Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primele proiecte aprobate pentru Anul Centenar. Ce se întâmplă cu Monumentul Unirii, de la Alba Iulia

Publicat

Abia la sfârşitul celei de-a treia luni din Anul Centenar, Ministerul Culturii a anunţat primele proiecte care vor primi bani publici, pentru a sărbători Marea Unire de la 1918. Administrațiile locale mai pot veni cu propuneri până pe 2 aprilie, însă şi ONG-urile au primit undă verde să intre în cursa proiectelor pentru Centenar.

În acelaşi timp, realizarea Monumentului Marii Uniri de la Alba Iulia, în valoare de circa 4 milioane de euro, rămâne sub semnul întrebării.

Comitetul interministerial dedicat pregătirii Centenarului a aprobat vineri 43 de proiecte eligibile cu finanţare de la Ministerul Culturii, în valoare de 14.88 milioane lei şi 21 care se autofinanţează.

Alte 25 de proiecte au fost evaluate şi selectate din punct de vedere al conţinutului tematic, însă necesită clarificări suplimentare de ordin administrativ şi financiar, a precizat ministrul Culturii, George Ivaşcu.

“Aşadar, în acest moment sunt 68 de proiecte eligibile cu finanţare de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi 21 care se autofinanţează din prima listă de 151 de proiecte primite”, a spus ministrul.

El a precizat că, „având în vedere faptul că propunerile transmise până în prezent, de anvergură regională, locală, nu au avut la bază niciun deviz estimativ de lucrări, pentru proiectele de investiţii şi nici un deviz financiar defalcat pe titluri de acţiuni, activităţi, precum şi pentru faptul că aceste propuneri au fost depuse în formă incompletă din punct de vedere al descrierii tehnice”, a luat decizia „să fie redactate şi transmise adrese prin Instituţiile prefectului către autorităţile administraţiei publice locale care au propus proiecte, manifestări şi acţiuni de aniversare a Centenarului Marii Uniri”, potrivit stiritvr.ro.

În lista proiectelor aprobate se află simpozioane, concerte sau cărţi aniversare, pentru care se vor da în total 150 de milioane de lei.

„Iau la întâmplare: comorile României la Vatican, Clujenii şi Marea Unire. Uitaţi cât de frumos sună, apropo de viitor, că Centenarul se prelungeşte: orchestre de tineret omagiază România, Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română. Sunt aicea, nu mai departe de… Avem albumul expoziţiei „România în Primul Război Mondial”, a declarat ministrul.

Alte exemple de proiecte propuse pentru Centenar, dar care nu au avut undă verde: campionat intercomunal de fotbal, instalarea a o sută de băncuțe, spectacol de muzică patriotică.

Tot vineri, ministrul Culturii a declarat, vineri, într-un interviu pentru DC News, că a anulat cele 2.000 de proiecte aprobate anterior, din cauză că erau doar „nişte idei” , fără devize şi fişe tehnice, gândite pentru a „finanţa probabil nevoi locale”. Acesta a adăugat că în lipsa unor directive clare de realizare a proiectelor, „oamenii îşi făceau mici proiecte locale pe banii Centenarului”, potrivit adevărul.ro.

Ce se întâmplă cu Monumentul Marii Unirii, de la Alba Iulia

În acelaşi interviu, ministrul a recunoscut că a vorbit şi cu primarul Mircea Hava despre situaţia Monumentului Unirii ce ar urma să fie construit la Alba Iulia şi că de ambele părţi se încearcă să se găsească o soluţie.

„În cazul Alba Iulia au trecut 25 de ani de când a câştigat acel concurs artistul. Şi eu şi domnul primar Hava avem dorinţa de a face. Dar artistul are viziunea lui şi ţine la anumite aspecte de 25 de ani. Nu se poate lua de la zero. Noi căutăm documentele prin care să putem totuşi încheia contractul cu artistul. Concursul a fost atunci câştigat de acest autor, de domnului Buculei. Nu avem cum să mai schimbăm asta”, a menţionat ministrul Culturii.

A comparat cu situaţia de la Arad. A spus că acolo monumentul există, mai trebuie doar montat, a fost plătit de Ministerul Culturii în 2010. La Alba Iulia, monumentul trebuie construit,

Anul trecut, Parlamentul a aprobat Legea 246/2017 privind realizarea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia, suma alocată fiind de aproximativ 19 milioane de lei, adică aproape patru milioane de euro.

surse: adevărul.ro, stiritvr.ro, dcnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax