Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primul Sfânt din Alba Iulia: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pentru prima dată, pe Sfântul Simion Ștefan

Publicat

Astăzi, Biserica Ortodoxă face pomenirea a patru sfinți, ierarhi de seamă ai Ardealului, Ilie Iorest, Sava Brancovici, Iosif din Mărturisitorul și Simion Ștefan. Este pentru prima dată când Mitropolitul Simion Ștefan, canonizat la Alba Iulia în toamna trecută, este prăznuit. Acesta a tradus pentru prima dată Noul Testament în limba română.

Vezi și MESAJE de SFÂNTUL ȘTEFAN: URĂRI și FELICITĂRI pe care le poți trimite prin SMS persoanelor dragi

Sfântul Ierarh Ilie Iorest a fost mitropolit al Ardealului între anii 1640 și 1643. Datorită faptului că nu se supune poruncii principelui Gheorghe Rakoczi de a răspândi un catehism calvin printre ortodocși, acesta este aruncat în închisoare. Acolo stă nouă luni, după care se retrage la Mănăstirea Putna.

Sârb la origine, Mitropolitul Sava Brancovici a ajuns pe scaunul mitropolitan în 1656, rămânând în această funcție 24 de ani. În 1980, este și el arestat și trimis în temniță de către autorități. Data morții sale nu se cunoaște exact.

Hirotonit în Polonia, de Mitropolitul Dosoftei al Moldovei, Sfântul Iosif Mărturisitorul s-a împotrivit încercărilor de convertire a credincioșilor săi la romano-catolicism, fapt pentru care a fost închis. Perioada în care a stat în închisoare nu este cunoscută, murind în jurul anului 1711.

Sfinții Ierarhi Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif Mărturisitorul au fost canonizați de către Biserica Ortodoxă Română la data de 21 octombrie 1955.

Mitropolitul Simion Ștefan

Nici despre viața Sfântului Simion Ștefan, istoria nu păstrează prea multe date. Originar din Alba Iulia, acesta urmează o școală mănăstirească din localitate, după care devine ieromonah. În 1643 este ales „arhiepiscop şi mitropolit al scaunului Bălgradului şi a Vadului şi a Maramurăşului şi a toată ţara Ardealului”. Urmaș al lui Ilie Iorest, Simion Ștefan preia de la acesta problema calvinizării credincioșilor.

Calvinizarea era urmărită și impusă și prin regulile trasate noului mitropolit de același Gheorghe Rakoczi, dintre care enumerăm: cultul icoanelor să fie eliminat, învățământul teologic să se facă conform catehismului calvin sau predicile să fie rostite doar din Sfânta Scriptură.

Vezi și SFÂNTUL IOAN 2018: MESAJE şi FELICITĂRI de SFÂNTUL IOAN Botezătorul. Felicitări pentru Ion, Ioana, Nelu, Oana

Noul Testament de la Bălgrad

Împotriva acestui curent a încercat Simion Ștefan să lupte cu toate puterile de care dispunea. Astfel apare, în 1648, prima traducere românească a Noului Testament, numit de atunci, Noul Testament de la Bălgrad. Trei ani mai târziu se tipărește la Bălgrad și „Psaltirea”.

Importanța pe care o atribuia Sfântul Simion Ștefan culturii se observă și din „Predoslovie”, prefața Noului Testament. Arătând motivul lucrării sale, mitropolitul spune: „Bine ştim că cuvintele trebue să fie ca banii, că banii aceia sunt buni carii îmblă în toate ţările, aşea şi cuvintele acealea sunt bune carele le înţeleg toţi”.

Sfântul Simion Ștefan moare în anul 1656. La 30 octombrie 2011, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, Mitropolitul Simion Ștefan, a fost proclamat sfânt, datorită râvnei sale în păstrarea credinței ortodoxe. Campusul școlar al Seminarului Teologic Ortodox din Alba Iulia, funcționabil din toamnă, va cuprinde și o capelă cu hramul Sfântului Simion Ștefan, ocrotitorul acsetei școli.

Paradisul preafrumos al Scripturilor iubindu-l, Sfinte Simion Ștefane, ai tâlcuit Noul Testament în dulcea limbă românească. Mare a fost râvna și dragostea ta pentru păstoriți, multe și necazurile venite de la vrăjmașii ortodoxiei. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască unitate în credință și mare milă.” – troparul Sfântului Simion Ștefan.

Serafim ARMANCA

Citește și Mesaje Sfântul ȘTEFAN 2015: URĂRI, FELICITĂRI pe care le poți trimite persoanelor dragi, care își sărbătoresc onomastica

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax