare la abuz în serviciu.
Din cercetări a reieșit că mai multe instituții din țară ar fi efectuat plata unor achiziții fictive pentru mărfuri care nu ar fi intrat niciodată în patrimoniul instituției sau plata unor facturi pentru mărfuri supraevaluate, pentru care achiziția era nejustificată, neexistând referate de necesitate sau recepții ale mărfurilor achiziționate.
Aceste achiziții ar fi fost făcute de la diferite societăți comerciale care nu au personal angajat, sunt administrate de aceleași persoane fizice, au sediul social și domiciliul fiscal stabilite la adrese apropiate și care au înregistrat venituri doar din încasări de la unități administrativ-teritoriale, instituții de învățământ și alte instituții.
UPDATE: Cinci persoane au fost reţinute în urma percheziţiilor care au avut loc, miercuri, la mai multe persoane bănuite de crearea unui prejudiciu de două milioane de euro prin infracţiuni de fals şi de serviciu.
CITEȘTE ȘI: Cinci reţinuţi după perchezițiile făcute în 25 de județe și în București, la persoane bănuite de infracţiuni de fals şi de serviciu
sursă foto primaria Jidvei: jidveiworldpress
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News