Actualitate
Prinţul Paul şi prinţesa Lia, audiaţi la DNA Braşov, într-un dosar privind retrocedări ilegale de terenuri. Percheziţii la vila din Bucureşti
Prinţul Paul şi prinţesa Lia vor fi audiaţi, miercuri, la DNA Braşov, într-un dosar privind retrocedări ilegale de terenuri, în care sunt implicaţi mai mulţi magistraţi, precum şi Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc şi deputatul PSD Ioan Adam.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Braşov fac cercetări în această cauză pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie care au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru aproximativ 90.000 de hectare de teren forestier şi 100 de hectare de teren agricol, arată DNA, într-un comunicat de presă.
Anchetatorii fac 25 de percheziţii în judeţele Braşov, Bacău, Covasna, precum şi în Bucureşti, dintre care cinci la instituţii publice de interes local, una la un birou de avocatură şi restul la sediile unor firme şi la domiciliile unor persoane, a precizat DNA.
Potrivit unor surse, au avut loc percheziţii la vila prinţului Paul şi prinţesei Lia din Bucureşti, de unde au fost ridicate mai multe documente.
Potrivit surselor citate, Paul Philippe şi Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, şi, pretinzând că sunt moştenitorii bunurilor deţinute de Casa Regală a României, „au cumpărat influenţă de la Iacob Sorin Ion”.
Iacob le-ar fi promis celor doi că va interveni, direct sau cu ajutorul altor persoane, la funcţionari cu atribuţii în reconstituirea dreptului de proprietate pentru obţinerea mai multor terenuri şi clădiri.
Aceştia ar fi urmărit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din oraşul Broşteni, judeţul Suceava. În acest sens, ar fi fost făcute demersuri şi s-ar fi încercat „să se capaciteze Comisia locală de fond funciar Broşteni să se pronunţe favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe”.
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a ajuns, miercuri dimineaţă, alături de un avocat, la DNA Braşov, unde au loc audieri într-un dosar privind retrocedări ilegale de terenuri în care sunt vizaţi magistraţi şi doi avocaţi, unul dintre ei fiind deputatul PSD Ioan Adam. Ilie Sârbu a ieşit de la DNA Braşov după mai puţin de o oră, el spunându-le jurnaliştilor că nu a fost audiat, fără a face alte declaraţii. Viorel Hrebenciuc a fost adus, miercuri, la DNA Braşov, cu o maşină a Jandarmeriei şi însoţit de anchetatori, el spunând că nu ştie în ce calitate a fost chemat la DNA Braşov, unde au loc audieri în dosarul privind retrocedări ilegale de terenuri.
Surse judiciare au declarat că între cele cinci instituţii publice la care au loc percheziţii sunt şi tribunalele Braşov şi Covasna. De asemenea, au loc percheziţii la sediile a trei primării, una dintre acestea fiind cea din localitatea Căiuţi din judeţul Bacău. Anchetatorii percheziţionează şi biroul de avocatură al deputatului PSD Ioan Adam.
Potrivit surselor citate, de la cele două instanţe sunt vizaţi trei judecători, suspectaţi de implicare în luarea unor decizii ilegale privind retrocedarea de terenuri. Doi dintre magistraţi sunt de la Tribunalul Covasna şi unul de la Tribunalul Braşov.
În acelaşi dosar sunt suspectaţi de fapte de corupţie şi doi avocaţi, unul dintre aceştia fiind deputatul PSD Ioan Adam, membru în Baroul Braşov. Celălalt avocat este membru al Baroului Covasna.
Printre localităţile în care s-ar fi făcut retocedările ilegale de terenuri sunt Comăneşti, Palanca, Brătuleşti şi Doftana, au precizat sursele judiciare.
Conform aceloraşi surse, doar 30.000 din cele 90.000 de hectare de terenuri forestiere ar fi fost retrocedate până în prezent, pentru celelalte 60.000 de hectare dosarele fiind pe rolul instanţelor.
La finalul percheziţiilor, suspecţii vor fi duşi la audieri la sediul DNA Braşov.
Acţiunea este sprijinită de Serviciul Român de Informaţii şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.
Paul-Philippe de Hohenzollern, cunoscut și ca Prințul Paul al României s-a născut la 13 august 1948 la Paris şi este fiul prinţului Carol al României (Mircea Grigore Carol al României, cunoscut drept Mircea Grigore Carol de Hohenzollern, 1920–2006).
În urma a două procese de paternitate în Portugalia şi Franţa, câștigate de tatăl său, numele legal recunoscut în UE al lui Paul este Paul Philippe, Prinț de Hohenzollern, Prinț al României.
Conform normelor dinastice internațional acceptate, calitatea de membru al unei Case Regale nu este dată de simpla înrudire biologică între membrii familiei, ci presupune recunoașterea explicită a apartenenței, de către Șeful acelei Casei Regale.
Paul Philippe este căsătorit, din 1995, cu Lia Georgia Triff, cetățeancă americană de origine română.
sursa: mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News